0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Paštika z kuřecích jater

Paštika z kuřecích jater

3.6 / 5. Počet hodnocení: 156
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1805 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 17 g
Tuky 151 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí paštika z kuřecích jater působí jako vrcholné dílo kuchařského mistra, přitom to vlastně jsou jen osmahnutá rozmixovaná játra zjemněná trochou másla, v našem receptu ochucená česnekem a tymiánem. Na čerstvé nebo opečené bagetě je to přímo mana nebeská, nesrovnatelně lepší než kupované paštiky.

Suroviny

játra kuřecí 400 g
máslo 150 g
+ 50 g na zalití
česnek 1 stroužek
prolisovaný
šalotka 1 ks
nasekaná
tymián 1 snítka
+ na ozdobu
koření pěti vůní 1 špetka
smetana 2 PL
ke šlehání
sůl
pepř
bageta
opečené plátky k podávání
nakládaný pepř
zelený k podávání

Postup

1

Játra důkladně očistěte.

2

Ve velké hlubší pánvi zahřejte oříšek másla a osmahněte na něm šalotku s česnekem; dvě minuty stačí.

3

Pak přimíchejte čínské koření pěti vůní a tymián. Nechte minutu rozvonět, přidejte játra a opečte je dohněda – při zmáčknutí by měla zůstat pružná, uvnitř růžová, ale zároveň nesmějí být syrová.

4

Přesuňte směs do kuchyňského robotu a promixujte na pastu.

5

Přidejte zbývající máslo, smetanu, sůl a pepř a ještě několika pulzy prožeňte mixérem.

6

Nyní paštiku můžete protřít sítem – získáte naprosto hladkou a sametovou směs.

7

Paštiku rozdělte do šesti malých misek a důkladně uhlaďte.

8

Rozpusťte 50 g másla, nechte vychladnout a přelijte jím paštiku.

Ozdobte tymiánem a nechte máslo v chladu ztuhnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

barbora valentová

tuto paštika dělám doma často, a moc nám chutná. zajímalo by mne ale, zda by šla i zavařit? na internetu se zavařují paštiky spíše masovějších konzistencí, játrové paštiky se smetanou a máslem ne. je to tím, že se při varu suroviny mohou zase oddělit? nebo mohu zavařit i tuto paštiku? zkoušel to někdo, prosím?

Jana Kopřivová

Milá Báro, odbornice na zavařování redaktorka Stáňa tuto paštiku k zavařování nedoporučuje. Důvody jste popsala sama: jednak by se suroviny mohly oddělit, jednak je to v domácích podmínkách značně riskantní záležitost (je obtížné zaručit, že paštika bude opravdu nezávadná a nikomu z ní nakonec nebude špatně). Zavařováním by také paštika ztratila svoji chuť. Jak říká Stáňa, kouzlo domácích játrových paštik je právě v tom, že se jí čerstvé. Pokud byste ale ráda nějaké maso ze sklenice, zkuste tento recept: http://www.apetitonline.cz/recept/pecene-veprove-maso Ten máme v redakci moc rády. :)

Martina Zajícová

Dobrý den,
řekli bychom, že zhruba 5 dnů. Ale můžete si jí zamrazit na delší dobu.
Redakce Apetitu

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit