Ravioly se špenátem, hnědým máslem a šalvějí

Ravioly se špenátem, hnědým máslem a šalvějí

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4897 kcal
Bílkoviny 176 g
Cukr 226 g
Tuky 356 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyvalování těsta zvládnete i s válečkem, ale pokud máte doma strojek na těstoviny, je ten pravý čas jej vytáhnout!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
+ na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 2 ks
žloutek 4 ks
(bílky zmrazit na později)
Na náplň
špenát 200 g
čerstvý
ricotta 200 g
parmazán 40 g
strouhaný + k podávání
citron 0.5 ks
kůra najemno
máslo 200 g
šalvěj 8 lístků

1 Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte 1 lžičku soli a uprostřed mouky udělejte důlek. Do něj vlijte celá vejce i žloutky a vidličkou začněte ze stran do středu přimíchávat mouku, postupně ji takto všechnu zapracujte. Jakmile už to vidličkou více nejde, začněte těsto zpracovávat rukama, pokud vám přijde moc suché, přidejte trochu vody, vždy jen lžičku, zapracujte ji a potom zvažte další. Těsto hněťte na pracovní ploše alespoň 10 minut! Pokud máte robota, nechte jej těsto zpracovat, ušetří vám spoustu práce. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu na lince (nebo až jeden den v lednici) odpočívat.

2 Připravte náplň. Rozehřejte velkou pánev, vhoďte na ni špenát a za častého míchání ho nechte zavadnout, pak z něj vymačkejte vodu a nasekejte jej najemno. Špenát dejte do misky a smíchejte s ricottou, parmazánem a citronovou kůrou.

Těsto rozdělte na poloviny. Každou nejdříve spodní hranou zápěstí stlačte do placky a projeďte strojkem na těstoviny na nejširší nastavení válců. Plát přeložte na třetiny a znovu projeďte strojkem na těstoviny, opět na nejširší nastavení válců. Postupně zmenšujte nastavení válců, skončete na předposledním stupni. Dlouhý tenký plát rozložte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a stejným postupem zpracujte i druhou polovinu těsta. Pokud strojek nemáte, těsto postupně rozvalujte na dva dlouhé tenké pláty válečkem.

4 Na jeden dlouhý plát těsta udělejte pomocí lžíce 8 hromádek náplně, mezi sebou by měly mít zhruba 8cm rozestupy. Okolí každé potřete vodou. Druhý plát těsta položte na těsto s náplní. Na každou náplň těsto jemně přitiskněte tak, aby v náplni nezbyly žádné vzduchové bubliny. Kulatým vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrojte ravioly a okolo náplně k sobě oba pláty těsta přitiskněte. V hrnci přiveďte k varu řádně osolenou vodu a ravioly v ní uvařte, stačí jim 3 minuty.

5 V pánvi rozehřejte máslo a nechte jej zezlátnout, mělo by vonět po oříškách. Přidejte šalvěj a usmažte ji.

6 Ravioly rozdělte na talíře, přelijte hnědým máslem, ozdobte šalvějovými chipsy, opepřete a posypte parmazánem.

Foto: Stuart Ovenden
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit