Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Roládový koláč s mákem a ořechy

Popis receptu: 
Sladké
Autor: Veronika Sklenářová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 16
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    20g droždí 150ml mléka 80g krupicového cukru 400g hladké mouky 2 žloutky sůl 200g másla 40g polohrubé mouky 100ml mléka 50g krupicového cukru 1 balíček vanilkového cukru 100g mletého máku 100g vlašských ořechů 4 lžíce rumu

Příprava jídla

Z droždí, části vlažného mléka, lžičky cukru a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy dáme zbylou mouku a cukr, špetku soli, žloutky, zbytek vlažného mléka a vykynutý kvásek. Vše zpracujeme na nelepivé těsto a necháme na teple 40 minut kynout. Změklé máslo propracujeme s polohrubou moukou a vytvoříme kostku. Vykynuté těsto rozválíme do kříže tak, aby střed zůstal silnější. Do středu položíme máslové těsto, okraje kynutého těsta přeložím přes sebe a máslové těsto do kynutého zabalíme. Rozválíme na plát velký asi 30x40cm, okraje složíme do středu a pak přeložíme na polovinu. Po složení má těsto 4 vrstvy. Necháme ho v chladu 40 minut odpočinout. Pak těsto opět rozválíme, postup zopakujeme a znovu dáme na 40 minut do chladničky. Poté postup ještě jednou zopakujeme. Nakonec necháme těsto na teplém místě přibližně 15 minut odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Mléko s cukrem a vanilkovým cukrem přivedeme k varu. Přidáme do něj mák, nastrouhané ořechy a ještě krátce povaříme. Necháme vychladnout a ochutíme rumem. Připravené odleželé těsto rozválíme na 5 mm silný plát, povrch potřeme makovo-ořechovou náplní a svineme do rolády. Nakrájíme ji na kousky dlouhé 3 cm a naskládáme řeznou stranou dolů do vymazané dortové formy. Necháme na teplém místě 15 minut kynout. Pečeme v předehřáté troubě při 180° asi 45 minut. Poté necháme ve formě mírně vychladnout a vyklopíme.
REKLAMA

Přidat komentář