Harira
Do 90 minut
Velmi snadné
Čočková polévka je výživné a jednoduché jídlo, které s kouskem pečiva vydá za plnohodnotnou večeři nebo samo o sobě za menší oběd. Dejte čočkovce šanci i jindy než na Nový rok a vyzkoušejte jeden z našich chuťově vyladěných receptů z celého světa, v nichž nechybí ani klasická čočková s párkem!
Čočka je plná bílkovin, vlákniny, železa, kyseliny listové a dalších živin, které by v našem jídelníčku neměly chybět. Dávno už neznamená jen nevzhlednou našedlou tekutinu se škraloupem, jak si ji pamatujeme ze školních jídelen.
Indický dhál nebo marocká harira jsou dvě nejznámější zahraniční polévky z červené čočky.
Červenou čočku využijete nejen jako hlavní ingredienci, ale také coby zahušťovadlo jiných druhů polévek či omáček. Po delší době varu se dokonale rozvaří a ve výsledném pokrmu ji takřka nepoznáte.
Tradiční čočková polévka se už roky pravidelně objevuje na poledním menu českých restaurací a těší se velké oblibě. Čočka je velmi zdravá, takže pokud se na menu objeví, neváhejte s jejím objednáním.
Černá čočka beluga je velmi drobná, uvnitř bílá a na rozdíl od čočky červené se tak jednoduše nerozvaří.
Zdroje: Apetit, TheGuardian a RecipeTinEats