0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasická česnečka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 288
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 625 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 110 g
Tuky 3 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Postaví vás na nohy! Klasická česnečka je recept, který oceníte nejem po náročné noci. Díky česneku má opravdu říz a jestli vám nevadí pronikavá česneková vůně, potom se do tohoto receptu opravdu zamilujete. Na česnekovou polévku existuje mnoho různých receptů, ale tento je základem pro každou dobrou česnečku. Dodá vám energii, zahřeje a je vynikající volbou i v období chřipek a nachlazení. 

Suroviny

brambory 3 ks
větší, pokrájené
česnek 7 stroužků
na plátky
kmín 1 ČL
vývar 750 ml
lze nahradit vodou
majoránka (drhnutá) 2 ČL
cibule 1 ks
pokrájená
sádlo
lze nahradit olejem
sůl
podle chuti
pepř
podle chuti

Postup

1

Tři větší brambory nakrájejte na větší kousky. Připravte si také 7–8 stroužků česneku, nakrájené na tenké plátky.

2

Brambory s česnekem vložte do hrnce a posypte lžičkou kmíhu. Zalijte 750 ml vody a vařte, dokud brambory téměř nezměknou.

3

Pak do polévky přisypte 2 lžičky sušené majoránky a uvařené brambory z polévky vyjměte, aby se zcela nerozvařili.

4

Jednu na jemno nakrájenou cibuli osmahněte na sádle nebo na oleji a přidejte k ní předvařené brambory, sůl a pepř a trochu je rozmačkejte.

5

Osmahnuté brambory můžete vráti do přímo do polévky, nebo je dávejte při servírování přímo na dno talířů a zalévejte uvařenou česnečkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Komentáře

Zuzka K

Vynikající česnečka. Na pepř jsem sice zapomněla. Ale i tak dopadla dobře. Vývar jsme použila hovězí a brambory jsem rozmačkala přímo v polévce. Nesmažila jsem je. Místo toho jsem do polévky osmažila na sádle chleba nakrájený ha kostičky . A podávala ji s ním a s kouskem nastrouhaného sýra.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit