
Medovník
Originální recept se po dlouhých peripetiích podařilo získat redaktorce Šárce Hamanové od Gruzínky Nanuli Dérové. Vypadá komplikovaně, ale budete překvapeni, jak je snadný. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.
Pečení: 7-10 minut každy plát Odležení: aspoň 2 hodiny
Ingredience
- 250 g hery
- 3 vejce
- 3 lžíce tmavého medu
- 300 g krupicového cukru
- 400 g hladké mouky 00 extra
- 1 lžičku jedlé sody
- pořádná hrst vlašských ořechů na ozdobení
- 1 konzerva karamelového Salka (mléčného karamelu)
- 300 g másla
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.
2 Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.
3 Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.
4 Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.
5 Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléčný karamel vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte a přimíchejte k nim nadrobno nasekané ořechy.
6 Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. Nechte aspoň do druhého dne odležet.
NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete mléčný karamel, kupte konzervu slazeného kondenzovaného mléka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a zhruba hodinu a půl až dvě hodiny vařte.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Drahomíra Horová
20. Srpen 2014 14:17
Marta1 (neověřeno)
14. Duben 2006 12:09
Lucie (neověřeno)
4. Listopad 2006 15:15
Alena (neověřeno)
14. Duben 2006 12:57
Pitáta (neověřeno)
16. Duben 2006 20:01
Dana (neověřeno)
22. Duben 2006 11:23
Jana (neověřeno)
21. Červen 2006 13:27
Hanule (neověřeno)
5. Květen 2006 15:30
Eva (neověřeno)
19. Květen 2006 11:24
Jana (neověřeno)
21. Červen 2006 09:48
Zuzka (neověřeno)
26. Červen 2006 13:13
Eva (neověřeno)
18. Červenec 2006 08:51
romana (neověřeno)
19. Červenec 2006 11:50
Eva (neověřeno)
20. Červenec 2006 15:03
Zuzana (neověřeno)
27. Červenec 2006 17:33
Ivana (neověřeno)
9. Srpen 2006 13:36
Irma (neověřeno)
17. Září 2006 12:39
Pavla (neověřeno)
15. Srpen 2006 08:26
ver (neověřeno)
18. Srpen 2006 15:18
Milan Kriz (neověřeno)
18. Srpen 2006 21:55
Lenka (neověřeno)
21. Srpen 2006 14:03
Nikola (neověřeno)
7. Listopad 2006 14:06
paja (neověřeno)
25. Srpen 2006 07:26
Jitka (neověřeno)
19. Říjen 2006 10:42
Pája (neověřeno)
2. Březen 2007 17:35
paja (neověřeno)
6. Duben 2007 07:31
Evča (neověřeno)
30. Srpen 2006 07:22
Evča (neověřeno)
30. Srpen 2006 07:25
Martin (neověřeno)
3. Září 2006 11:05
Verča (neověřeno)
19. Září 2006 13:57
Stránky