Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paštika z kuřecích jater
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 174
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1805 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 17 g
Tuky 151 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí paštika z kuřecích jater působí jako vrcholné dílo kuchařského mistra, přitom to jsou vlastně jen osmahnutá rozmixovaná játra zjemněná trochou másla a v našem receptu ochucená česnekem a tymiánem. Na čerstvé nebo opečené bagetě je to přímo mana nebeská, nesrovnatelně lepší než kupované paštiky. Játrovou paštiku můžete vyšperkovat sušenými brusinkami, které na závěr nasypete do játrové hmoty.

Náš tip: Připravte si také kuřecí paštiku podle našeho video receptu

 
Skryt pre seznam

Související recepty

Suroviny

máslo 150 g
+ 50 g na zalití
česnek 1 stroužek
prolisovaný
nasekaná
tymián 1 snítka
+ na ozdobu
koření pěti vůní 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
bageta
opečené plátky k podávání
nakládaný pepř
zelený k podávání

Postup

1

Játra důkladně očistěte.

2

Ve velké hlubší pánvi zahřejte oříšek másla a osmahněte na něm šalotku s česnekem; dvě minuty stačí.

3

Pak přimíchejte čínské koření pěti vůní a tymián. Nechte minutu rozvonět, přidejte játra a opečte je dohněda – při zmáčknutí by měla zůstat pružná, uvnitř růžová, ale zároveň nesmějí být syrová.

4

Přesuňte směs do kuchyňského robotu a promixujte na pastu.

5

Přidejte zbývající máslo, smetanu, sůl a pepř a ještě několika pulzy prožeňte mixérem.

6

Nyní paštiku můžete protřít sítem – získáte naprosto hladkou a sametovou směs.

7

Paštiku rozdělte do šesti malých misek a důkladně uhlaďte.

8

Rozpusťte 50 g másla, nechte vychladnout a přelijte jím paštiku.

Ozdobte tymiánem a nechte máslo v chladu ztuhnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

18.07.2018 11:14

My tuto paštiku milujeme s cibuládou, dobrůtka!

27.01.2016 13:05

Dobry den, mohla bych se zeptat, jak dlouho vydrzi pastika v lednici neotevrena? Dekuji

28.01.2016 09:48

Dobrý den,
řekli bychom, že zhruba 5 dnů. Ale můžete si jí zamrazit na delší dobu.
Redakce Apetitu

09.09.2014 11:32

tuto paštika dělám doma často, a moc nám chutná. zajímalo by mne ale, zda by šla i zavařit? na internetu se zavařují paštiky spíše masovějších konzistencí, játrové paštiky se smetanou a máslem ne. je to tím, že se při varu suroviny mohou zase oddělit? nebo mohu zavařit i tuto paštiku? zkoušel to někdo, prosím?

02.10.2015 16:33

Milá Báro, odbornice na zavařování redaktorka Stáňa tuto paštiku k zavařování nedoporučuje. Důvody jste popsala sama: jednak by se suroviny mohly oddělit, jednak je to v domácích podmínkách značně riskantní záležitost (je obtížné zaručit, že paštika bude opravdu nezávadná a nikomu z ní nakonec nebude špatně). Zavařováním by také paštika ztratila svoji chuť. Jak říká Stáňa, kouzlo domácích játrových paštik je právě v tom, že se jí čerstvé. Pokud byste ale ráda nějaké maso ze sklenice, zkuste tento recept: http://www.apetitonline.cz/recept/pecene-veprove-maso Ten máme v redakci moc rády. :)

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...