
Kynuté šneky s malinami
Kynuté šneky Lucie Knyové jsme si zamilovali na první ochutnání. Přiznáme se, že jsme si každá koupila jeden. A jeden na doma. A jeden pro rodinu, no raději dva...
Ingredience
- 25 g čerstvého droždí
- 250–300 ml mléka, vlažného
- 70 g krupicového cukru
- 350 g hladké mouky + na poprášení těsta a válu
- 150 g polohrubé mouky
- 1 sáček vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkové esence
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 2 žloutky
- 2 lžíce rozpuštěného másla + na potření
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- špetka soli
- 1 vejce, prošlehané, na potření
- 450 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku (autorka receptu používá Dr. Oetker)
- 350–400 g malin (můžete je nahradit i borůvkami, ovoce používejte ideálně čerstvé, ale lze i mražené, povolené)
- 3 lžíce moučkového cukru
- pár kapek mléka podle potřeby
NA NÁPLŇ
NA POLEVU
Příprava jídla
1 Z droždí, mléka a cukru nechte vzejít kvásek. Potom smíchejte obě mouky, vanilkový cukr nebo esenci a citronovou kůru, přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, olej, sůl a vzešlý kvásek a pořádně vypracujte hladké těsto. Hotové těsto poprašte v míse hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout 90 minut až 2 hodiny.
2 Mezitím si podle návodu na obalu uvařte hustší pudink, nalijte ho do misky a přitiskněte na hladinu fólii, aby se nevytvořil škraloup. Nechte pudink zchladnout na pokojovou teplotu.
3 Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu na placku v hranatém tvaru, asi 5mm silnou. Po celé ploše ji potřete vychladlým pudinkem a posypte rovnoměrně malinami. Potom plát zarolujte jako roládu a nakrájejte na cca 2–3cm silné šneky. Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech a nechte ještě cca 15 minut kynout.
4 Rozehřejte troubu na cca 170°C. Pak šneky potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20–25 minut dozlatova.
5 Mezitím si připravte z moučkového cukru a několika kapek mléka polevu, kterou chvíli třete do polotekutého stavu. Upečené šneky vytáhněte z trouby, ještě horké je potřete rozpuštěným máslem, nechte trochu zchladnout a ještě vlahé je pocákejte cukrovou polevou.
NĚCO NAVÍC
Nejdůležitější je nic neuspěchat a nechat těsto řádně vykynout, pak ještě jednou už na plechu, a nic se nemůže zkazit!
Přidat komentář