Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pascha

Pascha patří k tradičním pokrmům pravoslavných Velikonoc, které jsou v Rusku velkým svátkem. „Ač se to nezdá, je můj recept na paschu méně sladký a méně tučný než ten tradiční. A moc chutná i mým českým přátelům,“ říká Alexandra Atabekyan, která se narodila na Urale.
Vydání: 2012/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
Odkapání: 1-2 dny
P
Chuťovka Východoevropská

Ingredience

    • 1 kg tučného měkkého tvarohu v kostce (nejlépe z mlékárny Olešnice)
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 3 lžíce másla
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 lžičky vanilkového cukru
    • špetka mletého kardamomu (nemusí být)
    • 100 g mletých loupaných mandlí + celé na ozdobu
    • 100 g světlých rozinek
    • 100 g tmavých rozinek
    • 100 g kandovaného ovoce (višně, meruňky, pomerančová a citronová kůra atd.) + na ozdobení

Příprava jídla

1

Smíchejte tvaroh a smetanu. Cedník vyložte plátýnkem, dejte do něj tvarohovou směs, položte na hrnec, sbalte, zatižte a dejte na noc do ledničky vykapat.

2

Druhý den tvaroh protřete skrz husté síto či cedník anebo dvakrát umelte na mlýnku na maso. Máslo prošlehejte s cukrem, vanilkou a kardamomem. Pak vešlehejte tvaroh a hmotu pečlivě třete dohladka. Rozinky zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut bobtnat. Osušte je a spolu s mletými mandlemi a nasekaným kandovaným ovocem přimíchejte do směsi.

3 Vlhkou utěrkou vyložte formu (cedník či nový květináč). Vložte do ní tvarohovou směs, utěrku nahoře přehněte, opět zatižte a dejte do chladničky na 10–12 hodin či přes noc vykapat.

4

Hotovou paschu opatrně vyjměte z formy, odstraňte utěrku a ozdobte kandovaným ovocem a mandlemi.

NĚCO NAVÍC
My jsme do formy přidali na ozdobu i pár plátků citronu. Rozinky, kandované ovoce a kůru lze předem namočit do koňaku.

VIZITKA
Alexandra žije v Praze více než deset let a učí a tančí zde argentinské tango (původně ale učila matematiku na vysoké škole). Narodila se na Urale, její předci pocházejí ze Sibiře, nějaký čas žila v USA a manžel je Armén – prostě kosmopolitní rodina. Jídlo a vaření ji odjakživa zajímalo, ať už jde o rodinné recepty, nebo o kuchyni míst, kudy prošla.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Francouzský beránek s karamelizovanými jablky

Klasický mazanec

Hot cross buns

REKLAMA

Přidat komentář