Recepty s loupanou plecí
Na přední části hovězí nohy ve středu plece se nachází část známá jako loupaná plec. Její kvalita a chuťové vlastnosti ji staví na stejnou úroveň s hovězím zadním. Jde o ideální volbu pro pečení a dušení a často je oblíbenou volbou pro přípravu tradičních českých omáček, například svíčková na smetaně, koprová nebo rajská.
...
Má ale mnohem širší využití, ať už jde o krátké smažení, pečení či dušení. Přestože je to část předního masa, loupaná plec je výrazně šťavnatá a téměř ji nemůžete vysušit.
- Loupaná plec se skvěle hodí k dlouhému vaření v remosce či tlakovém hrnci.
- Dají se z ní připravit skvostné omáčky dušením v červeném víně, hovězím vývaru nebo tmavém pivu.
- Můžete ji připravit s houbami, v ragú, či ji vařit nebo udit.
- Po vyzrání je skvělá na minutková jídla, včetně populárních steaků Top blade.
- A pokud máte chuť, vychutnejte si loupanou plec i vařenou s hořčicí nebo křenem a šťouchanými bramborami.
Tento výsek, někdy označovaný jako plochá plec, je zdrojem skvělého a chutného masa. Na rozdíl od některých jiných částí se během jatečného zpracování neřeže, ale odlupuje od lopatky, což vysvětluje jeho název. Má jemné mramorování, uprostřed se nachází silná šlacha, která při tepelné úpravě změkne a maso díky ní zůstává šťavnaté.
Celý popis