Velmi chutná variace na klasickou krevetovou polévku. Dejte si tu práci a upečte k ní sušenky ve tvaru rybiček – zaručeně sklidíte potlesk!
Suroviny
máslo
1,5
PL
cibule
1
ks
nadrobno
pórek
1
ks
nadrobno
mouka pšeničná hladká
3
PL
vývar zeleninový
1,5
l
nebo rybí
brambory
2
ks
středně velké, oloupané a nakrájené na 1cm kostičky
losos
450
g
bez kůže, na 2cm plátky
mléko
220
ml
smetana ke šlehání
120
ml
kopr
2
PL
nasekaný, čerstvý
sůl
pepř
Postup
1
Ve velkém kastrolu rozpusťte máslo. Přidejte cibuli i pórek a opékejte je, dokud nezměknou; mělo by stačit pět až osm minut. Pak přimíchejte mouku, stáhněte plamen a za občasného míchání ještě asi tři minuty smažte.
2
Do kastrolu přilijte vývar, promíchejte a přisypte brambory. Osolte, opepřete a uveďte k varu. Pak zmírněte plamen, přiklopte pokličkou a vařte přibližně dvacet minut (do změknutí brambor).
3
Přidejte kostky lososa a mléko a polévku ještě tři až pět minut povařte. Poté vmíchejte smetanu a kopr. Polévku prohřejte, ale už nevařte; podle potřeby dochuťte. Podávejte se sýrovými sušenkami ve tvaru rybiček.
Know–how
Lososa v polévce vařte jen chviličku – tak, aby nebyl syrový. Jinak by se začal rozpadat.
Lososa v polévce vařte jen chviličku – tak, aby nebyl syrový. Jinak by se začal rozpadat.
Sýrové rybičky:
Na pracovní ploše smíchejte 200 g hladké mouky, 120 g hery nebo másla, 120 g taveného smetanového sýra a sůl. Zpracujte hladké těsto. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Na pomoučněném vále ho vyválejte na půlcentimetrový plát a vykrajujte rybičky (či jiné tvary). Přeneste je na vymazaný plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypte mletou paprikou, mákem nebo kmínem a pečte dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rybí polévka pokaždé jinak: 21 ověřených receptů(21 receptů)
- 21 ověřených receptů na vývary, které vás zahřejí i uzdraví (21 receptů)
Komentáře
Anonym
02.02.2007 10:38
Vyzkouseno s uspechem
Anonym
28.05.2007 21:40
Ze zbytků
Anonym
04.09.2007 16:47
Apetit 2/06
Jana Doležalová
19.12.2015 20:33
Výborná slavnostní polévka,
Výborná slavnostní polévka, kterou již několik let připravuji jako štědrovečerní. Vždy sklidí úspěch.