Katarína a Jiří Jelínkovi, jejichž skvělé produkty zná celé Brno, vám ukážou, jak snadno udělat játrovou paštiku v domácích podmínkách, jak ji nejlíp ochutit a jak z ní jednoduše připravit něco výjimečného. Recepty na paštiky s mladým masem vymysleli speciálně pro velikonoční číslo Apetitu.
Katarína dřív pracovala jako zdravotní cvičitelka a k tomu vedla maďarský taneční soubor. Jiřího zase možná poznají fanoušci kapel Garáž nebo Psí vojáci, v nichž dlouhá léta hrával na saxofon. Potkali se před pár lety a společně se rozhodli pro změnu.
„Zjistili jsme, že to, co nás oba baví ze všeho nejvíc, je krmit lidi,“ říká se smíchem Katarína. Nejprve s Jiřím vedli restauraci v Třebíči. „Byla to zajímavá zkušenost. Spoustu jsme se toho naučili, ale neměli jsme vůbec čas na vlastní život, a tak jsme přemýšleli, jak se věnovat jídlu, ale nezabřednout do práce tak zničujícím způsobem,“ vzpomíná Jiří. Volba padla na paštiky. V minivýrobně v Brně dnes denně ručně zpracují zhruba 10kg surovin!
Produkty v krásných skleničkách s názvem Paštikárna Delikatesy můžete koupit třeba v My Food Marketu v Brně nebo v prodejnách Sklizeno.
Nás tip: JARNÍ POMAZÁNKA Z TELECÍ PAŠTIKY
Z paštiky můžete udělat luxusní pomazánku: Lehce, nejlépe velkou vidličkou, promíchejte 200g paštiky, 50g másla, malý svazek ředkviček, nakrájených nadrobno, a malý svazek jarní cibulky, nakrájené na plátky. Podávejte ji namazanou na plátcích bagety a posypanou čerstvou majoránkou.
Suroviny
Postup
V pánvi se silným dnem nechte rozpustit polovinu másla a opečte na něm játra tak, aby uvnitř zůstala růžová a mazlavá. Opečená játra i s výpekem přemístěte do nádoby, v níž budete později paštiku mixovat.

Do uvolněné pánve nalijte pálenku, krouživým pohybem ji rozlijte po dně a zapalte – alkohol vyhoří, aroma zůstane. Přilijte smetanu, za stálého prošlehávání v ní nechte rozpustit zbylé máslo a vše nechte přejít varem.

Játra v nádobě zalijte svařenou smetanou z pánve a vše rozmixujte dohladka nebo tak, jak hrubou paštiku máte rádi. Podle potřeby osolte a paštiku přesuňte do připravených skleniček, misek nebo do dortové formy. Vychlaďte.

Chcete-li mít paštiku ve formě dortíku (viz foto na předchozí straně), podložte formu pečicím papírem – paštika se z ní bude lépe vyndavat. Během plnění formou několikrát klepněte o stůl, abyste vyhnali vzduch. Uhlaďte a dejte chladit.

Želatinu namočte do vody. Kůru vařte 30 minut s 300ml vody a cukrem. Vlijte likér a odstavte. Přisypte ibišek a louhujte 5 minut - želatina získá krásnou barvu. Sceďte přes plátýnko a smíchejte s nabobtnanou vyždímanou želatinou.

Na vychlazenou paštiku rozložte grepová filátka, vše opatrně zalijte želatinou a dejte do lednice ztuhnout. Želatina tady funguje jako chuťový doplněk, ale paštiku nijak nekonzervuje. V lednici vám tak vydrží 2-3 dny.
