Domácí paštika z kuřecích jater působí jako vrcholné dílo kuchařského mistra, přitom to jsou vlastně jen osmahnutá rozmixovaná játra zjemněná trochou másla a v našem receptu ochucená česnekem a tymiánem. Na čerstvé nebo opečené bagetě je to přímo mana nebeská, nesrovnatelně lepší než kupované paštiky. Játrovou paštiku můžete vyšperkovat sušenými brusinkami, které na závěr nasypete do játrové hmoty.
Náš tip: Připravte si také kuřecí paštiku podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Játra důkladně očistěte.
Ve velké hlubší pánvi zahřejte oříšek másla a osmahněte na něm šalotku s česnekem; dvě minuty stačí.
Pak přimíchejte čínské koření pěti vůní a tymián. Nechte minutu rozvonět, přidejte játra a opečte je dohněda – při zmáčknutí by měla zůstat pružná, uvnitř růžová, ale zároveň nesmějí být syrová.
Přesuňte směs do kuchyňského robotu a promixujte na pastu.
Přidejte zbývající máslo, smetanu, sůl a pepř a ještě několika pulzy prožeňte mixérem.
Nyní paštiku můžete protřít sítem – získáte naprosto hladkou a sametovou směs.
Paštiku rozdělte do šesti malých misek a důkladně uhlaďte.
Rozpusťte 50 g másla, nechte vychladnout a přelijte jím paštiku.
Ozdobte tymiánem a nechte máslo v chladu ztuhnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nedělní pohoda: 6 receptů pro kompletní nedělní oběd(6 receptů )
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů )
Komentáře
My tuto paštiku milujeme s cibuládou, dobrůtka!
Dobry den, mohla bych se zeptat, jak dlouho vydrzi pastika v lednici neotevrena? Dekuji
Dobrý den,
řekli bychom, že zhruba 5 dnů. Ale můžete si jí zamrazit na delší dobu.
Redakce Apetitu
tuto paštika dělám doma často, a moc nám chutná. zajímalo by mne ale, zda by šla i zavařit? na internetu se zavařují paštiky spíše masovějších konzistencí, játrové paštiky se smetanou a máslem ne. je to tím, že se při varu suroviny mohou zase oddělit? nebo mohu zavařit i tuto paštiku? zkoušel to někdo, prosím?
Milá Báro, odbornice na zavařování redaktorka Stáňa tuto paštiku k zavařování nedoporučuje. Důvody jste popsala sama: jednak by se suroviny mohly oddělit, jednak je to v domácích podmínkách značně riskantní záležitost (je obtížné zaručit, že paštika bude opravdu nezávadná a nikomu z ní nakonec nebude špatně). Zavařováním by také paštika ztratila svoji chuť. Jak říká Stáňa, kouzlo domácích játrových paštik je právě v tom, že se jí čerstvé. Pokud byste ale ráda nějaké maso ze sklenice, zkuste tento recept: http://www.apetitonline.cz/recept/pecene-veprove-maso Ten máme v redakci moc rády. :)