Lamingtonky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Na cca 16 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7118 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 696 g
Tuky 434 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lamingtonky jsou oblíbené na jižní polokouli, ochutnáte je nejspíš v australských nebo jihoafrických kavárnách.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 230 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 0.25 ČL
mléko 150 g
plnotučné
vanilkový extrakt 2 ČL
máslo 100 g
rostlinný olej 70 g
krupicový cukr 220 g
vejce 3 ks
jahodový džem
na potření
Na dokončení
tmavá čokoláda 170 g
máslo 40 g
mléko 200 g
plnotučníé
moučkový cukr 200 g
kakao holandského typu 20 g
prosáté
voda 5 PL
vroucí
kokos strouhaný 200 g

1 Troubu předehřejte na 175°C a čtvercovou formu o hraně 20 cm vyložte pečicím papírem.

2 V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl. V jiné míse prošlehejte mléko a vanilkový extrakt. Do mísy od robotu s pádlem dejte máslo, olej a cukr a nechte utřít, aby směs lehce zesvětlala. Po jednom zapracujte vejce a poté po částech přidávejte moučnou a mléčnou směs. Umíchané těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 25–35 minut, špejle zapíchnutá do středu by na sobě měla mít mokré drobky. Nechte 10–15 minut zchladnout, vyjměte z formy a na mřížce nechte zcela vychladnout. Koláč ve formě ještě dojde.

3 Vychladlý piškot po stranách seřízněte a horizontálně prořízněte na půl. Spodní polovinu potřete marmeládou, přiklopte horní polovinou, nakrájejte na kostky a dejte zmrazit cca na 1–2 hodiny.

4 Na dokončení nechte čokoládu, máslo a mléko rozpustit nad vodní lázní. Pak sejměte z vodní lázně, promíchejte a zapracujte cukr a kakao. Nakonec lehce zřeďte horkou vodou – směs nesmí být ani příliš tekutá, ani hustá. Pomocí dvou vidliček pak mražené kostky namáčejte v čokoládě a obalujte v kokosu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit