Paštika z kuřecích jater s pomerančovým likérem

test
ZDROJ: tesv
sdílet:

Paštika z kuřecích jater s pomerančovým likérem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na 2 sklenice o objemu 250 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2063 kcal
Bílkoviny 103 g
Cukr 19 g
Tuky 166 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hodí se všude – na party, oslavy narozenin nebo s lahví vína jako milá pozornost na návštěvu.

Suroviny

máslo 125 g
a 1 lžíce na opékání + navíc na zalití paštiky
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
prolisované
tymián 1 PL
lístky z čerstvého, a trocha navíc na ozdobení
játra kuřecí 500 g
očištěných
pomerančový likér 40 ml
(např. Cointreau nebo Grand Marnier)
pomerančová kůra
z jednoho pomeranče
smetana ke šlehání 40 ml
sůl
pepř
mletý, černý
pepř růžový
na ozdobení
pečivo
nebo krekry k podávání

1 Ve velké pánvi rozehřejte na středním ohni 1 lžíci másla s olivovým olejem. Vsypte cibuli, česnek a tymián a opékejte asi 2 minuty doměkka. Přidejte kuřecí játra a opékejte další minutu. Zalijte pomerančovým likérem, přisypte pomerančovou kůru a nechte chvíli dusit, až se všechna tekutina odpaří a játra jsou uvnitř hotová, ale stále vláčná a růžová.

Obsah pánve přendejte do mixéru, přidejte 125 g másla, vlijte smetanu ke šlehání, pořádně osolte a opepřete a rozmixujte úplně dohladka (můžete použít také vhodnou nádobu a tyčový mixér).

3 Paštiku rozdělte do čistých uzavíratelných sklenic, uhlaďte a vršek zalijte vrstvou rozpuštěného másla, které paštiku zakonzervuje – ta proto nebude osychat a vydrží déle. Ozdobte lístky tymiánu a růžovým pepřem, uzavřete a dejte ztuhnout alespoň na 2 hodiny do lednice. Vhodným doplňkem k paštice jsou krekry nebo čerstvé pečivo.

NĚCO NAVÍC
Příště zkuste nahradit pomerančový likér a kůru z pomeranče třeba portským vínem a drceným barevným pepřem. Výborné je i paštikové koření. Výsledek tak může být pokaždé trochu jiný!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...
  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Obchod Apetit