Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dej mi hrášku aneb Nejlahodnější hráškové recepty

Svěží zelený hrášek je jedním z neodmyslitelných symbolů léta. Je to s ním ale hodně podobné jako s chřestem – jeho sezona je poměrně krátká. 

Čerstvý, nebo mražený?

Když si ho dáme rovnou na zahrádce, vyrovná se mu máloco. Po sklizni ale jeho zelené kuličky velmi rychle ztrácejí báječně sladkou chuť. Proto někdy bývá mražený hrášek, který se zpracovává jen pár hodin po utržení, sladší než ten, který koupíte až několik dnů od sklizení. Když ale máte štěstí a narazíte v obchodě nebo na trhu na opravdu čerstvý hrášek, je to pochoutka. Je skvělý jen tak, takříkajíc z lusku rovnou do pusy, ale báječně se uplatní i v kuchyni. Připravíte z něj lahodnou polévku, hodí se do těstovin, rizot, k masu i rybám, do omelet a slaných nákypů a výborně osvěží třeba bramborovou kaši. 

Rozhodnete-li se použít do receptů čerstvý hrášek, počítejte s tím, že na každých 100 g kuliček potřebujete nejméně dvojnásobné množství celých lusků. 

Cukrový hrášek můžete sníst celý

Hrachu se pěstuje mnoho odrůd, některé z nich – nazývané cukrový hrách – se dají konzumovat včetně lusků. Neobsahují totiž pergamenovou vrstvičku. Jedlé jsou také celé mladé rostlinky hrachu, zvané hrachové nebo hráškové výhonky. Svělé budou v salátu nebo v rychlých asijských pokrmech z pánve.

Pokusy pro malé zahradníky

Pokud máte vlastní zahrádku nebo dostatečně velký balkon či terasu, můžete hrášek zkusit pěstovat. Výnosy v případě několika rostlin v truhlíku při městském zahradničení nebudou velké, ale zvláště máte-li děti, je zábava pozorovat, jak hrách klíčí, roste a šplhá po opoře a jak se půvabné květy proměňují v zářivě zelené lusky. A vlastní úroda bývá nejsladší!

Ať už se pustíte do pěstování nebo si na svěžích zelených luscích či kuličkách jen smlsnete, hráškovým experimentům se meze nekladou!

 

REKLAMA

Přidat komentář