Jemná krémová polévka potěší jako lehká večeře i svačinka nebo oběd na druhý den.
Suroviny
pórek
2
ks
důkladně omyté, na tenká kolečka
máslo
1
PL
květák
1
ks
střední, opláchnutý, bez košťálu, na růžičky
vývar zeleninový
600
ml
mléko
500
ml
čedar
100
g
nahrubo
parmazán
50
g
strouhaný
Na krutonky
ciabatta
0.5
ks
na kostičky
olivový olej
tymián
1
ČL
čerstvé
1 Troubu předehřejte na 200°C. Kostičky ciabatty na krutony osolte a promíchejte s 2–3 lžícemi oleje a lístky tymiánu. Rozložte na plech a pečte 10–15 minut dozlatova.
2 V hrnci rozehřejte lžíci másla a zvolna na něm duste pórek, dokud nezměkne. Přidejte květák a duste, dokud nezměkne. Vlijte vývar, mléko, přiveďte pod bod varu a nechte 20–25 minut vařit, dokud květák není měkký. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém a vmíchejte sýr. Podávejte s krutony.
NĚCO NAVÍC
Pokud budete vařit polévku předem a potom ji ohřívat, vmíchejte sýr až při podávání.