Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu 6x0,5kg vánoček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 24398 kcal
Bílkoviny 615 g
Cukr 2776 g
Tuky 1146 g
Vláknina 223 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Vánočku připravuje tým šéfcukráře Tomáše Dražského v prosinci každoročně, a hosté Four Seasons ji dokonce dostávají jako výslužku – a ti vaši na tom můžou být úplně stejně!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
mouka pšeničná hrubá 1.5 kg
mléko 620 ml
pokojová teplota
droždí 170 g
máslo 620 g
čerstvé, rozpuštěné
moučkový cukr 500 g
žloutek 8 ks
sůl 1 ČL
citrónová kůra nastrouhaná z jednoho citrónu
sušená pomerančová kůra
nastrouhaná z jednoho pomeranče
vejce 1 ks
na potření
mandle 200 g
rozinky 400 g
Na namáčení a opékání
smetana 500 ml
čerstvá ke šlehání
vejce 6 ks
celá
pomerančový likér 100 ml
Grand Marnier
moučkový cukr 150 g
vanilka špetka
mletá
skořice špetka
sůl špetka
máslo
na opékání
Na ozdobení
kandované fialkové květy
K podávání
zmrzlina
oblíbená
1. Všechnu mouku, cukr, sůl a citrusovou kůru vložte do kotlíku nebo do zadělávací mísy. Máslo nalijte do vlažného mléka. V něm rozmíchejte droždí a žloutky. Veškeré tekuté přísady nalijte na ty suché a důkladně zpracujte v hladké a nelepivé těsto. Přidejte rozinky.

2. Rozdělte těsto na tolik dílů, kolik vánoček budete dělat. Na velkou vánočku vyválejte devět pramenů a z nich spleťte copy; pletou se ze čtyř, tří a dvou pramenů a začíná se zprostředka. Nebo můžete tak jako my uplést jednodušší třípramenné (snadno se mrazí a hodí se třeba po novoročním obědě). Potřete je rozšlehaným vejcem a o­zdobte mandlemi. Nechte po­dle velikosti ještě půl hodiny až hodinu pořádně vykynout v teple.

3. Troubu předehřejte na 130–140 stupňů, po chvíli zvyšte na 150 stupňů. Vánočku pečte velmi pozvolna, podle velikosti dvě až tři hodiny. Když začne zlátnout, zvyšte teplotu o dvacet stupňů a dopečte ji dozlatova. Před podáváním vánočku nakrájejte na tenké plátky, namáčejte je ve směsi z uvedených surovin a prudčeji opékejte na másle. Podávejte teplé ke zmrzlině; ozdoba z kandovaných kvítků je efektní, voňavá a lahodná.

Tipy Tomáše Dražského
■ O tu správnou chuť se postará jen pravá vanilka. Lusk rozřízněte ostrým nožem po délce, semínka vyškrábněte a podrťte.

■ Také kandované (pravé!) kvítky zaručí jemný chuťový zážitek. Vytvoříte je tak, že při mírném varu rozpustíte 150 g cukru a 50 ml vody; případně ovoníte fialkovou esencí. Až vychladne, přidejte hrst omytých květů. Vyjměte a sušte při pokojové teplotě na pečicím papíru. 

Obchod Apetit