0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ravioly se špenátem, hnědým máslem a šalvějí

Ravioly se špenátem, hnědým máslem a šalvějí

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4897 kcal
Bílkoviny 176 g
Sacharidy 226 g
Tuky 356 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyvalování těsta zvládnete i s válečkem, ale pokud máte doma strojek na těstoviny, je ten pravý čas jej vytáhnout!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
+ na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 2 ks
žloutek 4 ks
(bílky zmrazit na později)
Na náplň
špenát 200 g
čerstvý
ricotta 200 g
parmazán 40 g
strouhaný + k podávání
citron 0.5 ks
kůra najemno
máslo 200 g
šalvěj 8 lístků

1 Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte 1 lžičku soli a uprostřed mouky udělejte důlek. Do něj vlijte celá vejce i žloutky a vidličkou začněte ze stran do středu přimíchávat mouku, postupně ji takto všechnu zapracujte. Jakmile už to vidličkou více nejde, začněte těsto zpracovávat rukama, pokud vám přijde moc suché, přidejte trochu vody, vždy jen lžičku, zapracujte ji a potom zvažte další. Těsto hněťte na pracovní ploše alespoň 10 minut! Pokud máte robota, nechte jej těsto zpracovat, ušetří vám spoustu práce. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu na lince (nebo až jeden den v lednici) odpočívat.

2 Připravte náplň. Rozehřejte velkou pánev, vhoďte na ni špenát a za častého míchání ho nechte zavadnout, pak z něj vymačkejte vodu a nasekejte jej najemno. Špenát dejte do misky a smíchejte s ricottou, parmazánem a citronovou kůrou.

Těsto rozdělte na poloviny. Každou nejdříve spodní hranou zápěstí stlačte do placky a projeďte strojkem na těstoviny na nejširší nastavení válců. Plát přeložte na třetiny a znovu projeďte strojkem na těstoviny, opět na nejširší nastavení válců. Postupně zmenšujte nastavení válců, skončete na předposledním stupni. Dlouhý tenký plát rozložte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a stejným postupem zpracujte i druhou polovinu těsta. Pokud strojek nemáte, těsto postupně rozvalujte na dva dlouhé tenké pláty válečkem.

4 Na jeden dlouhý plát těsta udělejte pomocí lžíce 8 hromádek náplně, mezi sebou by měly mít zhruba 8cm rozestupy. Okolí každé potřete vodou. Druhý plát těsta položte na těsto s náplní. Na každou náplň těsto jemně přitiskněte tak, aby v náplni nezbyly žádné vzduchové bubliny. Kulatým vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrojte ravioly a okolo náplně k sobě oba pláty těsta přitiskněte. V hrnci přiveďte k varu řádně osolenou vodu a ravioly v ní uvařte, stačí jim 3 minuty.

5 V pánvi rozehřejte máslo a nechte jej zezlátnout, mělo by vonět po oříškách. Přidejte šalvěj a usmažte ji.

6 Ravioly rozdělte na talíře, přelijte hnědým máslem, ozdobte šalvějovými chipsy, opepřete a posypte parmazánem.

Foto: Stuart Ovenden
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit