Poctivou česnečku neboli oukrop oceníte nejen po náročné noci, ale také tehdy, když jste například nastydlí. Aromatický česnek dodá jednoduché polévce říz a vám sílu. Osvědčený recept na rychlou česnečku se zkrátka vždy hodí mít po ruce.
Postup
Brambory nakrájejte na větší kousky. Stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky.
Brambory s česnekem vložte do hrnce a posypte lžičkou celého kmínu. Zalijte 750 ml kuřecího vývaru nebo vody, přiveďte k varu a vařte, až brambory téměř změknou.
Pak do polévky přisypte 2 lžičky sušené majoránky a uvařené brambory z polévky vyjměte děrovanou lžící, aby se zcela nerozvařily.
Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje a cibuli na něm osmahněte. Přidejte k ní předvařené brambory, trochu je rozmačkejte a osmahněte. Osolte a opepřete.
Osmahnuté brambory můžete vrátit přímo do polévky, nebo je rozdělte při servírování na dno talířů a zalijte horkou česnečkou. V talíři polévku ozdobte snítkou čerstvé majoránky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská(39 receptů )
- Česnek v tradiční kuchyni: 60 ověřených receptů od nejlepší pomazánky po omáčku(60 receptů )
- 10 receptů na česnečku: Uvaříte ji skoro zadarmo a ještě vás postaví na nohy(12 receptů )
Komentáře
Vynikající česnečka. Na pepř jsem sice zapomněla. Ale i tak dopadla dobře. Vývar jsme použila hovězí a brambory jsem rozmačkala přímo v polévce. Nesmažila jsem je. Místo toho jsem do polévky osmažila na sádle chleba nakrájený ha kostičky . A podávala ji s ním a s kouskem nastrouhaného sýra.