Čirá rybí polévka z Kampy

Čirá rybí polévka z Kampy

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2645 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 222 g
Tuky 147 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Vyhrajte si s přípravou i výběrem vhodné ryby,“ radí šéfkuchař Josef Rychtr, který pro Apetit tuto polévku připravil.

Suroviny

2 ks
skelet z bělomasé ryby
cibule 1 ks
česnek 1
olej 2 PL
mrkev 2 ks
fenykl 1
sůl
bobkový list 1 ks
nové koření 4 kuličky
pepř 4 kuličky
anýz 1 ČL
víno bílé 50 ml
suché
Na knedlíčky
máslo 100 g
rohlíky 2 ks
pokrájený na kostičky
mléko 50 ml
vejce 2 ks
muškátový květ špetka
kopr 1 PL
nasekaný
pepř
čerstvě mletý
bílá ryba 200 g
např. mořský vlk, pražma nebo pangacius
sůl

Nejdříve si připravte rybí vývar. Sice se vaří dlouho, ale výsledek stojí za to, navíc se dá připravit dopředu či zamrazit. Rybí skelety dejte do menšího pekáčku. Cibuli i se slupkou rozřízněte napůl a stejně tak paličku česneku. Řeznou stranou nahoru položte k rybím kostem a v troubě předehřáté na 200 °C nasucho pečte asi půl hodiny dozlatova.

V hrnci na oleji opékejte dvě minuty nahrubo pokrájenou jednu mrkev, přidejte nahrubo pokrájenou půlku fenyklu, koření a ještě další minutu míchejte. Zalijte jedním a čtvrt litrem vody, přidejte kosti, cibuli a česnek z pekáčku, osolte a na nejmenším plameni nechte táhnout těsně pod bodem varu, polévka se nesmí vařit. Během varu sbírejte pěnu a po třech až pěti hodinách přeceďte přes jemné plátýnko. Cílem je čirý, silný vývar barvy světlého čaje.

Na knedlíčky v pánvi na másle krátce opečte kostičky pečiva dozlatova. Dejte i s máslem do misky a pokropte mlékem. Ze dvou bílků ušlehejte pevný sníh. Do mísy k pečivu dejte žloutky, špetku muškátového květu, kopr, sůl, pepř a rybu nakrájenou na malé kostičky. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky a uvařte je zvlášť na páře (polévku by vám jinak zakalily).

Zbývající mrkev a fenykl nakrájejte na úhledné nudličky a uvařte v připraveném vývaru. Když je zelenina měkká, vlijte víno a vypněte. Do talířů rozdělte knedlíčky a zalijte je rybí polévkou se zeleninou.

Něco navíc: Ještě vytříbenější chuti docílíte, když po přidání koření odhrnete zeleninu na stranu, na dno hrnce nalijete 50 ml pernodu nebo jiného anýzového likéru a zapálíte ho. Pak teprv zalijete vodou.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit