Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krémový špenát

Dokonalá příloha k drůbeži i pečenému masu

Vydání: 2008/11
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 20 minut
PT15M
Příprava 0:15
Zelenina Americká

Ingredience

    • 500 g čerstvého listového špenátu
    • 1 cibule, nakrájená najemno
    • 80–100 g másla
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 300 ml plnotučného mléka
    • 100 g slaniny, najemno nakrájené
    • 125 ml smetany ke šlehání
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • špetka čerstvě mletého muškátového oříšku
    • 2 lžičky citronové šťávy

Příprava jídla

1 Špenát omyjte a vložte do větší pánve nebo hrnce a pod pokličkou nechte asi tři minuty zavadnout; jednou promíchejte. Slijte přebytečnou vodu, nechte trochu vychladnout a pak ze špenátu vymačkejte všechnu vodu. Nasekejte ho najemno a dejte stranou.

2 V hrnci na středně velkém plameni rozpusťte 4 lžíce másla. Vsypte mouku a za stálého míchání ji asi pět minut smažte, až se vytvoří světlá jíška. Postupně přilévejte mléko a neustále míchejte. Přiveďte k varu a deset minut vařte. Odstavte z plotny a nechte stranou.

3 Zbývající máslo rozpusťte ve větším hrnci na středním plameni. Přidejte slaninu a smažte asi tři minuty. Pak přihoďte cibuli a opékejte ji doměkka. Vmíchejte připravený špenát, přilijte smetanu a připravený bešamel z mléka a mouky. Osolte, opepřete a ochuťte mletým muškátovým oříškem. Stáhněte plamen a za stálého míchání nechte velmi krátce přejít varem (špenát by se neměl vařit). Vlijte citronovou šťávu a podle chuti ještě osolte a opepřete.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Květáková polévka s pečeným česnekem

Dort kolibřík

Krůta s bylinkami, pečenými bramborami a brusinkovou omáčkou

Nádivka z vinné klobásy a šalvěje

Komentáře

Obrazek uzivatele
Konečně jsem našla špenát, který mi opravdu chutná. Skvělý... Zapomněla jsem dát ke konci citron a i tak byl výborný. :)

Přidat komentář