Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ryba po provensálsku

Vychutnejte si tuhle skvělou úpravu rybího masa – omáčka je typicky provensálsky výrazná a připomene vám léto na francouzském jihu.

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT35M
Pečení 0:35
Zelenina

Ingredience

    • 4x 180 g filet pevné bělomasé ryby (např. z halibuta nebo tresky)
    • 1 lžíce olivového oleje + na potření
    • 1 červená cibule, nakrájená na plátky
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 1 lžíce hustého rajského protlaku
    • 400g konzerva krájených rajčat
    • 125 ml bílého vína
    • 1 červená paprika, upečená v troubě, zapařená, oloupaná, zbavená semen a nakrájená na proužky
    • 12 oliv, nejlépe kalamata
    • 1 lžička provensálského koření
    • sůl
    • 4 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
    • opékané brambory k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. V rendlíku na oleji opékejte cibuli 2 minuty, pak přidejte česnek a ještě malou chvilku míchejte. Zalijte vínem a přiveďte k varu. Přimíchejte protlak, rajčata i se šťávou, papriku, olivy a koření, osolte a vlijte do pekáčku. Pečte 20 minut.

2 Filety potřete olejem, osolte a přidejte do pekáčku na omáčku. Pečte 10–15 minut dozlatova.  

3 Podávejte posypané petrželkou a s opéka- nými bramborami. 

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rajčatová polévka s rozpečenými bocconcini

Zapečené lilkové závitky s masem

Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou

Paprikové kuře s houbami a rajčaty

10x rajčata z plechu

Přidat komentář