Rozinkové rolky s mandlovými lupínky

Rozinkové rolky s mandlovými lupínky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3282 kcal
Bílkoviny 98 g
Cukr 400 g
Tuky 132 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nám rolky nejvíc chutnaly s hrnkem teplého kakaa, ale stejně dobré budou i s čajem či kávou nebo jako sladká svačinka.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
2 bal
sušené droždí 14 g
krupicový cukr 50 g
sůl 1 špetka
mléko 150 ml
vlažné
vejce 1 ks
rozšlehané
máslo 50 g
rozpuštěné
rostlinný olej
na vymazání formy
Na náplň
máslo 25 g
změklé
85 g
světlé rozinky propláchnuté
mandle plátky 85 g
mandle plátky
na ozdobení
krupicový cukr 25 g
meruňkový džem 2 PL

1 Mouku, droždí, krupicový cukr a špetku soli dejte do mísy a dobře promíchejte. Udělejte ve středu důlek a vlijte do něj vlažné mléko, 50 ml vlažné vody, rozšlehané vejce a máslo. Vypracujte těsto a hněťte je vařečkou dohladka. Pokud je těsto moc suché, přilijte vlažné mléko, pokud je naopak řídké, zapracujte ještě trochu mouky. Pak jej vyklopte na pracovní plochu poprášenou moukou a ještě chvíli zpracovávejte. Přesuňte do máslem vytřené mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí objem.

2 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 21–23 cm olejem.

3 Vykynuté těsto krátce propracujte a rozválejte na obdélník 20x30 cm. Rovnoměrně jej posypte kousky másla, rozinkami, mandlovými lupínky a cukrem a od delší strany těsně srolujte jako roládu – na konci můžete hranu navlhčit, aby se roláda dobře uzavřela. Ostrým nožem ji příčně rozkrájejte na 8 dílů, vzniklé roládky trochu zakulaťte a řeznou stranou nahoru je vyskládejte vedle sebe po obvodu formy. Zakryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout, až zdvojnásobí objem.

4 Pečte 10 minut, potom troubu ztlumte na 180 °C/160 °C a dopečte dozlatova. Mezitím v kastrůlku na mírném ohni rozpusťte džem s 1 lžící vody. Pečivo směsí potřete hned po vytažení z trouby a posypte mandlovými lupínky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...

Obchod Apetit