Nesmírně jednoduchý recept na domácí paštiku z kuřecích jater, se kterou budete za hvězdu na jakékoli party, zahradní i narozeninové. Receptem na jemnou paštiku vylepšenou o brusinky a brandy se na jednom z Apetit pikniků vytáhla kulinářka Petra Vondrová.
Suroviny
Postup
Brusinky vložte do misky a zalijte brandy. Promíchejte a nechte v lednici odpočívat minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.
Těsně před přípravou paštiky brusinky sceďte, ale brandy uchovejte stranou k pozdějšímu použití.
Játra důkladně očistěte a pokrájejte na menší kousky.
Lžíci másla rozehřejte ve velké hluboké pánvi. Přidejte šalotku a orestujte dozlatova. Přidejte česnek, tymián a minutu opékejte. Pak tymián vyndejte.
Přidejte játra a opečte je dohněda. Nesmějí být syrová, ale uvnitř musí zůstat lehce růžová. Těsně před koncem restování k játrům přilijte brandy a nechte částečně odpařit.
Játra přesuňte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu a zbývající pokrájené máslo (může být i předem rozpuštěné). Osolte a opepřete. Znovu vše důkladně promixujte.
Do hotové paštiky zamíchejte brusinky. Rozdělte ji do 6 malých misek nebo dejte do 1 velké a povrch uhlaďte.
V kastrůlku rozpusťte máslo na zalití paštiky. Nechte ho částečně vychladnout a přelijte jím vršek každé paštiky. Ozdobte kuličkami růžového pepře a tymiánem. Nechte paštiky v lednici zatuhnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů )
- Party chuťovky(15 receptů )
- Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.(24 receptů )
- 35 lahodných receptů na paštiky a teriny, které zvládnete připravit i doma(34 receptů )