Nesmírně jednoduchý recept na paštiku, se kterou budete za hvězdu na jakékoli party, zahradní i narozeninové. Na minulých ročnících Apetit pikniku se s touto dobrotou vytáhla Petra Vondrová, kulinářka z blogu www.babovko.cz.
Suroviny
Postup
Brusinky vložte do misky a přilijte brandy. Promíchejte, aby brusinky co nejvíce nasákly alkoholem. Nechte v lednici odpočívat minimálně 2 hodiny, klidně ale i přes noc.
Těsně před přípravou paštiky brusinky sceďte a jak brusinky, tak brandy nechte stranou k pozdějšímu použití.
Játra důkladně očistěte a pokrájejte na menší kousky.
Ve velké hluboké pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm šalotku dozlatova.
Přidejte česnek, tymián a v pánvi minutu opékejte.
Pak vyndejte tymián, přidejte očištěná játra a opečte je dohněda; játra nesmějí být syrová, ale zároveň je žádoucí, aby uvnitř zůstala lehce růžová.
Těsně před koncem restování k játrům přilijte brandy a nechte ji jen částečně odpařit.
Játra přesuňte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
Přidejte zbývající pokrájené máslo (můžete si ho i předem rozpustit), smetanu a dochuťte solí a pepřem.
Znovu vše důkladně promixujte.
Do hotové paštiky zamíchejte brusinky, rozdělte ji do šesti malých misek nebo dejte do jedné velké a povrch uhlaďte.
V kastrůlku rozpusťte máslo na zalití paštiky, nechte ho vychladnout a přelijte jím vršek každé paštiky.
Ozdobte kuličkami růžového pepře a tymiánem a nechte paštiky v lednici zatuhnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Party chuťovky(15 receptů)
- Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.(24 receptů)
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů)