0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Paštika z kuřecích jater s pomerančovým likérem

Paštika z kuřecích jater s pomerančovým likérem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Paštika z kuřecích jater s pomerančovým likérem

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 sklenice o objemu 250 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2063 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 19 g
Tuky 166 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hodí se všude – na party, oslavy narozenin nebo s lahví vína jako milá pozornost na návštěvu.

Suroviny

máslo 125 g
+ 1 lžíce na opékání + navíc na zalití paštiky
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
prolisované
tymián 1 PL
čerstvý + trocha navíc na ozdobení
játra kuřecí 500 g
očištěná
pomerančový likér 40 ml
např. Cointreau nebo Grand Marnier
pomerančová kůra
najemno nastrouhaná z jednoho pomeranče
smetana ke šlehání 40 ml
sůl
pepř
černý, čerstvě mletý
pepř růžový
na ozdobení
pečivo
nebo krekry k podávání

1 Ve velké pánvi rozehřejte na středním ohni 1 lžíci másla s olivovým olejem. Vsypte cibuli, česnek a tymián a opékejte asi 2 minuty doměkka. Přidejte kuřecí játra a opékejte další minutu. Zalijte pomerančovým likérem, přisypte pomerančovou kůru a nechte chvíli dusit, až se všechna tekutina odpaří a játra jsou uvnitř hotová, ale stále vláčná a růžová.

Obsah pánve přendejte do mixéru, přidejte 125 g másla, vlijte smetanu ke šlehání, pořádně osolte a opepřete a rozmixujte úplně dohladka (můžete použít také vhodnou nádobu a tyčový mixér).

3 Paštiku rozdělte do čistých uzavíratelných sklenic, uhlaďte a vršek zalijte vrstvou rozpuštěného másla, které paštiku zakonzervuje – ta proto nebude osychat a vydrží déle. Ozdobte lístky tymiánu a růžovým pepřem, uzavřete a dejte ztuhnout alespoň na 2 hodiny do lednice. Vhodným doplňkem k paštice jsou krekry nebo čerstvé pečivo.

NĚCO NAVÍC
Příště zkuste nahradit pomerančový likér a kůru z pomeranče třeba portským vínem a drceným barevným pepřem. Výborné je i paštikové koření. Výsledek tak může být pokaždé trochu jiný!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit