Telecí paštika pod ovocným želé

Telecí paštika pod ovocným želé
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Telecí paštika pod ovocným želé

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6250 kcal
Bílkoviny 824 g
Sacharidy 167 g
Tuky 211 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Katarína a Jiří Jelínkovi, jejichž skvělé produkty zná celé Brno, vám ukážou, jak snadno udělat játrovou paštiku v domácích podmínkách, jak ji nejlíp ochutit a jak z ní jednoduše připravit něco výjimečného. Recepty na paštiky s mladým masem vymysleli speciálně pro velikonoční číslo Apetitu.

Katarína dřív pracovala jako zdravotní cvičitelka a k tomu vedla maďarský taneční soubor. Jiřího zase možná poznají fanoušci kapel Garáž nebo Psí vojáci, v nichž dlouhá léta hrával na saxofon. Potkali se před pár lety a společně se rozhodli pro změnu.

„Zjistili jsme, že to, co nás oba baví ze všeho nejvíc, je krmit lidi,“ říká se smíchem Katarína. Nejprve s Jiřím vedli restauraci v Třebíči. „Byla to zajímavá zkušenost. Spoustu jsme se toho naučili, ale neměli jsme vůbec čas na vlastní život, a tak jsme přemýšleli, jak se věnovat jídlu, ale nezabřednout do práce tak zničujícím způsobem,“ vzpomíná Jiří. Volba padla na paštiky. V minivýrobně v Brně dnes denně ručně zpracují zhruba 10kg surovin!

Produkty v krásných skleničkách s názvem Paštikárna Delikatesy můžete koupit třeba v My Food Marketu v Brně nebo v prodejnách Sklizeno. 


Nás tip: JARNÍ POMAZÁNKA Z TELECÍ PAŠTIKY
Z paštiky můžete udělat luxusní pomazánku: Lehce, nejlépe velkou vidličkou, promíchejte 200g paštiky, 50g másla, malý svazek ředkviček, nakrájených nadrobno, a malý svazek jarní cibulky, nakrájené na plátky. Podávejte ji namazanou na plátcích bagety a posypanou čerstvou majoránkou.

Suroviny

máslo 200 g
játra 900 g
telecí - zbavenyé blan a nečistot a nakrájené na 2cm vysoké plátky
ovocná pálenka 100 ml
sůl
NA ŽELÉ
želatina 5 plátků
pomeranč 3 ks
nejlépe v bio - oranžová část kůry seříznutá a nakrájená na tenké proužky
třtinový cukr 80 g
ovocný likér 50 ml
lze vynechat (Grand Marnier)
ibišek 2 hrsti
sušené květy
grapefruit 2 ks
ideálně růžový - vyřezaná filátka

Postup

1

V pánvi se silným dnem nechte rozpustit polovinu másla a opečte na něm játra tak, aby uvnitř zůstala růžová a mazlavá. Opečená játra i s výpekem přemístěte do nádoby, v níž budete později paštiku mixovat.

teleci pastika - krok 1 - opékání masa
ZDROJ: Apetitonline.cz
2

Do uvolněné pánve nalijte pálenku, krouživým pohybem ji rozlijte po dně a zapalte – alkohol vyhoří, aroma zůstane. Přilijte smetanu, za stálého prošlehávání v ní nechte rozpustit zbylé máslo a vše nechte přejít varem.

 
teleci pastika - krok 2 - flambování
ZDROJ: Apetitonline.cz
3

Játra v nádobě zalijte svařenou smetanou z pánve a vše rozmixujte dohladka nebo tak, jak hrubou paštiku máte rádi. Podle potřeby osolte a paštiku přesuňte do připravených skleniček, misek nebo do dortové formy. Vychlaďte.

teleci pastika - krok 3 - mixování
ZDROJ: Apetitonline.cz
4

Chcete-li mít paštiku ve formě dortíku (viz foto na předchozí straně), podložte formu pečicím papírem – paštika se z ní bude lépe vyndavat. Během plnění formou několikrát klepněte o stůl, abyste vyhnali vzduch. Uhlaďte a dejte chladit.

teleci pastika - krok 4 - plnění formy
ZDROJ: Apetitonline.cz
5

Želatinu namočte do vody. Kůru vařte 30 minut s 300ml vody a cukrem. Vlijte likér a odstavte. Přisypte ibišek a louhujte 5 minut - želatina získá krásnou barvu. Sceďte přes plátýnko a smíchejte s nabobtnanou vyždímanou želatinou.

 
teleci pastika - krok 5 - příprava želatiny
ZDROJ: Apetitonline.cz
6

Na vychlazenou paštiku rozložte grepová filátka, vše opatrně zalijte želatinou a dejte do lednice ztuhnout. Želatina tady funguje jako chuťový doplněk, ale paštiku nijak nekonzervuje. V lednici vám tak vydrží 2-3 dny.

 
teleci pastika - krok 6 - dokončení paštiky
ZDROJ: Apetitonline.cz

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit