Velmi chutná variace na klasickou krevetovou polévku. Dejte si tu práci a upečte k ní sušenky ve tvaru rybiček – zaručeně sklidíte potlesk!
Postup
1
Ve velkém kastrolu rozpusťte máslo. Přidejte cibuli i pórek a opékejte je, dokud nezměknou; mělo by stačit pět až osm minut. Pak přimíchejte mouku, stáhněte plamen a za občasného míchání ještě asi tři minuty smažte.
2
Do kastrolu přilijte vývar, promíchejte a přisypte brambory. Osolte, opepřete a uveďte k varu. Pak zmírněte plamen, přiklopte pokličkou a vařte přibližně dvacet minut (do změknutí brambor).
3
Přidejte kostky lososa a mléko a polévku ještě tři až pět minut povařte. Poté vmíchejte smetanu a kopr. Polévku prohřejte, ale už nevařte; podle potřeby dochuťte. Podávejte se sýrovými sušenkami ve tvaru rybiček.
Know–how
Lososa v polévce vařte jen chviličku – tak, aby nebyl syrový. Jinak by se začal rozpadat.
Lososa v polévce vařte jen chviličku – tak, aby nebyl syrový. Jinak by se začal rozpadat.
Sýrové rybičky:
Na pracovní ploše smíchejte 200 g hladké mouky, 120 g hery nebo másla, 120 g taveného smetanového sýra a sůl. Zpracujte hladké těsto. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Na pomoučněném vále ho vyválejte na půlcentimetrový plát a vykrajujte rybičky (či jiné tvary). Přeneste je na vymazaný plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypte mletou paprikou, mákem nebo kmínem a pečte dozlatova.
Komentáře
Výborná slavnostní polévka, kterou již několik let připravuji jako štědrovečerní. Vždy sklidí úspěch.