Nenápadná sladce zemitá chuť mrkve se hodí do spousty jídel, takže se může na talíři objevovat stále znova, aniž by vás začala nudit.
- Nejčastěji se z mrkve jí zářivě oranžový kořen, ale v kuchyni lze využít i nať – sušená může sloužit jako koření do polévek, čerstvou můžete přidat do vývarů nebo krémových, mixovaných polévek.
- Podzimní a zimní varianty mrkve, které nejsou tak sladké a křehké jako jarní, se ideálně hodí na pomalé dušení s výraznými masy, jako jsou hovězí, skopové nebo zvěřina. Proslulé je také vepřové v mrkvi. Jídlo s lehce pošramocenou pověstí může při správné úpravě chutnat přímo dokonale.
Jak zvýraznit chuť mrkve
Mrkev se vyznačuje výraznou sladkostí, se kterou můžete pracovat dvojím způsobem.
- Buď ji můžete v jídle podtrhnout přidáním něčeho kyselého (např. citron, limeta), jež dodá sladké chuti příjemný protiklad.
- Nebo sladkost mrkve ještě zvýraznit (a dosladit) přidáním dalšího cukru, medu či karamelu.
Pokud hledáte ideální koření k mrkvi, její zemitá chuť výborně ladí s dalšími zástupci z botanické skupiny miříkovitých: s kmínem, petrželí, koprem, koriandrem. Sluší jí také spojení s hořčičnými semínky, zázvorem, kurkumou a chilli papričkami.
Mrkev v dezertech
Nevíme, koho poprvé napadlo využít kořenovou zeleninu v moučnících, nápad to ovšem byl dokonalý a dočkal se bezpočtu opakování.
- Mrkev dezertům dodává vláčnost, sladkost, současně neruší ostatní ingredience, naopak je nechává nenápadně vyniknout.
- K nejslavnějším moučníkům, ve kterých najdete mrkev, patří mrkvový dort, který si zamiloval i první americký prezident.
- Nastrouhaná mrkev dodá vláčnost a sladkost také muffinům, sušenkám či božským šátečkům plněných povidly.
Do písku, nebo do lednice? Jak mrkev nejlépe skladovat
Mrkev patří k jedné z nejlépe skladovatelných kořenových zelenin, která ve sklepě vydrží dlouhé měsíce, a i na konci zimní sezóny zůstává při správných podmínkách ve skvělé kondici, sladká a křupavá.
- Naši předkové mrkev spolu s další kořenovou zeleninou ukládali přes zimu do bedýnek s pískem. I dnes ji občas někdo takto uchovává, v podstatě jde hlavně o to udržet v kořenech vláhu, písek tedy není jediným řešením.
- Udržíte-li v mrkvi vláhu, vydrží dlouho ve velmi dobré podobě. V běžných domácích podmínkách vám dobrou službu udělají i mikrotenový sáček nebo vlhká utěrka, do které mrkve zabalíte a uložíte v lednici.
- Takové skladování je vždy lepší než na volno bez obalu. Cirkulace vzduchu v lednici kořen mrkve vysušuje, ten rychle vadne a ztrácí křehkost a křupavost.
- Abyste předešli plesnivění, udělejte do sáčku pár otvorů.
Jídlo pro zdraví
Mrkev je pro lidský organismus dobrým zdrojem beta-karotenu, vlákniny, vitaminů B, C, E a H, draslíku, sodíku, vápníku i fosforu. Napomáhá regeneraci zraku a léčbě šerosleposti. Chrání sliznice v těle.
- Ačkoliv ji najdete ve spoustě zeleninových salátů v úpravě za syrova, mrkev patří k zelenině, ze které si tělo vezme víc, když je tepelně upravená, a to v kombinaci s kvalitními tuky (např. máslo a za studena lisované rostlinné oleje).
- Taková úprava pomáhá tělu vstřebat více beta-karotenu, kterého mrkev obsahuje velké množství. Uvaření mrkve prý zvyšuje jeho vstřebatelnost až 6,5krát oproti konzumaci za syrova.
Vychutnejte si sladkou a křehkou mrkev v některé z báječných úprav v receptech níže.
Zdroj informací: Hana Michopulu – Recepty z farmářského trhu, Jana Vašáková, Zdena Skokanová N. – Jezte česky, healthline