Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasická česnečka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 340
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 688 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 119 g
Tuky 3 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivou česnečku neboli oukrop oceníte nejen po náročné noci, ale také, když jste například nastydlí. Aromatický česnek dodá jednoduché polévce říz a vám sílu. Osvědčený recept na rychlou česnečku se zkrátka vždy hodí mít po ruce.

Suroviny

větší, oloupané
česnek 8 stroužků
oloupaných
kmín 1 ČL
celý
vývar kuřecí 750 ml
lze nahradit vodou
majoránka (drhnutá) 2 ČL
oloupaná
nebo rostlinný olej
sůl
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
majoránka (čerstvá) snítky
k podávání (nemusí být)

Postup

1

Brambory nakrájejte na větší kousky. Stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky.

2

Brambory s česnekem vložte do hrnce a posypte lžičkou celého kmínu. Zalijte 750 ml kuřecího vývaru nebo vody, přiveďte k varu a vařte, až brambory téměř změknou.

3

Pak do polévky přisypte 2 lžičky sušené majoránky a uvařené brambory z polévky vyjměte děrovanou lžící, aby se zcela nerozvařily.

4

Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje a cibuli na něm osmahněte. Přidejte k ní předvařené brambory, trochu je rozmačkejte a osmahněte. Osolte a opepřete.

5

Osmahnuté brambory můžete vrátit přímo do polévky, nebo je rozdělte při servírování na dno talířů a zalijte horkou česnečkou. V talíři polévku ozdobte snítkou čerstvé majoránky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Komentáře

27.10.2018 13:28

Vynikající česnečka. Na pepř jsem sice zapomněla. Ale i tak dopadla dobře. Vývar jsme použila hovězí a brambory jsem rozmačkala přímo v polévce. Nesmažila jsem je. Místo toho jsem do polévky osmažila na sádle chleba nakrájený ha kostičky . A podávala ji s ním a s kouskem nastrouhaného sýra.

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...