Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fudge (máslový karamel)

Typická americká sladkost! Fudge je něco mezi máslovým karamelem, tureckým medem a marokánkami – a nechybí snad na žádném stole se slavnostními cukrovinkami. Receptů existuje bezpočet, po zatuhnutí se hmota také často krájí na kostky. Ať tak nebo tak, bude hned fuč!

Vydání: 2005/12
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 30 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
Chladnutí: 4 hodiny či přes noc
P
Cukroví Americká

Ingredience

    • 1 hrnek silné kávy
    • 400 g krupicového cukru
    • 1 lžíci smetany
    • 1 lžíci másla
    • špetku soli
    • 3/4 lžičky ztužovače šlehačky
    • 1/2 lžičky skořice
    • hrst sekaných ořechů nebo mandlí
    • máslo na vymazání pekáčku

Příprava jídla

1. Kávu zahřejte v kastrůlku, přidejte cukr, smetanu, máslo, sůl a ztužovač a nechte je za stálého promíchávání rozpustit. Pak směs uveďte do varu a pod pokličkou vařte tři minuty. Odkryjte a ještě chvíli povařte.

2. Jakmile základ dezertu trochu vychladne, přidejte skořici a prošlehávejte metlou, dokud směs nezačne houstnout. Pak vsypte oříšky nebo mandle a vše vlijte do pekáčku vymaštěného máslem. 3. Nechte karamel v chladu trochu ztuhnout a pak ho vkládejte do papírových košíčků. Vychlaďte, nejlépe přes noc, aby pořádně zpevněl.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jogurtové hvězdičky

Husarské koláčky

Brusinkové řezy

Smetanové kremrole

Plněné dortíčky

Mandlové košíčky

Margotky

Domácí ,raffaelo'

Datle v marcipánu

Anýzové rybky

Pistáciové placičky

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dělala jsem jako zajímavé vánoční cukroví, nicméně v této podobě neměl dezert šanci ztuhnout (ani v lednici, ani venku a po mrazáku ihned roztál). Škoda, nadělala jsem toho spoustu a spoustu pak vyhodila.....
Obrazek uzivatele
Dělala jsem jako zajímavé vánoční cukroví, nicméně v této podobě neměl dezert šanci ztuhnout (ani v lednici, ani venku a po mrazáku ihned roztál). Škoda, nadělala jsem toho spoustu a spoustu pak vyhodila.....
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/05, str.42
Obrazek uzivatele
Opravdu netuhne, nezbývá, než souhlasit. Zkusila jsem ještě nalít do pekáčku a v troubě přetavit v karamel tím, že se odpaří voda, ale nefunguje to. Někde v receptu je chyba.
Obrazek uzivatele
možná je problém v tom, kolik přesně má být " hrnek kávy"
Obrazek uzivatele
Karamel opravdu neztuhl, ale myslím si, že je to tím v receptu uvedeným HRNKEM kávy. Já jsem si pod tímto pojmem představila červený hrnek od Nescafe a možná v tom byl ten problém. Jinak ale na poháru s banánem a vanilkovou zmrzlinou byl karamel s oříšky báječný. Jak to ale má být správně?
Obrazek uzivatele
fudge
Obrazek uzivatele
Tohle ma byt fudge? Ja si pod timto terminem predstavuji uplne neco jineho. Vzdy se jedna o cokoladovy fudge ochuceny o orisky, marshmellow, matu, burakove maslo, apod.
Obrazek uzivatele
vypadá to dobře určitě vyskouším
Obrazek uzivatele
skusila som tento recept a aj po 2 dnoch v chladnicke bol karamel viac-menej tekuty.. nakoniec som to pouzila ako napln do pecenych jablcok-skvele!
Obrazek uzivatele
škoda, že se tu neobjevil nikdo z redakce, aby recept opravil...naše děti milují karamelky. ještě že jsem si přečetla diskusi, byla bych jen zklamaná...
Obrazek uzivatele
Dobrý den, o víkendu jsem tento recept našla ve starém čísle Apetita a bohužel nedopadl dobře. Dle rady kamarádky jsem se pokusila fudge "opravit". Dopadlo to dobře a tak zasílám recept na opravu.
Rozpustila jsem 400g cukru krupice a nechala zkaramelizovat do zlatavé barvy. Do vroucího karamelu jsem metlou postupně zašlehala celé máslo. Směs jsem provařila, aby vznikl krém (podobný hustému pudinku). Do této směsi jsem zašlehala celou dávku nepovedené směsi na fudge a přidala jsem ještě tak 2 hrsti ořechů. Směs jsem vlila do vymaštěného pekáčku a vychladila. Vychlazený má konzistenci povoleného másla, lžičkou jsem vytvořila hrudky a každou jsem dala zvlášť do papírového košíčku.

Je to velmi chutné.

Přidat komentář