Marocký dýňový kotlík

Marocký dýňový kotlík

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3787 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 482 g
Tuky 128 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aromatický recept šéfkuchaře Noama Daroma vám naprosto učaruje.

Související recepty

Mezze

Pozvěte přátele a připravte jim mezze, hotovou hos...

Suroviny

150 g
směs sušeného ovoce (meruňky, švestky, datle)
50 ml
sirup z granátového jablka lze nahradit octem z granátového jablka
800 g
máslová dýně
cuketa 300 g
cibule červená 150 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
1 PL
koření ras el hanout
česnek 1
rozříznutá příčně napůl
skořice 3 svitek
badyán 3 hvězdička
bobkový list 3 ks
olivový olej 100 ml
cizrna 400 g
uvařená / z konzervy
400 g
konzerva drcených rajčat
vývar zeleninový 200 ml
Na dokončení
dýňová semínka hrst
lze nahradit vlašskými ořechy
hrst
koriandr+petrželka nasekaný
kozí sýr hrst
lze nahradit balkánským sýrem, rozdrobený
kuskus
k podávání, lze nahradit bulgurem

1 Sušené ovoce dejte do menšího hrnce, přilijte datlový med a sirup či ocet a nechte nabobtnat. Krátce svařte.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na měsíčky. Cuketu nakrájejte na půlkolečka a cibuli na klínky. Všechno dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte koření ras el hanout, olej a promíchejte. Připravte si širokou zapékací mísu nebo pekáč a rozložte do něj zeleninu. Doprostřed položte česnek. Přidejte skořici, bobkový list a badyán a dejte péct na 20 minut, aby zelenina změkla. Přisypte cizrnu, přilijte rajčata a zalijte vývarem. Pečte ještě 5 minut.

3 Sušené ovoce i s nálevem přilijte k zelenině a ještě 5 minut pečte. Hotový kotlík přesuňte do servírovací mísy, posypte opraženými ořechy nebo semínky, bylinkami a sýrem. Podávejte s bulgurem nebo kuskusem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Obchod Apetit