
Čočková polévka je výživné a jednoduché jídlo, které s kouskem pečiva vydá za plnohodnotnou večeři nebo samo o sobě za menší oběd. Dejte čočkovce šanci i jindy než na Nový rok a vyzkoušejte jeden z našich chuťově vyladěných receptů z celého světa, v nichž nechybí ani klasická čočková s párkem!
Čočka je plná bílkovin, vlákniny, železa, kyseliny listové a dalších živin, které by v našem jídelníčku neměly chybět. Dávno už neznamená jen nevzhlednou našedlou tekutinu se škraloupem, jak si ji pamatujeme ze školních jídelen.
- Využít přitom můžete všechny druhy čočky od červené, přes klasickou hnědou, zelenou po černou čočku s názvem beluga.

Červená čočka si rozumí s výrazným kořením
Indický dhál nebo marocká harira jsou dvě nejznámější zahraniční polévky z červené čočky.
- Čočku v těchto polévkách najdeme často v kombinaci s cizrnou.
- Milovníci pikantních jídel a exotického koření si přijdou na své. Červenou čočku obvykle doplňuje římský kmín, kurkuma, kajenský pepř a čerstvý či mletý koriandr.
Čočka jako zahušťovadlo
Červenou čočku využijete nejen jako hlavní ingredienci, ale také coby zahušťovadlo jiných druhů polévek či omáček. Po delší době varu se dokonale rozvaří a ve výsledném pokrmu ji takřka nepoznáte.
- Skvěle se hodí i k přípravě krémových čočkových polévek se smetanou.
Klasika z hnědé čočky s uzeninou
Tradiční čočková polévka se už roky pravidelně objevuje na poledním menu českých restaurací a těší se velké oblibě. Čočka je velmi zdravá, takže pokud se na menu objeví, neváhejte s jejím objednáním.
- Chuť a vůni klasické čočkovce dodáte základem z orestované cibule a uzeniny. Tou může být slanina, uzené maso, ale klidně i kousek pikantní klobásy, kvalitního špekáčku nebo opečená kolečka párku s vysokým podílem masa.
- K čočce pak stačí jen přidat bobkový list a na závěr polévku dochutit majoránkou, česnekem a pokud ji chcete na kyselo, tak i octem.
- Připravujete-li polévku, čočku nemusíte dopředu namáčet.
Netradiční polévka z černé čočky beluga
Černá čočka beluga je velmi drobná, uvnitř bílá a na rozdíl od čočky červené se tak jednoduše nerozvaří.
- Černá čočka má jemně oříškovou chuť a nejlépe chutná uvařená na skus.
- Hodí se do polévek na asijský způsob v kombinaci se sójovou a rybí omáčkou nebo mořskými řasami.
- Skvěle si však rozumí i s rajčatovým základem polévky, mátou, kardamomem či zázvorem.
- I bez zdlouhavého namáčení ji budete mít perfektně uvařenou do 30 minut.
Zdroje: Apetit, TheGuardian a RecipeTinEats
Recepty




















