Francouzi tomuto pečivu z odpalovaného těsta říkají aigrettes. Tip: Těsto si můžete připravit až dvě hodiny předem a zákusky smažit až v hodinu H.
Postup
Do hrnce nalijte 150 ml vody a vložte do ní máslo. Přiveďte k varu. Až se máslo roztaví, přisypte mouku se solí a míchejte, dokud směs nezhoustne tak, že se odlepuje od stěn hrnce.
Odstavte a přimíchejte ementál a polovinu parmazánu. Nechte pět minut chladnout. Potom postupně přidávejte vejce; výsledkem by mělo být hladké a husté těsto, které ale můžete nabírat lžící (možná nespotřebujete obě vajíčka).
Ve fritovacím hrnci rozpalte olej přibližně na 180 °C a opatrně do něj vkládejte souměrné kousky těsta. Smažte jich najednou šest až osm, dozlatova a dokřupava. Aby hrudky zezlátly rovnoměrně, potápějte je. Před novou dávkou olej znovu rozpalte. Hotové zákusky osušte na kuchyňském papíře nebo ubrousku. Podávejte teplé, posypané zbytkem parmazánu.
Komentáře