Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rozinkové rolky s mandlovými lupínky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4241 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 490 g
Tuky 144 g
Vláknina 122 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nám rolky nejvíc chutnaly s hrnkem teplého kakaa, ale stejně dobré budou i s čajem či kávou nebo jako sladká svačinka.

Související recepty

Suroviny

typ 00 + na vál
droždí sušené 2 bal
14 g
sůl 1 špetka
mléko 150 ml
vlažné
vejce 1 ks
rozšlehané
rozpuštěné + další na vytření mísy
rostlinný olej
na vymazání formy
Na náplň
změklé
světlé, propláchnuté
mandle plátky 85 g
+ na ozdobení
meruňkový džem 2 PL

Postup

1

Mouku, droždí, krupicový cukr a špetku soli dejte do mísy a dobře promíchejte. Udělejte ve středu důlek a vlijte do něj vlažné mléko, 50 ml vlažné vody, rozšlehané vejce a máslo. Vypracujte těsto a hněťte je vařečkou dohladka. Pokud je těsto moc suché, přilijte vlažné mléko, pokud je naopak řídké, zapracujte ještě trochu mouky. Pak jej vyklopte na pracovní plochu poprášenou moukou a ještě chvíli zpracovávejte. Přesuňte do máslem vytřené mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí objem.

2

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 21–23 cm olejem.

3

Vykynuté těsto krátce propracujte a rozválejte na obdélník 20x30 cm. Rovnoměrně jej posypte kousky másla, rozinkami, mandlovými lupínky a cukrem a od delší strany těsně srolujte jako roládu – na konci můžete hranu navlhčit, aby se roláda dobře uzavřela. Ostrým nožem ji příčně rozkrájejte na 8 dílů, vzniklé roládky trochu zakulaťte a řeznou stranou nahoru je vyskládejte vedle sebe po obvodu formy. Zakryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout, až zdvojnásobí objem.

4

Pečte 10 minut, potom troubu ztlumte na 180 °C/160 °C a dopečte dozlatova. Mezitím v kastrůlku na mírném ohni rozpusťte džem s 1 lžící vody. Pečivo směsí potřete hned po vytažení z trouby a posypte mandlovými lupínky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Komentáře

04.04.2015 14:52

Jeden z mých prvních receptů z vlastního Apetitu a neměl chybu, letos bude na řadě určitě zas :)

Apetit magazín