0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké Vánoce: upečte si perníčky a štólu

vánoční perníčky
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Na Štědrý den se můžeme těšit ještě celé tři adventní víkendy. Začněte už nyní s prvními přípravami a vánočním pečením. Víte, do jakého cukroví se pustit právě teď? 

 

Necelé tři týdny před Štědrým dnem přichází na scénu cukroví, které potřebuje déle rozležet a neobsahuje mnoho tuku. Je čas péct perníčky, štólu, zázvorky i sušenky. Bez obav je můžete skladovat i mimo lednici. Na svoji chvíli si počkají v papírové nebo plechové krabici uložené na chladném místě. Máte-li balkon, gratulujeme! To je přesně to nejlepší místo na cukroví. Před nenasytnými ochutnávači ho však neuchrání.

Na perníčky si jistě schraňujete rodinný recept. Pokud budete péct s dětmi, dejte raději přednost perníčkům, které jsou hned měkké. Malí mlsalové neodolají a mohli by si vylámat zuby. My pro vás máme recept na perníčky, které sice potřebují uležet, zato se v nich krásně prolnou chutě zimního koření a sladkého medu.

zdobené perníčky

U nás se před Vánocemi peče vánočka, v Německu štóla. Letos nemusí chybět ani na vašem vánočním stole. Je vláčná, plná šťavnatého kandovaného ovoce, křupavých mandlí a sladkého marcipánu. Upečte ji co nejdříve, zabalte do papíru na pečení, alobalu a nechte pěkně uležet na balkoně.

Zázvor patří k zimě stejně neodmyslitelně jako horké nápoje. Báječně prohřívá a voní. Pikantní zázvorky pekly už naše prababičky. Kořenit je nemusíte jen zázvorem. Chutný je také anýz, skořice či fenykl. Ti, kteří nesmějí mléčné výrobky, vás pochválí. Zázvorky podle našeho receptu jsou bez másla.

zázvorové sušenky

Italské biscotti asi hned tak neskousnete, namočené do dezertního vína jsou však dokonalou sladkou tečkou za vánočním hodováním. Darujte je spolu s portským svým přátelům. Takový dárek neodmítnou!

4× recept na vánoční pečení:

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit