Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy
Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

4.4/5 Počet hodnocení: 155
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4341 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 89 g
Tuky 373 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nesmírně jednoduchý recept na domácí paštiku z kuřecích jater, se kterou budete za hvězdu na jakékoli party, zahradní i narozeninové. Receptem na jemnou paštiku vylepšenou o brusinky a brandy se na jednom z Apetit pikniků vytáhla kulinářka Petra Vondrová.

Suroviny

sušené brusinky 100 g
propláchnuté
máslo 200 g
máslo 200 g
na závěrečné zalití paštiky
najemno
česnek 2 stroužky
rozmáčknuté plochou hranou nože
tymián 1 snítka
sůl
pepř
na dochucení
pepř růžový
na ozdobu
tymián
na ozdobu

Postup

1

Brusinky vložte do misky a přilijte brandy. Promíchejte, aby brusinky co nejvíce nasákly alkoholem. Nechte v lednici odpočívat minimálně 2 hodiny, klidně ale i přes noc.

2

Těsně před přípravou paštiky brusinky sceďte a jak brusinky, tak brandy nechte stranou k pozdějšímu použití.

3

Játra důkladně očistěte a pokrájejte na menší kousky.

4

Ve velké hluboké pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm šalotku dozlatova.

5

Přidejte česnek, tymián a v pánvi minutu opékejte.

6

Pak vyndejte tymián, přidejte očištěná játra a opečte je dohněda; játra nesmějí být syrová, ale zároveň je žádoucí, aby uvnitř zůstala lehce růžová.

7

Těsně před koncem restování k játrům přilijte brandy a nechte ji jen částečně odpařit.

8

Játra přesuňte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.

9

Přidejte zbývající pokrájené máslo (můžete si ho i předem rozpustit), smetanu a dochuťte solí a pepřem.

10

Znovu vše důkladně promixujte.

11

Do hotové paštiky zamíchejte brusinky, rozdělte ji do šesti malých misek nebo dejte do jedné velké a povrch uhlaďte.

12

V kastrůlku rozpusťte máslo na zalití paštiky, nechte ho vychladnout a přelijte jím vršek každé paštiky.

13

Ozdobte kuličkami růžového pepře a tymiánem a nechte paštiky v lednici zatuhnout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín