Drůbeží paštika se želé z portského vína

Drůbeží paštika se želé z portského vína

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2850 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 40 g
Tuky 188 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příprava paštiky je hračka a raz dva připravíte i želé z portského vína. Když pak obojí zkombinujete, získáte předkrm, za který by se nestyděli ani v michelinské restauraci.

Suroviny

200 g
drůbeží játra očištěná, lze nahradit kuřecími či kachními
vejce 2 ks
česnek 2 stroužky
máslo 200 g
rozpuštěné
rozmarýn 0.5 ČL
čerstvý, nasekaný
sůl
pepř mletý
čerstvě mletý
víno červené 200 ml
želatina 1 plátek
med 2 PL
víno červené 300 ml
badyán 1 hvězdička
petrželka
na ozdobení
opečené tousty k podávání

1 Játra vložte spolu s vejci, česnekem, rozpuštěným máslem a lístky tymiánu a rozmarýnu do mísy. Osolte a opepřete. Promíchejte a pak protřete přes jemné síto do paštikové formy vyložené potravinářskou fólií.

2 Troubu předehřejte na 85 °C. Formu postavte do hlubšího pekáče a okolo, cca do poloviny výšky formy, nalijte vroucí vodu. Pečte ve vodní lázni asi 45 minut. Po upečení nechte paštiku vychladnout a pak v lednici vychladit.

3 Portské víno svařte v kastrůlku na polovinu, stáhněte z ohně a nechte v něm rozpustit namočený a vymačkaný plátek želatiny. Poté směs vlijte na vychlazenou paštiku tak, aby vznikla rovnoměrná hladká vrstva. Nechte ztuhnout. Teprve pak vyklopte z formy a nakrájejte na plátky.

4 Med, červené víno a badyán přiveďte k varu, ztlumte a vařte, až se objem zredukuje na třetinu a tekutina získá konzistenci sirupu. Nechte vychladnout. Při podávání pak vzniklou omáčkou přelijte jednotlivé plátky paštiky a ozdobte je petrželkou či tymiánem.

 

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit