0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ryba po provensálsku

Ryba po provensálsku

3.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2131 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 44 g
Tuky 183 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vychutnejte si tuhle skvělou úpravu rybího masa – omáčka je typicky provensálsky výrazná a připomene vám léto na francouzském jihu.

Suroviny

4 g
filety pevné bělomasé ryby
olivový olej 1 PL
plus na potření
cibule červená 1 ks
nakrájená na plátky
česnek 1 stroužek
drcený
rajčatový protlak 1 PL
konzervovaná rajčata krájená 400 g
v konzervě
víno bílé 125 ml
paprika červená 1 ks
upečená v troubě, zapařená, oloupaná, zbavená semen a nakrájená na proužky
olivy zelené 12 ks
nejlépe kalamata
provensálské koření 1 ČL
sůl
petrželka 4 PL
nasekaná
brambory
opékané k podávání

1 Troubu předehřejte na 200°C. V rendlíku na oleji opékejte cibuli 2 minuty, pak přidejte česnek a ještě malou chvilku míchejte. Zalijte vínem a přiveďte k varu. Přimíchejte protlak, rajčata i se šťávou, papriku, olivy a koření, osolte a vlijte do pekáčku. Pečte 20 minut.

2 Filety potřete olejem, osolte a přidejte do pekáčku na omáčku. Pečte 10–15 minut dozlatova.  

3 Podávejte posypané petrželkou a s opéka- nými bramborami. 

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit