Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (94)
Do hodiny Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4587 kcal
Bílkoviny 119 g
Cukr 137 g
Tuky 373 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nesmírně jednoduchý recept na paštiku, se kterou budete za hvězdu na jakékoli party, zahradní i narozeninové. Na minulých ročnících Apetit pikniku se s touto dobrotou vytáhla Petra Vondrová, kulinářka z blogu www.babovko.cz.

Suroviny

brandy 4 PL
sušené brusinky 100 g
propláchnuté
játra kuřecí 500 g
máslo 200 g
máslo 200 g
na závěrečné zalití paštiky
šalotka 2 ks
najemno
česnek 2
rozmáčknuté plochou hranou nože
tymián 1 snítka
smetana ke šlehání 4 PL
sůl
pepř
na dochucení
pepř růžový
na ozdobu
tymián
na ozdobu

1 Brusinky vložte do misky a přilijte brandy. Promíchejte, aby brusinky co nejvíce nasákly alkoholem. Nechte v lednici odpočívat minimálně 2 hodiny, klidně ale i přes noc. Těsně před přípravou paštiky brusinky sceďte a jak brusinky, tak brandy nechte stranou k pozdějšímu použití.

2 Játra důkladně očistěte a pokrájejte na menší kousky. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm šalotku dozlatova. Přidejte česnek, tymián a v pánvi minutu opékejte. Pak vyndejte tymián, přidejte očištěná játra a opečte je dohněda; játra nesmějí být syrová, ale zároveň je žádoucí, aby uvnitř zůstala lehce růžová. Těsně před koncem restování k játrům přilijte brandy a nechte ji jen částečně odpařit.

3 Játra přesuňte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Přidejte zbývající pokrájené máslo (můžete si ho i předem rozpustit), smetanu a dochuťte solí a pepřem. Znovu vše důkladně promixujte. Do hotové paštiky zamíchejte brusinky, rozdělte ji do šesti malých misek nebo dejte do jedné velké a povrch uhlaďte.

4 V kastrůlku rozpusťte máslo na zalití paštiky, nechte ho vychladnout a přelijte jím vršek každé paštiky. Ozdobte kuličkami růžového pepře a tymiánem a nechte paštiky v lednici zatuhnout.

 

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit