Kynuté šneky Lucie Knyové jsme si zamilovali na první ochutnání. Přiznáme se, že jsme si každá koupila jeden. A jeden na doma. A jeden pro rodinu, no raději dva...
Suroviny
Postup
Z droždí, mléka a cukru nechte vzejít kvásek. Potom smíchejte obě mouky, vanilkový cukr nebo esenci a citronovou kůru, přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, olej, sůl a vzešlý kvásek a pořádně vypracujte hladké těsto.
Hotové těsto poprašte v míse hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout 90 minut až 2 hodiny.
Mezitím si podle návodu na obalu uvařte hustší pudink, nalijte ho do misky a přitiskněte na hladinu fólii, aby se nevytvořil škraloup. Nechte pudink zchladnout na pokojovou teplotu.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu na placku v hranatém tvaru, asi 5mm silnou. Po celé ploše ji potřete vychladlým pudinkem a posypte rovnoměrně malinami.
Potom plát zarolujte jako roládu a nakrájejte na cca 2–3cm silné šneky. Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech a nechte ještě cca 15 minut kynout.
Rozehřejte troubu na cca 170°C. Pak šneky potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20–25 minut dozlatova.
Mezitím si připravte z moučkového cukru a několika kapek mléka polevu, kterou chvíli třete do polotekutého stavu.
Upečené šneky vytáhněte z trouby, ještě horké je potřete rozpuštěným máslem, nechte trochu zchladnout a ještě vlahé je pocákejte cukrovou polevou.
NĚCO NAVÍC
Nejdůležitější je nic neuspěchat a nechat těsto řádně vykynout, pak ještě jednou už na plechu, a nic se nemůže zkazit!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejen nostalgická vzpomínka na dětství: Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů )
- Malinový sen aneb Nejlepší malinové dezerty(15 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )
- 25 snadných letních moučníků, které se neomrzí(25 receptů )