Drůbeží paštika se želé z portského vína

Drůbeží paštika se želé z portského vína
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Drůbeží paštika se želé z portského vína

4.3 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2948 kcal
Bílkoviny 195 g
Sacharidy 36 g
Tuky 196 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příprava paštiky je hračka a raz dva připravíte i želé z portského vína. Když pak obojí zkombinujete, získáte předkrm, za který by se nestyděli ani v michelinské restauraci.

Suroviny

játra kuřecí 200 g
vejce 2 ks
česnek 2 stroužky
drcený
máslo 200 g
rozpuštěné
rozmarýn 0.5 ČL
čerstvý, nasekaný
sůl
pepř mletý
čerstvě mletý
víno portské 200 ml
želatina 1 plátek
med 2 PL
víno červené 300 ml
badyán 1 hvězdička
petrželka
na ozdobení
opečené tousty k podávání

1 Játra vložte spolu s vejci, česnekem, rozpuštěným máslem a lístky tymiánu a rozmarýnu do mísy. Osolte a opepřete. Promíchejte a pak protřete přes jemné síto do paštikové formy vyložené potravinářskou fólií.

2 Troubu předehřejte na 85 °C. Formu postavte do hlubšího pekáče a okolo, cca do poloviny výšky formy, nalijte vroucí vodu. Pečte ve vodní lázni asi 45 minut. Po upečení nechte paštiku vychladnout a pak v lednici vychladit.

3 Portské víno svařte v kastrůlku na polovinu, stáhněte z ohně a nechte v něm rozpustit namočený a vymačkaný plátek želatiny. Poté směs vlijte na vychlazenou paštiku tak, aby vznikla rovnoměrná hladká vrstva. Nechte ztuhnout. Teprve pak vyklopte z formy a nakrájejte na plátky.

4 Med, červené víno a badyán přiveďte k varu, ztlumte a vařte, až se objem zredukuje na třetinu a tekutina získá konzistenci sirupu. Nechte vychladnout. Při podávání pak vzniklou omáčkou přelijte jednotlivé plátky paštiky a ozdobte je petrželkou či tymiánem.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit