Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rybí polévka s lososem

Rybí polévka s lososem

4.1/5 Počet hodnocení: 23
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2395 kcal
Bílkoviny 152 g
Sacharidy 159 g
Tuky 118 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velmi chutná variace na klasickou krevetovou polévku. Dejte si tu práci a upečte k ní sušenky ve tvaru rybiček – zaručeně sklidíte potlesk!

Suroviny

máslo 1,5 PL
nadrobno
pórek 1 ks
nadrobno
vývar zeleninový 1,5 l
nebo rybí
středně velké, oloupané a nakrájené na 1cm kostičky
losos 450 g
bez kůže, na 2cm plátky
mléko 220 ml
kopr 2 PL
nasekaný, čerstvý
sůl
pepř

Postup

1
Ve velkém kastrolu rozpusťte máslo. Přidejte cibuli i pórek a opékejte je, dokud nezměknou; mělo by stačit pět až osm minut. Pak přimíchejte mouku, stáhněte plamen a za občasného míchání ještě asi tři minuty smažte.
2
Do kastrolu přilijte vývar, promíchejte a přisypte brambory. Osolte, opepřete a uveďte k varu. Pak zmírněte plamen, přiklopte pokličkou a vařte přibližně dvacet minut (do změknutí brambor).
3
Přidejte kostky lososa a mléko a polévku ještě tři až pět minut povařte. Poté vmíchejte smetanu a kopr. Polévku prohřejte, ale už nevařte; podle potřeby dochuťte. Podávejte se sýrovými sušenkami ve tvaru rybiček.
Know–how
Lososa v polévce vařte jen chviličku – tak, aby nebyl syrový. Jinak by se začal rozpadat.
 
Sýrové rybičky:
Na pracovní ploše smíchejte 200 g hladké mouky, 120 g hery nebo másla, 120 g taveného smetanového sýra a sůl. Zpracujte hladké těsto. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Na pomoučněném vále ho vyválejte na půlcentimetrový plát a vykrajujte rybičky (či jiné tvary). Přeneste je na vymazaný plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypte mletou paprikou, mákem nebo kmínem a pečte dozlatova.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

19.12.2015 20:33

Výborná slavnostní polévka, kterou již několik let připravuji jako štědrovečerní. Vždy sklidí úspěch.

04.09.2007 16:47
Recept se nachází v č.2/06, str.62
28.05.2007 21:40
Zkusili jsme uvařit i ze zbytků upečeného lososa a bylo to výtečné! Dobrý tip, jak se zbavil nedojedené ryby.
02.02.2007 10:38
Rybicky jsem nepekla, ale i tak polevka sklidila uspech.