Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čirá rybí polévka z Kampy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2578 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 209 g
Tuky 147 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete ohromit své hosty dokonalou vánoční rybí polévkou? Základem této delikatesy je čirý a silný rybí vývar z pečených rybích kostí, cibule a česneku, který díky pomalému táhnutí získá jemnou, avšak bohatou chuť. Rybí knedlíčky navíc promění každou misku v nezapomenutelný zážitek. „Vyhrajte si s přípravou i výběrem vhodné ryby,“ radí šéfkuchař Josef Rychtr, který pro Apetit tuto polévku připravil.

Související recepty

Suroviny

bělomasá ryba 3 ks
skelet
česnek 1 palice
olej 2 PL
mrkev 2 ks
větší
čerstvý
sůl
nové koření 4 kuličky
pepř 4 kuličky
anýz ½ ČL
suché
Na knedlíčky
máslo 100 g
na kostičky
mléko 50 ml
vejce 2 ks
kopr 1 PL
nasekaný
bělomasá ryba 200 g
např. mořský vlk, pražma nebo candát
pepř
čerstvě mletý
sůl

Postup

1

Nejdříve si připravte rybí vývar. Sice se vaří dlouho, ale výsledek stojí za to, navíc se dá připravit dopředu či zamrazit. Rybí skelety dejte do menšího pekáčku. Cibuli i se slupkou rozřízněte napůl a stejně tak paličku česneku. Řeznou stranou nahoru položte k rybím kostem a v troubě předehřáté na 200 °C nasucho pečte asi půl hodiny dozlatova.

2

V hrnci na oleji opékejte dvě minuty nahrubo pokrájenou jednu mrkev, přidejte nahrubo pokrájenou půlku fenyklu, koření a ještě další minutu míchejte.

3

Zalijte 1,25 litrem vody, přidejte kosti, cibuli a česnek z pekáčku, osolte a na nejmenším plameni nechte táhnout těsně pod bodem varu, polévka se nesmí vařit. Během varu sbírejte pěnu a po 3–5 hodinách přeceďte přes jemné plátýnko. Cílem je čirý, silný vývar barvy světlého čaje.

4

Na knedlíčky v pánvi na másle krátce opečte kostičky pečiva dozlatova. Dejte i s máslem do misky a pokropte mlékem.

5

Ze dvou bílků ušlehejte pevný sníh. Do mísy k pečivu dejte žloutky, špetku muškátového květu, kopr, sůl, pepř a rybu nakrájenou na malé kostičky.

6

Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky a uvařte je zvlášť na páře (polévku by vám jinak zakalily).

7

Zbývající mrkev a fenykl nakrájejte na úhledné nudličky a uvařte v připraveném vývaru. Když je zelenina měkká, vlijte víno a vypněte. Do talířů rozdělte knedlíčky a zalijte je rybí polévkou se zeleninou.

NĚCO NAVÍC:
Ještě vytříbenější chuti docílíte, když po přidání koření odhrnete zeleninu na stranu, na dno hrnce nalijete 50 ml pernodu nebo jiného anýzového likéru a zapálíte ho. Pak teprv zalijete vodou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín