Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paštika z kuřecích jater
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 169
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1805 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 17 g
Tuky 151 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí paštika z kuřecích jater působí jako vrcholné dílo kuchařského mistra, přitom to jsou vlastně jen osmahnutá rozmixovaná játra zjemněná trochou másla a v našem receptu ochucená česnekem a tymiánem. Na čerstvé nebo opečené bagetě je to přímo mana nebeská, nesrovnatelně lepší než kupované paštiky. Játrovou paštiku můžete vyšperkovat sušenými brusinkami, které na závěr nasypete do játrové hmoty.

Náš tip: Připravte si také kuřecí paštiku podle našeho video receptu

 
Skryt pre seznam

Suroviny

máslo 150 g
+ 50 g na zalití
česnek 1 stroužek
prolisovaný
nasekaná
tymián 1 snítka
+ na ozdobu
koření pěti vůní 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
bageta
opečené plátky k podávání
nakládaný pepř
zelený k podávání

Postup

1

Játra důkladně očistěte.

2

Ve velké hlubší pánvi zahřejte oříšek másla a osmahněte na něm šalotku s česnekem; dvě minuty stačí.

3

Pak přimíchejte čínské koření pěti vůní a tymián. Nechte minutu rozvonět, přidejte játra a opečte je dohněda – při zmáčknutí by měla zůstat pružná, uvnitř růžová, ale zároveň nesmějí být syrová.

4

Přesuňte směs do kuchyňského robotu a promixujte na pastu.

5

Přidejte zbývající máslo, smetanu, sůl a pepř a ještě několika pulzy prožeňte mixérem.

6

Nyní paštiku můžete protřít sítem – získáte naprosto hladkou a sametovou směs.

7

Paštiku rozdělte do šesti malých misek a důkladně uhlaďte.

8

Rozpusťte 50 g másla, nechte vychladnout a přelijte jím paštiku.

Ozdobte tymiánem a nechte máslo v chladu ztuhnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

18.07.2018 11:14

My tuto paštiku milujeme s cibuládou, dobrůtka!

27.01.2016 13:05

Dobry den, mohla bych se zeptat, jak dlouho vydrzi pastika v lednici neotevrena? Dekuji

28.01.2016 09:48

Dobrý den,
řekli bychom, že zhruba 5 dnů. Ale můžete si jí zamrazit na delší dobu.
Redakce Apetitu

09.09.2014 11:32

tuto paštika dělám doma často, a moc nám chutná. zajímalo by mne ale, zda by šla i zavařit? na internetu se zavařují paštiky spíše masovějších konzistencí, játrové paštiky se smetanou a máslem ne. je to tím, že se při varu suroviny mohou zase oddělit? nebo mohu zavařit i tuto paštiku? zkoušel to někdo, prosím?

02.10.2015 16:33

Milá Báro, odbornice na zavařování redaktorka Stáňa tuto paštiku k zavařování nedoporučuje. Důvody jste popsala sama: jednak by se suroviny mohly oddělit, jednak je to v domácích podmínkách značně riskantní záležitost (je obtížné zaručit, že paštika bude opravdu nezávadná a nikomu z ní nakonec nebude špatně). Zavařováním by také paštika ztratila svoji chuť. Jak říká Stáňa, kouzlo domácích játrových paštik je právě v tom, že se jí čerstvé. Pokud byste ale ráda nějaké maso ze sklenice, zkuste tento recept: http://www.apetitonline.cz/recept/pecene-veprove-maso Ten máme v redakci moc rády. :)

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...