Vychutnejte si tuhle skvělou úpravu rybího masa – omáčka je typicky provensálsky výrazná a připomene vám léto na francouzském jihu.
Suroviny
bělomasá ryba
4
filety
každý cca 180g
olivový olej
1
PL
plus na potření
cibule červená
1
ks
nakrájená na plátky
česnek
1
stroužek
drcený
rajčatový protlak
1
PL
víno bílé
125
ml
paprika červená
1
ks
upečená v troubě, zapařená, oloupaná, zbavená semen a nakrájená na proužky
olivy zelené
12
ks
nejlépe kalamata
provensálské koření
1
ČL
sůl
petrželka
4
PL
nasekaná
opékané k podávání
Postup
1
Troubu předehřejte na 200°C. V rendlíku na oleji opékejte cibuli 2 minuty, pak přidejte česnek a ještě malou chvilku míchejte. Zalijte vínem a přiveďte k varu. Přimíchejte protlak, rajčata i se šťávou, papriku, olivy a koření, osolte a vlijte do pekáčku. Pečte 20 minut.
2
Filety potřete olejem, osolte a přidejte do pekáčku na omáčku. Pečte 10–15 minut dozlatova.
3
Podávejte posypané petrželkou a s opéka- nými bramborami.
RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!
JAKÁ VYBRAT?
KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě. LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano. PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat) RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý). NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť. ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10x rajčata z plechu(10 receptů )