0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Paštika z kuřecích jater

Paštika z kuřecích jater

4.3 / 5. Počet hodnocení: 160
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1805 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 17 g
Tuky 151 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí paštika z kuřecích jater působí jako vrcholné dílo kuchařského mistra, přitom to vlastně jsou jen osmahnutá rozmixovaná játra zjemněná trochou másla, v našem receptu ochucená česnekem a tymiánem. Na čerstvé nebo opečené bagetě je to přímo mana nebeská, nesrovnatelně lepší než kupované paštiky.

Suroviny

máslo 150 g
+ 50 g na zalití
česnek 1 stroužek
prolisovaný
šalotka 1 ks
nasekaná
tymián 1 snítka
+ na ozdobu
koření pěti vůní 1 špetka
smetana 2 PL
ke šlehání
sůl
pepř
bageta
opečené plátky k podávání
nakládaný pepř
zelený k podávání

Postup

1

Játra důkladně očistěte.

2

Ve velké hlubší pánvi zahřejte oříšek másla a osmahněte na něm šalotku s česnekem; dvě minuty stačí.

3

Pak přimíchejte čínské koření pěti vůní a tymián. Nechte minutu rozvonět, přidejte játra a opečte je dohněda – při zmáčknutí by měla zůstat pružná, uvnitř růžová, ale zároveň nesmějí být syrová.

4

Přesuňte směs do kuchyňského robotu a promixujte na pastu.

5

Přidejte zbývající máslo, smetanu, sůl a pepř a ještě několika pulzy prožeňte mixérem.

6

Nyní paštiku můžete protřít sítem – získáte naprosto hladkou a sametovou směs.

7

Paštiku rozdělte do šesti malých misek a důkladně uhlaďte.

8

Rozpusťte 50 g másla, nechte vychladnout a přelijte jím paštiku.

Ozdobte tymiánem a nechte máslo v chladu ztuhnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

barbora valentová

tuto paštika dělám doma často, a moc nám chutná. zajímalo by mne ale, zda by šla i zavařit? na internetu se zavařují paštiky spíše masovějších konzistencí, játrové paštiky se smetanou a máslem ne. je to tím, že se při varu suroviny mohou zase oddělit? nebo mohu zavařit i tuto paštiku? zkoušel to někdo, prosím?

Jana Kopřivová

Milá Báro, odbornice na zavařování redaktorka Stáňa tuto paštiku k zavařování nedoporučuje. Důvody jste popsala sama: jednak by se suroviny mohly oddělit, jednak je to v domácích podmínkách značně riskantní záležitost (je obtížné zaručit, že paštika bude opravdu nezávadná a nikomu z ní nakonec nebude špatně). Zavařováním by také paštika ztratila svoji chuť. Jak říká Stáňa, kouzlo domácích játrových paštik je právě v tom, že se jí čerstvé. Pokud byste ale ráda nějaké maso ze sklenice, zkuste tento recept: http://www.apetitonline.cz/recept/pecene-veprove-maso Ten máme v redakci moc rády. :)

Martina Zajícová

Dobrý den,
řekli bychom, že zhruba 5 dnů. Ale můžete si jí zamrazit na delší dobu.
Redakce Apetitu

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč