Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.8/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3229 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 366 g
Tuky 163 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Na těsto
máslo 125 g
lze nahradit Herou
sůl špetka
vejce 1 ks
strouhanka 1 PL
jemná
Na náplň
vejce 2 ks

Postup

1

Báječný recept na můj podzimní hruškový koláč (proč ne s ořechovou nádivkou?) Připravíme si křehké těsto: Do mouky přidáme cukr, špetku soli a promícháme v míse.

2

Přidáme nakrájené změklé máslo nebo jiný tuk na pečení, 1 celé vejce a šikovně prsty jedné ruky prohněteme. Tuk se spojí s moukou a vejcem. Na vále těsto dobře propracujeme a necháme ho v chladu odpočinout.

3

Křehké těsto si můžeme připravit předem a klidně do zásoby. Pobyt v chladničce mu jedině prospěje. Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vtlačíme do formy a vymáčkneme vyšší okraje.

4

Těsto propícháme vidličkou a zlehka vysypeme jemnou strouhankou.

5

V tuto chvíli můžeme rozpálit troubu na 180 °C.

6

Hrušky přepůlíme, oloupeme, vyřízneme jaderník a vyplníme jimi celé dno koláčové formy. Máme-li ořechovou nádivku, můžeme jí vyplnit místa po jaderníku (nádivka být nemusí, nebo postačí jenom ořechy).

7

Kysanou smetanu prošleháme s vejci a moučkovým cukrem a zalijeme touto směsí hruškový koláč.

8

Vložíme do trouby a 40 minut pečeme při 180 °C tak dlouho, až povrch koláče udělá zlaté puchýřky. Je hotovo a můžeme si na koláči smlsnout ještě za tepla.

Foto: Pixabay.com

Autor: danicka44