
Lamingtonky
Lamingtonky jsou oblíbené na jižní polokouli, ochutnáte je nejspíš v australských nebo jihoafrických kavárnách.
Ingredience
- 230 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 150 g plnotučného mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 100 g másla
- 70 g rostlinného oleje
- 220 g krupicového cukru
- 3 vejce
- jahodová marmeláda na potření
- 170 g hořké čokolády
- 40 g másla
- 200 g plnotučného mléka
- 200 g moučkového cukru
- 20 g kakaa holandského typu, prosátého
- 4–5 lžic vroucí vody
- 200 g strouhaného kokosu
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 175°C a čtvercovou formu o hraně 20 cm vyložte pečicím papírem.
2 V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl. V jiné míse prošlehejte mléko a vanilkový extrakt. Do mísy od robotu s pádlem dejte máslo, olej a cukr a nechte utřít, aby směs lehce zesvětlala. Po jednom zapracujte vejce a poté po částech přidávejte moučnou a mléčnou směs. Umíchané těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 25–35 minut, špejle zapíchnutá do středu by na sobě měla mít mokré drobky. Nechte 10–15 minut zchladnout, vyjměte z formy a na mřížce nechte zcela vychladnout. Koláč ve formě ještě dojde.
3 Vychladlý piškot po stranách seřízněte a horizontálně prořízněte na půl. Spodní polovinu potřete marmeládou, přiklopte horní polovinou, nakrájejte na kostky a dejte zmrazit cca na 1–2 hodiny.
4 Na dokončení nechte čokoládu, máslo a mléko rozpustit nad vodní lázní. Pak sejměte z vodní lázně, promíchejte a zapracujte cukr a kakao. Nakonec lehce zřeďte horkou vodou – směs nesmí být ani příliš tekutá, ani hustá. Pomocí dvou vidliček pak mražené kostky namáčejte v čokoládě a obalujte v kokosu.
Přidat komentář