Vychutnejte si tuhle skvělou úpravu rybího masa – omáčka je typicky provensálsky výrazná a připomene vám léto na francouzském jihu.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 200°C. V rendlíku na oleji opékejte cibuli 2 minuty, pak přidejte česnek a ještě malou chvilku míchejte. Zalijte vínem a přiveďte k varu. Přimíchejte protlak, rajčata i se šťávou, papriku, olivy a koření, osolte a vlijte do pekáčku. Pečte 20 minut.
2 Filety potřete olejem, osolte a přidejte do pekáčku na omáčku. Pečte 10–15 minut dozlatova.
3 Podávejte posypané petrželkou a s opéka- nými bramborami.
RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!
JAKÁ VYBRAT?
- KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
- LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
- PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
- RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
- NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
- ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10x rajčata z plechu(10 receptů)