0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená panenka plněná sušeným ovocem

Pečená panenka plněná sušeným ovocem

3.5 / 5. Počet hodnocení: 23
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8710 kcal
Bílkoviny 299 g
Sacharidy 1432 g
Tuky 165 g
Vláknina 200 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na obracení masa vcelku si pořiďte kuchyňské kleště. Díky nim z něj nevyteče žádná šťáva.

Suroviny

sušené švestky 10 ks
propláchnuté
sušené meruňky 10 ks
propláchnuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 2 snítky
dlouhé plátky
olivový olej 2 PL
na opečení
Na omáčku
koňak 50 ml
máslo 2 PL
tymián 1 snítka

1 Panenky očistěte. Podélně udělejte uprostřed dlouhým tenkým nožem otvor. Ten naplňte sušeným ovocem – nám se osvědčilo vzít vždy jednu švestku a jednu meruňku a zastrčit je najednou co nejdál.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Naplněné panenky zabalte do slaniny a převažte kuchyňským provázkem. Pak je opečte ze všech stran na oleji dočervena (pánev s výpekem uchovejte na přípravu šťávy). Vložte do pekáčku a pečte asi 15–20 minut.

3 Panenku po upečení vyndejte z trouby, osolte a opepřete a přidejte tymiánové lístky. Nechte 10 minut odpočinout, odstraňte provázek a maso nakrájejte na plátky.

4 Na omáčku do pánve použité na opékání panenek přidejte výpek z pekáčku, koňak, tymián a zvolna zahřívejte 1 minutu – při tom z pánve odstraňte připečeniny. Dosolte a vypněte. Před podáváním do teplé šťávy zašlehejte kostičky studeného másla. Podávejte k masu, třeba s bramborovou kaší či šťouchanými bramborami.

NĚCO NAVÍC

 

 

  • Plátky vs. motýlek. Plátky vždy krájejte pokud možno přes vlákno, 2 cm silné. Konec, kde se panenka zužuje, můžete odkrojit a nechat v celku. Lze také ukrojit plátek silný 4 cm, uprostřed ho nakrojit do 2/3, ale nedokrojit a rozevřít jako knihu. Spoj pak trochu sklepnout, vznikne tak větší medailonek – motýlek.
  • Nádivky. Ideu s nádivkou z našeho receptu můžete rozpracovat podle vlastní fantazie. Umelte třeba kuřecí prsa se sušenou slaninou, okořeňte je a směsí panenku naplňte. Výborné jsou i podušené žampiony. Máte-li lanýžový olej, přikápněte ho také. Báječná je i kombinace kozího sýra a pažitky nebo petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč