Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paštika z kuřecích jater s pomerančovým likérem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 sklenice o objemu 250 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2063 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 19 g
Tuky 166 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hodí se všude – na party, oslavy narozenin nebo s lahví vína jako milá pozornost na návštěvu.

Suroviny

máslo 125 g
+ 1 lžíce na opékání + navíc na zalití paštiky
olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
prolisované
tymián 1 PL
čerstvý + trocha navíc na ozdobení
očištěná
pomerančový likér 40 ml
např. Cointreau nebo Grand Marnier
najemno nastrouhaná z jednoho pomeranče
sůl
pepř
černý, čerstvě mletý
pepř růžový
na ozdobení
nebo krekry k podávání

Postup

1

Ve velké pánvi rozehřejte na středním ohni 1 lžíci másla s olivovým olejem. Vsypte cibuli, česnek a tymián a opékejte asi 2 minuty doměkka. Přidejte kuřecí játra a opékejte další minutu. Zalijte pomerančovým likérem, přisypte pomerančovou kůru a nechte chvíli dusit, až se všechna tekutina odpaří a játra jsou uvnitř hotová, ale stále vláčná a růžová.

2

Obsah pánve přendejte do mixéru, přidejte 125 g másla, vlijte smetanu ke šlehání, pořádně osolte a opepřete a rozmixujte úplně dohladka (můžete použít také vhodnou nádobu a tyčový mixér).

3

Paštiku rozdělte do čistých uzavíratelných sklenic, uhlaďte a vršek zalijte vrstvou rozpuštěného másla, které paštiku zakonzervuje – ta proto nebude osychat a vydrží déle. Ozdobte lístky tymiánu a růžovým pepřem, uzavřete a dejte ztuhnout alespoň na 2 hodiny do lednice. Vhodným doplňkem k paštice jsou krekry nebo čerstvé pečivo.

NĚCO NAVÍC
Příště zkuste nahradit pomerančový likér a kůru z pomeranče třeba portským vínem a drceným barevným pepřem. Výborné je i paštikové koření. Výsledek tak může být pokaždé trochu jiný!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín