Paštika z kuřecích jater

Paštika z kuřecích jater

3.6 / 5. Počet hodnocení: 156
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1805 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 17 g
Tuky 151 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí paštika působí jako vrcholné dílo kuchařského mistra, přitom to vlastně jsou jen osmahnutá rozmixovaná játra zjemněná trochou másla, v našem receptu ochucená česnekem a tymiánem. Na čerstvé nebo opečené bagetě je to přímo mana nebeská, nesrovnatelně lepší než kupované paštiky.

Suroviny

játra kuřecí 400 g
máslo 150 g
+ 50 g na zalití
česnek 1 stroužek
prolisovaný
šalotka 1 ks
nasekaná
tymián 1 snítka
+ na ozdobu
koření pěti vůní 1 špetka
smetana 2 PL
ke šlehání
sůl
pepř
bageta
opečené plátky k podávání
nakládaný pepř
zelený k podávání

Postup

1

Játra důkladně očistěte.

2

Ve velké hlubší pánvi zahřejte oříšek másla a osmahněte na něm šalotku s česnekem; dvě minuty stačí.

3

Pak přimíchejte čínské koření pěti vůní a tymián. Nechte minutu rozvonět, přidejte játra a opečte je dohněda – při zmáčknutí by měla zůstat pružná, uvnitř růžová, ale zároveň nesmějí být syrová.

4

Přesuňte směs do kuchyňského robotu a promixujte na pastu.

5

Přidejte zbývající máslo, smetanu, sůl a pepř a ještě několika pulzy prožeňte mixérem.

6

Nyní paštiku můžete protřít sítem – získáte naprosto hladkou a sametovou směs.

7

Paštiku rozdělte do šesti malých misek a důkladně uhlaďte.

8

Rozpusťte 50 g másla, nechte vychladnout a přelijte jím paštiku.

Ozdobte tymiánem a nechte máslo v chladu ztuhnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

barbora valentová

tuto paštika dělám doma často, a moc nám chutná. zajímalo by mne ale, zda by šla i zavařit? na internetu se zavařují paštiky spíše masovějších konzistencí, játrové paštiky se smetanou a máslem ne. je to tím, že se při varu suroviny mohou zase oddělit? nebo mohu zavařit i tuto paštiku? zkoušel to někdo, prosím?

Jana Kopřivová

Milá Báro, odbornice na zavařování redaktorka Stáňa tuto paštiku k zavařování nedoporučuje. Důvody jste popsala sama: jednak by se suroviny mohly oddělit, jednak je to v domácích podmínkách značně riskantní záležitost (je obtížné zaručit, že paštika bude opravdu nezávadná a nikomu z ní nakonec nebude špatně). Zavařováním by také paštika ztratila svoji chuť. Jak říká Stáňa, kouzlo domácích játrových paštik je právě v tom, že se jí čerstvé. Pokud byste ale ráda nějaké maso ze sklenice, zkuste tento recept: http://www.apetitonline.cz/recept/pecene-veprove-maso Ten máme v redakci moc rády. :)

Martina Zajícová

Dobrý den,
řekli bychom, že zhruba 5 dnů. Ale můžete si jí zamrazit na delší dobu.
Redakce Apetitu

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit