Koledníci vám budou vděční, vyčarujete-li na závěr zcela netradiční sladkou tečku. Obejděte se pro tentokrát bez škytacích piškotů a cholesterolových bomb a zmožené strávníky osvěžte lehkým ovocným dezertem.
Suroviny
jablko
6
ks
kyselejší druh, menší velikost
máslo
80
g
krupicový cukr
150
g
z jednoho citronu
skořice
2
ks
zmrzlina
1
l
nejlépe ořechová
v karamelu na ozdobu (nemusí být)
Postup
1
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Ve velké hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a za stálého míchání nechte mírně zhnědnout. Přisypte jablka, zalijte citronovou šťávou a přidejte skořici. Přiklopte a asi 5 minut poduste, aby jablka změkla, ale neztratila tvar. Odstavte a nechte úplně vystydnout. Odstraňte skořici.
2
Jablka vložte do misek nebo pohárů a těsně před podáváním přidejte navrch kopeček zmrzliny. Máte-li, ozdobte několika ořechy v karamelu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jablečné hody: 20 receptů s jablky(20 receptů)
- S mascarpone, ciderem i po francouzsku aneb 9krát pečená jablka(9 receptů)
- Vášeň pro jablka: 20 receptů pro milovníky jablek(20 receptů)