
Pascha
Odkapání: 1-2 dny
Ingredience
- 1 kg tučného měkkého tvarohu v kostce (nejlépe z mlékárny Olešnice)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- špetka mletého kardamomu (nemusí být)
- 100 g mletých loupaných mandlí + celé na ozdobu
- 100 g světlých rozinek
- 100 g tmavých rozinek
- 100 g kandovaného ovoce (višně, meruňky, pomerančová a citronová kůra atd.) + na ozdobení
Příprava jídla
Smíchejte tvaroh a smetanu. Cedník vyložte plátýnkem, dejte
do něj tvarohovou směs, položte na hrnec, sbalte, zatižte a dejte na noc
do ledničky vykapat.
2
Druhý den tvaroh protřete skrz
husté síto či cedník anebo dvakrát umelte na mlýnku na maso. Máslo
prošlehejte s cukrem, vanilkou a kardamomem. Pak vešlehejte tvaroh a
hmotu pečlivě třete dohladka. Rozinky zalijte vroucí vodou a nechte 5
minut bobtnat. Osušte je a spolu s mletými mandlemi a nasekaným
kandovaným ovocem přimíchejte do směsi.
3 Vlhkou utěrkou
vyložte formu (cedník či nový květináč). Vložte do ní tvarohovou směs,
utěrku nahoře přehněte, opět zatižte a dejte do chladničky na 10–12
hodin či přes noc vykapat.
4
Hotovou paschu opatrně vyjměte z formy, odstraňte utěrku a ozdobte kandovaným ovocem a mandlemi.
NĚCO NAVÍC
My jsme do formy přidali na ozdobu i pár plátků citronu. Rozinky, kandované ovoce a kůru lze předem namočit do koňaku.
VIZITKA
Alexandra žije v Praze více než deset let a učí a tančí zde argentinské tango (původně ale učila matematiku na vysoké škole). Narodila se na Urale, její předci pocházejí ze Sibiře, nějaký čas žila v USA a manžel je Armén – prostě kosmopolitní rodina. Jídlo a vaření ji odjakživa zajímalo, ať už jde o rodinné recepty, nebo o kuchyni míst, kudy prošla.
Přidat komentář