Jsou to vlastně takové malé mrkvové dortíky, do muffinů jsme totiž zapekli i krém!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Datle dejte do misky a zalijte 125ml vroucí vody. Nechte zhruba 5 minut stát, aby nasákly všechnu vodu.
Do mísy dejte mouku, kypřicí prášek, cukr, koření a promíchejte. Přidejte vejce, vanilkový extrakt, mléko, olej, mrkev, slité datle a zlehka promíchejte, jen aby se směs spojila.
Polovinu těsta rozdělte do 12 formiček na muffiny – dobře vymazaných nebo vyložených papírovým košíčkem.
Potom do formiček rozdělte oslazený sýr a završte zbylým těstem.
Pečte 20 minut, proveďte test špejlí, vyndejte, nechte chvíli stát, pak přesuňte muffiny na mřížku a nechte vychladnout.
Med dejte do misky, přilijte lžíci vody, přidejte koření a posaďte nad vodní lázeň. Zahřívejte zhruba 3 minuty, občas promíchejte, teplým medem nakonec přelijte muffiny a ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Smetanový sýr je mírně slaný, a tak je ke sladkým muffinům zajímavým kontrastem. Klidně ho ale můžete nahradit tvarohem smíchaným s 1 žloutkem a cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké i slané recepty z mrkve: 23 nejlepších jídel(23 receptů )
- Mrkvové dorty a další mrkvové sladkosti: 14 receptů(15 receptů )
- Snadné pečení – muffiny a bábovičky(13 receptů )
- 6x neodolatelné muffiny, které budete chtít péct pořád(6 receptů )
Komentáře
Dělala jsem tyto muffiny už několikrát. Jsou moc dobré, doporučuji.