Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rybí polévka pokaždé jinak: 21 receptů pro sváteční příležitosti i rychlé večeře

Rybí polévka pokaždé jinak: 21 receptů pro sváteční příležitosti i rychlé večeře

Rybí polévku si mnoho z nás dopřává jen jako součást štědrovečerní tabule. Ryby přitom sluší hustým polévkám i vývarům po celý rok, ve všední den i ve svátky. Jedná se o jednoduché, rychlé a výživné jídlo, které ocení i děti. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte naše osvědčené recepty. Nechybí mezi nimi kapří klasika ani severská či středomořská variace.

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou rybí polévky tak populární po celém světě, je, že jsou rychle připravené, lahodné a s přehledem zastoupí hlavní chod. 

  • Maso ryb obsahuje hodně bílkovin a nenasycených tuků s vysokou koncentrací omega-3 mastných kyselin. 
  • Konzumací masa zejména tučných ryb tak podporujeme správnou funkci našeho srdce, mozku i zraku.

Příprava základní rybí polévky

Klasická rybí polévka, kterou známe nejčastěji ze štědrovečerního stolu, stojí a padá na silném vývaru. Ten připravíte z rybích skeletů, odřezků a hlavy, použít můžete ale i vnitřnosti.

  • Vývar doplňte o kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev), k mořským rybám se hodí i brokolice, případně plodová zelenina (papriky, lilky, cukety, rajčata).
  • Polévce dodají chuť bylinky a koření. Ke kapří klasice patří bobkový list, nové koření nebo anýz.
  • Hotovou polévku můžete obohatit o chlebové krutonky. Podle Josefa Rychtra, majitele a šéfkuchaře krkonošské restaurace Dejavu restaurant, také na talíři vypadají skvěle knedlíčky z rybího masa.

Polévka halászlé: inspirace z Maďarska

Maďarská rybí polévka patří k nejoblíbenějším národním jídlům a prakticky každý region se může pochlubit svojí variací na halászlé.

  • Základem polévky jsou sladkovodní ryby, tedy kapr, okoun nebo štika.
  • Asi vás nepřekvapí, že do maďarského jídla patří velké množství papriky, některé recepty uvádějí také víno a rajčatový protlak.

Cullen skink: krémová rybí polévka ze Skotska

Skotské větrné počasí si přímo žádá o vydatné teplé jídlo, kterým je právě tato polévka s trochu tajemným názvem. Její jméno je odvozeno od názvu vesnice v severním Skotsku a „skink“ znamená v keltštině jednoduše „polévka“.

  • Když si ve Skotsku objednáte cullen skink, můžete se těšit na sytý pokrm připravený z uzené tresky, brambor a smetany.
  • Krémový vývar je doplněn pórkem a někdy i salátovou okurkou.

Polévka tom yum: thajská specialita pro milovníky exotických chutí

Populární asijské jídlo v sobě kombinuje sladké, kyselé i pikantní tóny. Nejčastější varianta této rybí polévky obsahuje krevety doplněné o thajské chilli, citronovou trávu, kokosové mléko a limetku. Jestli se chcete najíst opravdu dosyta, můžete tom yum doplnit o jasmínovou rýži nebo rýžové nudle.

Francouzská bujabéza: bohatá směs ryb a dalších darů moře

  • Polévka zvaná bouillabaise pochází z přístavního města Marseille, kde si ji původně vařili rybáři ze zbytků svých úlovků.
  • Správná bujabéza by měla obsahovat několik druhů mořských ryb. Ve Francii používají zejména ropušnici, úhoře a štítníka (mořského kohouta).
  • Rybí maso se v této polévce často kombinuje se škeblemi, krevetami nebo chobotnicemi.
  • Při podávání bujabézy nesmí chybět čerstvé pečivo a takzvaná rouille čili majonéza ochucená šafránem a citronovou šťávou.

Zdroje: Apetit, TastingTable, Britannica

Skryt pre seznam