0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čirá rybí polévka z Kampy

Čirá rybí polévka z Kampy

4.1 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2631 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 220 g
Tuky 146 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Vyhrajte si s přípravou i výběrem vhodné ryby,“ radí šéfkuchař Josef Rychtr, který pro Apetit tuto polévku připravil.

Suroviny

2 ks
skelet z bělomasé ryby
cibule 1 ks
česnek 1 ks
palice
olej 2 PL
mrkev 2 ks
čerstvý
sůl
bobkový list 1 ks
nové koření 4 kuličky
pepř 4 kuličky
anýz ½ ČL
suché
Na knedlíčky
máslo 100 g
rohlíky 2 ks
na kostičky
mléko 50 ml
vejce 2 ks
muškátový květ špetka
kopr 1 PL
nasekaný
bělomasá ryba 200 g
např. mořský vlk, pražma nebo candát
pepř
čerstvě mletý
sůl

1 Nejdříve si připravte rybí vývar. Sice se vaří dlouho, ale výsledek stojí za to, navíc se dá připravit dopředu či zamrazit. Rybí skelety dejte do menšího pekáčku. Cibuli i se slupkou rozřízněte napůl a stejně tak paličku česneku. Řeznou stranou nahoru položte k rybím kostem a v troubě předehřáté na 200 °C nasucho pečte asi půl hodiny dozlatova.

2 V hrnci na oleji opékejte dvě minuty nahrubo pokrájenou jednu mrkev, přidejte nahrubo pokrájenou půlku fenyklu, koření a ještě další minutu míchejte. Zalijte jedním a čtvrt litrem vody, přidejte kosti, cibuli a česnek z pekáčku, osolte a na nejmenším plameni nechte táhnout těsně pod bodem varu, polévka se nesmí vařit. Během varu sbírejte pěnu a po třech až pěti hodinách přeceďte přes jemné plátýnko. Cílem je čirý, silný vývar barvy světlého čaje.

3 Na knedlíčky v pánvi na másle krátce opečte kostičky pečiva dozlatova. Dejte i s máslem do misky a pokropte mlékem. Ze dvou bílků ušlehejte pevný sníh. Do mísy k pečivu dejte žloutky, špetku muškátového květu, kopr, sůl, pepř a rybu nakrájenou na malé kostičky. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky a uvařte je zvlášť na páře (polévku by vám jinak zakalily).

4 Zbývající mrkev a fenykl nakrájejte na úhledné nudličky a uvařte v připraveném vývaru. Když je zelenina měkká, vlijte víno a vypněte. Do talířů rozdělte knedlíčky a zalijte je rybí polévkou se zeleninou.

Něco navíc: Ještě vytříbenější chuti docílíte, když po přidání koření odhrnete zeleninu na stranu, na dno hrnce nalijete 50 ml pernodu nebo jiného anýzového likéru a zapálíte ho. Pak teprv zalijete vodou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč