Recept z repertoáru belgické kuchyně, kde je čekanka ve velikánské oblibě. Syté, ale delikátní!
Suroviny
olivový olej
4
PL
čekanka
8
ks
paprika zelená
1
ks
paprika červená
1
ks
mléko
100
ml
parmazán
150
g
strouhaný
sůl
pepř
sušená šunka
8
plátků
petrželka
na posypání
Postup
1
Čekanku očistěte, odřízněte košťálek a na spodku puku vyřízněte malý klínek. Naložte ji na půl hodiny do slané vody (odejme přílišnou hořkost a vyříznutí zvětší ‚odsávací‘ plochu), pak pečlivě osušte a osmahněte v pánvi na oleji. Vyjměte, vsypte nasekané papriky, osmahněte a také vyjměte.
2
Olej v pánvi zapražte moukou, vlijte mléko, dochuťte. Vmíchejte sýry, a až se rozpustí, přimíchejte papriku.
3
Každou čekanku obalte plátkem šunky, ve formě přelijte omáčkou a zapékejte při 180 stupních asi dvacet minut, můžete také krátce zapéci pod grilem. Podávejte posypané petrželkou.