Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená ryba svatého Petra s bramborami, fenyklem a salsou verde
Pečená ryba svatého Petra s bramborami, fenyklem a salsou verde
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pečená ryba svatého Petra s bramborami, fenyklem a salsou verde

5/5 Počet hodnocení: 2
Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2917 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 125 g
Tuky 203 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uvařte si spolu ve dvou! Ty nejkrásnější chvíle se totiž neodehrávají u televize, ale v kuchyni. Společně uvařená večeře navíc chutná o tolik lépe! Lehká ryba se navíc peče v jedné zapékací míse zároveň s přílohou v podobě brambor a fenyklu, takže i následné společné umývání nádobí vám půjde od ruky rychle.

Suroviny

oloupané a nakrájené na cca 2mm plátky
1 bulva (cca 300 g) nakrájená na tenké plátky
česnek 4 stroužky
nakrájený na plátky
sůl
mléko 200 ml
ryba 1 ks
ryba svatého Petra (cca 600–800 g), zbavená ostrých částí
olivový olej 2 PL
citron ½ ks
nakrájený na plátky
Na salsu verde
kapary 2 ČL
nakrájené nadrobno
ančovičky (konzerva) 2 filety
v olivovém oleji, nakrájené nadrobno
petrželka ½ ČL
hladkolistá, lístky otrhané a nakrájené nadrobno
česnek ½ stroužku
nakrájený nadrobno
citron ½ ks
kůra nastrouhaná a šťáva vymačkaná
olivový olej 3 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Brambory vložte do mísy, přidejte fenykl, česnek, sůl, mléko a smetanu a vše promíchejte. Brambory a fenykl vyskládejte do zapékací mísy o průměru 35 cm a přelijte tekutinou (mlékem a smetanou) která v míse zbyla. Vložte do trouby a pečte 50 minut (pokud budou zlátnout příliš rychle, zakryjte je alobalem).

2

Teplotu v troubě zvyšte na 220°C. Na brambory položte rybu, zakápněte ji olivovým olejem a osolte. Vraťte do trouby a pečte 30 minut, aby byla ryba propečená a šla dobře od kostí.

3

V misce promíchejte všechny ingredience na salsu verde.

4

Upečenou rybu a brambory vyjměte, zasypte plátky citronu a pokapejte salsou verde. Podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pilobřich ostnitý (Zeus faber, angl. John Dory), kterému se též říká ryba sv. Petra nebo jednodušeji Petrova ryba, je považován za jednu z největších rybích delikates. Kdy jindy si ji udělat než na Valentýna!

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč