Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rybí polévka pokaždé jinak: 21 receptů pro sváteční příležitosti i rychlé večeře

Rybí polévka pokaždé jinak: 21 receptů pro sváteční příležitosti i rychlé večeře

Rybí polévku si mnoho z nás dopřává jen jako součást štědrovečerní tabule. Ryby přitom sluší hustým polévkám i vývarům po celý rok, ve všední den i ve svátky. Jedná se o jednoduché, rychlé a výživné jídlo, které ocení i děti. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte naše osvědčené recepty. Nechybí mezi nimi kapří klasika ani severská či středomořská variace.

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou rybí polévky tak populární po celém světě, je, že jsou rychle připravené, lahodné a s přehledem zastoupí hlavní chod. 

  • Maso ryb obsahuje hodně bílkovin a nenasycených tuků s vysokou koncentrací omega-3 mastných kyselin. 
  • Konzumací masa zejména tučných ryb tak podporujeme správnou funkci našeho srdce, mozku i zraku.

Příprava základní rybí polévky

Klasická rybí polévka, kterou známe nejčastěji ze štědrovečerního stolu, stojí a padá na silném vývaru. Ten připravíte z rybích skeletů, odřezků a hlavy, použít můžete ale i vnitřnosti.

  • Vývar doplňte o kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev), k mořským rybám se hodí i brokolice, případně plodová zelenina (papriky, lilky, cukety, rajčata).
  • Polévce dodají chuť bylinky a koření. Ke kapří klasice patří bobkový list, nové koření nebo anýz.
  • Hotovou polévku můžete obohatit o chlebové krutonky. Podle Josefa Rychtra, majitele a šéfkuchaře krkonošské restaurace Dejavu restaurant, také na talíři vypadají skvěle knedlíčky z rybího masa.

Polévka halászlé: inspirace z Maďarska

Maďarská rybí polévka patří k nejoblíbenějším národním jídlům a prakticky každý region se může pochlubit svojí variací na halászlé.

  • Základem polévky jsou sladkovodní ryby, tedy kapr, okoun nebo štika.
  • Asi vás nepřekvapí, že do maďarského jídla patří velké množství papriky, některé recepty uvádějí také víno a rajčatový protlak.

Cullen skink: krémová rybí polévka ze Skotska

Skotské větrné počasí si přímo žádá o vydatné teplé jídlo, kterým je právě tato polévka s trochu tajemným názvem. Její jméno je odvozeno od názvu vesnice v severním Skotsku a „skink“ znamená v keltštině jednoduše „polévka“.

  • Když si ve Skotsku objednáte cullen skink, můžete se těšit na sytý pokrm připravený z uzené tresky, brambor a smetany.
  • Krémový vývar je doplněn pórkem a někdy i salátovou okurkou.

Polévka tom yum: thajská specialita pro milovníky exotických chutí

Populární asijské jídlo v sobě kombinuje sladké, kyselé i pikantní tóny. Nejčastější varianta této rybí polévky obsahuje krevety doplněné o thajské chilli, citronovou trávu, kokosové mléko a limetku. Jestli se chcete najíst opravdu dosyta, můžete tom yum doplnit o jasmínovou rýži nebo rýžové nudle.

Francouzská bujabéza: bohatá směs ryb a dalších darů moře

  • Polévka zvaná bouillabaise pochází z přístavního města Marseille, kde si ji původně vařili rybáři ze zbytků svých úlovků.
  • Správná bujabéza by měla obsahovat několik druhů mořských ryb. Ve Francii používají zejména ropušnici, úhoře a štítníka (mořského kohouta).
  • Rybí maso se v této polévce často kombinuje se škeblemi, krevetami nebo chobotnicemi.
  • Při podávání bujabézy nesmí chybět čerstvé pečivo a takzvaná rouille čili majonéza ochucená šafránem a citronovou šťávou.

Zdroje: Apetit, TastingTable, Britannica

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč