
Ryba s paprikami po španělsku
Papriky pocházejí ze Střední Ameriky. Po jejím kolumbovském znovuobjevení se začaly pěstovat skoro po celém světě.
Ingredience
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 noha choriza, nakrájená na kolečka
- 1,5 lžičky fenyklových semínek
- 1 červená cibule, nakrájená nahrubo
- po 1 červené a žluté paprice, zbavené semínek a nakrájené na tlusté proužky
- 300 g brambor varného typu A nebo B, nejlépe podlouhlých či rohlíčků (my jsme použili Amandine), nakrájených na 2cm kolečka
- 2 lžičky španělské pálivé mleté uzené papriky
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 velké stroužky česneku, drcené
- 1 dlouhá červená chilli paprička, nadrobno
- 125 ml lehkého červeného vína
- 400 g konzerva krájených rajčat
- 500 ml drůbežího nebo rybího vývaru
- 400 g konzerva cizrny, scezená a okapaná
- 2 čerstvé bobkové listy
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- malý svazek hladkolisté petrželky, nasekaný
- 1 citron, kůra najemno nastrouhaná a na klínky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 700 g filetů z pevné bělomasé ryby, na proužky
Příprava jídla
1 Ve velké těžké pánvi na středním ohni rozehřejte olej a vsypte chorizo. Za stálého míchání opékejte, 2 minuty, aby zezlátlo. Přesuňte do misky a odložte.
2 Do pánve vsypte fenykl, půl minuty opékejte, aby se rozvoněl. Přidejte cibuli a zeleninové papriky. Míchejte a 2 minuty opékejte. Přidejte brambory a opékejte 4–5 minut, občas promíchejte. Pak vsypte smíchané mleté papriky, česnek a chilli papričku a asi minutu míchejte, aby se rozvoněly (pozor, nepřipalte je!). Vlijte víno, přiveďte k varu a nechte 2–3 minuty odpařovat, až se mírně zredukuje. Vmíchejte rajčata, vývar, chorizo, cizrnu, bobkové listy, cukr a 1/2 petrželky a citronové kůry, osolte a opepřete. Ztlumte oheň a zvolna vařte pod pokličkou 25–30 minut.
3 Pak přidejte rybu a jemně ji vtiskněte do směsi. Vařte 10–15 minut, aby byla tak akorát provařená. Posypte zbývající petrželkou a citronovou kůrou. Podávejte s klínky citronu. Lze doplnit i pečivem a/nebo salátovými listy.
Přidat komentář