
Uživatelský
recept
recept
Roládový koláč s mákem a ořechy
Popis receptu:
Sladké
Autor: Veronika Sklenářová
Počet porcí: 16
Doba přípravy: Více než hodinu
Ingredience
-
20g droždí
150ml mléka
80g krupicového cukru
400g hladké mouky
2 žloutky
sůl
200g másla
40g polohrubé mouky
100ml mléka
50g krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
100g mletého máku
100g vlašských ořechů
4 lžíce rumu
Příprava jídla
Z droždí, části vlažného mléka, lžičky cukru a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy dáme zbylou mouku a cukr, špetku soli, žloutky, zbytek vlažného mléka a vykynutý kvásek. Vše zpracujeme na nelepivé těsto a necháme na teple 40 minut kynout.
Změklé máslo propracujeme s polohrubou moukou a vytvoříme kostku. Vykynuté těsto rozválíme do kříže tak, aby střed zůstal silnější. Do středu položíme máslové těsto, okraje kynutého těsta přeložím přes sebe a máslové těsto do kynutého zabalíme. Rozválíme na plát velký asi 30x40cm, okraje složíme do středu a pak přeložíme na polovinu. Po složení má těsto 4 vrstvy. Necháme ho v chladu 40 minut odpočinout. Pak těsto opět rozválíme, postup zopakujeme a znovu dáme na 40 minut do chladničky. Poté postup ještě jednou zopakujeme. Nakonec necháme těsto na teplém místě přibližně 15 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň. Mléko s cukrem a vanilkovým cukrem přivedeme k varu. Přidáme do něj mák, nastrouhané ořechy a ještě krátce povaříme. Necháme vychladnout a ochutíme rumem.
Připravené odleželé těsto rozválíme na 5 mm silný plát, povrch potřeme makovo-ořechovou náplní a svineme do rolády. Nakrájíme ji na kousky dlouhé 3 cm a naskládáme řeznou stranou dolů do vymazané dortové formy. Necháme na teplém místě 15 minut kynout. Pečeme v předehřáté troubě při 180° asi 45 minut. Poté necháme ve formě mírně vychladnout a vyklopíme.
Přidat komentář