Švestkový přeliv dokonale doplní jemnou chuť masa.
Suroviny
Postup
Králíka rozdělte na díly a duste ho na másle zvolna asi 25 minut doměkka. Maso vykostěte a i se šťávou jemně umelte, přidejte vejce, zakysanou smetanu, sardelovou pastu, muškátový květ, osolte a opepřete podle chuti.
Želatinu namočte do 2 lžic studené vody. Nechte ji 10 minut bobtnat a pak nad vodní lázní krátce zahřívejte do rozpuštění. Želatinu potom vmíchejte do masové hmoty.
Směs nalijte do vymazané paštikové formy a dobře ji uzavřete pokličkou nebo alobalem. Formu položte do pekáče, do něj do poloviny výšky nalijte horkou vodu a vložte na 30 minut do trouby předehřáté na 150 ºC. Pak snižte teplotu na 90 ºC a vařte dalších 30 minut.
Vyjměte a nechte vychladnout – alobal v žádném případě neodstraňujte. Dejte do chladničky přes noc ztuhnout. Přísady na švestkový přeliv rozvařte na kaši a nechte vychladnout.
Plátky paštiky podávejte se švestkovým přelivem a s chlebem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Moravské menu našich babiček(4 recepty )
- Ovocné přelivy, které pozvednou každé knedlíčky, dezert, kaši i pudink. Připravte si žahour nebo malinovou omáčku(27 receptů )
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů )
- 35 lahodných receptů na paštiky a teriny, které zvládnete připravit i doma(34 receptů )
- Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem(39 receptů )