Karamelová jablka

Karamelová jablka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4508 kcal
Bílkoviny 28 g
Cukr 424 g
Tuky 290 g
Vláknina 124 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Koledníci vám budou vděční, vyčarujete-li na závěr zcela netradiční sladkou tečku. Obejděte se pro tentokrát bez škytacích piškotů a cholesterolových bomb a zmožené strávníky osvěžte lehkým ovocným dezertem.

Suroviny

jablka 6 ks
kyselejší druh, menší velikost
máslo 80 g
krupicový cukr 150 g
citronová štáva
z jednoho citronu
skořice 2 ks
zmrzlina 1 l
nejlépe ořechová
ořechy
v karamelu na ozdobu (nemusí být)

Postup

1

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Ve velké hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a za stálého míchání nechte mírně zhnědnout. Přisypte jablka, zalijte citronovou šťávou a přidejte skořici. Přiklopte a asi 5 minut poduste, aby jablka změkla, ale neztratila tvar. Odstavte a nechte úplně vystydnout. Odstraňte skořici.

2

Jablka vložte do misek nebo pohárů a těsně před podáváním přidejte navrch kopeček zmrzliny. Máte-li, ozdobte několika ořechy v karamelu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit