Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rozinkové rolky s mandlovými lupínky

Nám rolky nejvíc chutnaly s hrnkem teplého kakaa, ale stejně dobré budou i s čajem či kávou nebo jako sladká svačinka.

Vydání: 2014/4
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 8 kousků
Doba přípravy: Do 30 minut
+ Kynutí
PT22M
Pečení 0:22
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 450 g hladké mouky 00 + na vál
    • 2 sáčky (14 g) sušeného droždí
    • 50 g krupicového cukru
    • špetka soli
    • 150 ml vlažného mléka
    • 1 vejce, rozšlehané
    • 50 g másla, rozpuštěného + další na vytření mísy
    • rostlinný olej na vymazání formy

    NA NÁPLŇ

    • 25 g másla, změklého
    • 85 g světlých rozinek, propláchnutých
    • 85 g mandlových lupínků + na ozdobení
    • 25 g krupicového cukru
    • 2 lžíce meruňkového džemu

Příprava jídla

1 Mouku, droždí, krupicový cukr a špetku soli dejte do mísy a dobře promíchejte. Udělejte ve středu důlek a vlijte do něj vlažné mléko, 50 ml vlažné vody, rozšlehané vejce a máslo. Vypracujte těsto a hněťte je vařečkou dohladka. Pokud je těsto moc suché, přilijte vlažné mléko, pokud je naopak řídké, zapracujte ještě trochu mouky. Pak jej vyklopte na pracovní plochu poprášenou moukou a ještě chvíli zpracovávejte. Přesuňte do máslem vytřené mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí objem.

2 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 21–23 cm olejem.

3 Vykynuté těsto krátce propracujte a rozválejte na obdélník 20x30 cm. Rovnoměrně jej posypte kousky másla, rozinkami, mandlovými lupínky a cukrem a od delší strany těsně srolujte jako roládu – na konci můžete hranu navlhčit, aby se roláda dobře uzavřela. Ostrým nožem ji příčně rozkrájejte na 8 dílů, vzniklé roládky trochu zakulaťte a řeznou stranou nahoru je vyskládejte vedle sebe po obvodu formy. Zakryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout, až zdvojnásobí objem.

4 Pečte 10 minut, potom troubu ztlumte na 180 °C/160 °C a dopečte dozlatova. Mezitím v kastrůlku na mírném ohni rozpusťte džem s 1 lžící vody. Pečivo směsí potřete hned po vytažení z trouby a posypte mandlovými lupínky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Velikonoční věnečky se sušeným ovocem

Velikonoční bochánky

Velikonoční cop s trojí náplní

10 dokonalých receptů z kynutého těsta

Komentáře

Obrazek uzivatele
Jeden z mých prvních receptů z vlastního Apetitu a neměl chybu, letos bude na řadě určitě zas :)

Přidat komentář