Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžový pudink
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2528 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 420 g
Tuky 74 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V mléce vařená kulatá rýže je v mnoha kuchyních typickým dezertem. Neobyčejný půvab jí dodají i ‚sladká‘ koření a křupavá cukrová krusta.

Suroviny

rýže kulatozrnná 200 g
mléko 700 ml
500–700 ml, podle savosti rýže
kardamom 5 tobolek
skořice 1 svitek
nejlépe žluté
hnědý cukr 100 g
na vymazání formiček

Postup

1

Rýži propláchněte – nejlépe na cedníku –, nechte okapat a vysušit. V hrnci rozehřejte máslo a rýži na něm osmahněte. Promíchejte, aby se zrnka obalila rozpuštěným tukem.

2

Přilijte mléko s kořením a na mírném ohni povařte asi čtvrt hodiny. Pak vmíchejte rozinky a vařte ještě tak deset minut (podle potřeby dolijte mléko).

3

Zapněte gril v troubě nebo ji předehřejte na nejvyšší stupeň. Rýžovou směs rozdělte do vymazaných zapékacích formiček nebo jedné větší formy a posypte cukrem. Vložte pod gril a krátce (asi tři minuty) zapečte, aby cukr zkaramelizoval.

Kardamom
Jeho tobolky jsou od pohledu podobné pistáciovým oříškům, jde o však o plody rostliny Elettaria cardamomum, která se podobá zázvoru. Zvlášť oblíbený je v Indii a arabských zemích; často se přidává do dezertů, zmrzlin, kávy. Svou kafrovitou vůní však ozvláštňuje i likéry a uzeniny. Prodává se i vyloupaný, bělený a mletý.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

04.09.2007 18:33
Recept se nachází v č.3/06, str.40
29.07.2006 15:24
Právě jsem se zamilovala do badyánu...netušila jsem, že může dát jídlu tak zajímavou chuť!

Apetit magazín