Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilovaná kotleta s batátovými hranolky a jablečnou omáčkou

Grilovaná kotleta s batátovými hranolky a jablečnou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2318 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 321 g
Tuky 82 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Vepřové a jablka jsou jasná volba,“ říká o svém oblíbeném receptu šéfkuchař Bad Jeff. Základem tohoto jídla je dobrá vepřová kotleta, pěkně s kostí a prorostlá tukem, jenž je nositelem chuti. Kotletu z přeštického prasete, kterou nabízí Paul Day ve svém řeznictví TRMS, můžeme jen doporučit! 

Suroviny

kotleta 2 ks
à 350 g, nejlépe z přeštického prasete
olivový olej 4 PL
rozmarýn 2 snítky
tymián 2 snítky
česnek 3 stroužky
neoloupané, rozmáčknuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
bylinky
na ozdobu (rozmarýn, pažitka)
Na hranolky
batáty 200 g
oloupané
škrob 2 PL
bramborový
rostlinný olej
na smažení
Na jablečnou omáčku
jalapeño
sůl 1 špetka
mleté
strouhaný
skořice 1 špetka
mletá
citron ½ ks
šťáva

Postup

1

Kotlety dejte do uzavíratelného sáčku, přidejte olej, bylinky a česnek, osolte, opepřete, vše promněte a nechte 3 hodiny marinovat.

2

Batáty nakrájejte na tenké hranolky, dejte do mísy, přisypte škrob a promíchejte. Smažte je ve vyšší vrstvě oleje rozpáleného na 175°C do zlatova a křupava.

3

Na jablečnou omáčku očistěte jablka, vyřízněte jádřince a vsypte je do hrnce. Přidejte cukr, papričky, sůl, koření a šťávu z citronu, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou, ztlumte plamen a duste doměkka.

4

Pak rozmixujte tyčovým mixérem a protřete přes jemné síto. Pokud nechcete mít omáčku příliš pikantní, vyndejte před mixováním papričky, nebo jich v omáčce ponechte jen část.

5

Kotlety vyjměte z marinády a grilujte je zprudka, z každé strany asi 7 minut. Podávejte s hranolky a jablečným pyré. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/7