Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečená česnečka se sýrem & vínem

Polévka, ve které se snoubí to nejlepší z francouzské cibulačky a sýrových fondue, vás dostane! Představte si křupavý chléb s roztékajícím se sýrem, prosáklý vývarem ochuceným vínem, česnekem a bylinkami…

Vydání: 2012/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT45M
Vaření 0:45
Polévka Francouzská

Ingredience

    • 200 g křupavého bílého chleba (my jsme použili benátský), nakrájeného na plátky a oschlého (viz Tipy & triky)
    • 2–4 stroužky česneku, oloupané a rozpůlené
    • 1 l hovězího nebo telecího vývaru, nejlépe domácího
    • 150 ml suchého bílého vína
    • 2–3 snítky tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
    • 100 g sýra fontina, hrubě nastrouhaného
    • 100 g ementálu, hrubě nastrouhaného
    • 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Rozpalte troubu na 180 °C. Potřete oschlé plátky chleba z obou stran zhruba polovinou česneku a odložte je stranou. V hrnci nechte přejít varem vývar, víno a tymián a podle potřeby ho dochuťte solí a pepřem.

2 Zbylým česnekem vytřete vnitřek kastrolu vhodného do trouby a vyložte ho vrstvami chleba a sýra. Vrstvení zakončete sýrem. Obsah hrnce přelijte ochuceným horkým vývarem a kastrol vložte do rozpálené trouby. Pečte 30–40 minut, dokud se sýr neroztaví a chléb na povrchu nezezlátne. Během pečení občas lehce zatlačte chléb do vývaru, aby se povrch nespálil dříve, než se sýr roztaví (viz následující Tipy & triky).

TIPY & TRIKY

  • Vybírejte chléb s pevnější střídkou, který se úplně nerozmočí. Plátky nechte oschnout přes noc nebo je na chvíli strčte do trouby.
  • Vystupování chleba na hladinu zabráníte tím, že hrnec s vrstvami vložíte před zalitím vývarem na chvíli do rozpálené trouby. Rozpékající se sýr přichytí chléb ke stěnám kastrolu, aspoň na dobu, než se trochu nasákne vývarem.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špenátový krém s tousty se sýrem & pancettou

Minestrone

Květáková kari polévka

Masová soljanka

Kuřecí krém s mandlemi

Slepičí vývar s tyrolskými (špekovými) knedlíčky

Zahřejte se tradičními českými polévkami

Přidat komentář