Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lamingtonky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 52
Do hodiny Snadné Na cca 16 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7118 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 696 g
Tuky 434 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lamingtonky jsou oblíbené na jižní polokouli, ochutnáte je nejspíš v australských nebo jihoafrických kavárnách. Ovšem pokud tam v nejbližší době nemáte cestu, připravte si oblíbený dezert Lamington podle našeho receptu.

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl ¼ ČL
mléko 150 g
plnotučné
vanilkový extrakt 2 ČL
máslo 100 g
rostlinný olej 70 g
vejce 3 ks
jahodový džem
na potření
Na dokončení
tmavá čokoláda 170 g
mléko 200 g
plnotučné
voda 5 PL
vroucí

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C a čtvercovou formu o hraně 20 cm vyložte pečicím papírem.

2

V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl. V jiné míse prošlehejte mléko a vanilkový extrakt. Do mísy od robotu s pádlem dejte máslo, olej a cukr a nechte utřít, aby směs lehce zesvětlala. Po jednom zapracujte vejce a poté po částech přidávejte moučnou a mléčnou směs.

3

Umíchané těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 25–35 minut, špejle zapíchnutá do středu by na sobě měla mít mokré drobky. Nechte 10–15 minut zchladnout, vyjměte z formy a na mřížce nechte zcela vychladnout. Koláč ve formě ještě dojde.

4

Vychladlý piškot po stranách seřízněte a horizontálně prořízněte na půl. Spodní polovinu potřete marmeládou, přiklopte horní polovinou, nakrájejte na kostky a dejte zmrazit cca na 1–2 hodiny.

5

Na dokončení nechte čokoládu, máslo a mléko rozpustit nad vodní lázní. Pak sejměte z vodní lázně, promíchejte a zapracujte cukr a kakao. Nakonec lehce zřeďte horkou vodou – směs nesmí být ani příliš tekutá, ani hustá. Pomocí dvou vidliček pak mražené kostky namáčejte v čokoládě a obalujte v kokosu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...