Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4341 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 89 g
Tuky 373 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nesmírně jednoduchý recept na paštiku, se kterou budete za hvězdu na jakékoli party, zahradní i narozeninové. Na minulých ročnících Apetit pikniku se s touto dobrotou vytáhla Petra Vondrová, kulinářka z blogu www.babovko.cz.

Suroviny

brandy 4 PL
sušené brusinky 100 g
propláchnuté
játra kuřecí 500 g
máslo 200 g
máslo 200 g
na závěrečné zalití paštiky
šalotka 2 ks
najemno
česnek 2 stroužky
rozmáčknuté plochou hranou nože
tymián 1 snítka
smetana ke šlehání 4 PL
sůl
pepř
na dochucení
pepř růžový
na ozdobu
tymián
na ozdobu

1 Brusinky vložte do misky a přilijte brandy. Promíchejte, aby brusinky co nejvíce nasákly alkoholem. Nechte v lednici odpočívat minimálně 2 hodiny, klidně ale i přes noc. Těsně před přípravou paštiky brusinky sceďte a jak brusinky, tak brandy nechte stranou k pozdějšímu použití.

2 Játra důkladně očistěte a pokrájejte na menší kousky. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm šalotku dozlatova. Přidejte česnek, tymián a v pánvi minutu opékejte. Pak vyndejte tymián, přidejte očištěná játra a opečte je dohněda; játra nesmějí být syrová, ale zároveň je žádoucí, aby uvnitř zůstala lehce růžová. Těsně před koncem restování k játrům přilijte brandy a nechte ji jen částečně odpařit.

3 Játra přesuňte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Přidejte zbývající pokrájené máslo (můžete si ho i předem rozpustit), smetanu a dochuťte solí a pepřem. Znovu vše důkladně promixujte. Do hotové paštiky zamíchejte brusinky, rozdělte ji do šesti malých misek nebo dejte do jedné velké a povrch uhlaďte.

4 V kastrůlku rozpusťte máslo na zalití paštiky, nechte ho vychladnout a přelijte jím vršek každé paštiky. Ozdobte kuličkami růžového pepře a tymiánem a nechte paštiky v lednici zatuhnout.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit