Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy
Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

4.3/5 Počet hodnocení: 167
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2845 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 89 g
Tuky 207 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nesmírně jednoduchý recept na domácí paštiku z kuřecích jater, se kterou budete za hvězdu na jakékoli party, zahradní i narozeninové. Receptem na jemnou paštiku vylepšenou o brusinky a brandy se na jednom z Apetit pikniků vytáhla kulinářka Petra Vondrová.

Související recepty

Suroviny

sušené brusinky 100 g
propláchnuté
máslo 200 g
+ 200 g na závěrečné polití paštiky
najemno
česnek 2 stroužky
rozmáčknuté plochou hranou nože
tymián 1 snítka
sůl
pepř
na dochucení
pepř růžový
na ozdobu
tymián
na ozdobu

Postup

1

Brusinky vložte do misky a zalijte brandy. Promíchejte a nechte v lednici odpočívat minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.

2

Těsně před přípravou paštiky brusinky sceďte, ale brandy uchovejte stranou k pozdějšímu použití.

3

Játra důkladně očistěte a pokrájejte na menší kousky.

4

Lžíci másla rozehřejte ve velké hluboké pánvi. Přidejte šalotku a orestujte dozlatova. Přidejte česnek, tymián a minutu opékejte. Pak tymián vyndejte.

5

Přidejte játra a opečte je dohněda. Nesmějí být syrová, ale uvnitř musí zůstat lehce růžová. Těsně před koncem restování k játrům přilijte brandy a nechte částečně odpařit.

6

Játra přesuňte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu a zbývající pokrájené máslo (může být i předem rozpuštěné). Osolte a opepřete. Znovu vše důkladně promixujte.

7

Do hotové paštiky zamíchejte brusinky. Rozdělte ji do 6 malých misek nebo dejte do 1 velké a povrch uhlaďte.

8

V kastrůlku rozpusťte máslo na zalití paštiky. Nechte ho částečně vychladnout a přelijte jím vršek každé paštiky. Ozdobte kuličkami růžového pepře a tymiánem. Nechte paštiky v lednici zatuhnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín