Pečená panenka plněná sušeným ovocem

Pečená panenka plněná sušeným ovocem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8681 kcal
Bílkoviny 298 g
Cukr 1427 g
Tuky 164 g
Vláknina 200 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Na obracení masa vcelku si pořiďte kuchyňské kleště. Díky nim z něj nevyteče žádná šťáva.

Suroviny

panenka 1 kg
sušené švestky 10 ks
propláchnuté
sušené meruňky 10 ks
propláchnuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 2 snítky
anglická slanina 150 g
dlouhé plátky
olivový olej 2 PL
na opečení
Na omáčku
koňak 50 ml
máslo 2 PL
tymián snítka
1 Panenky očistěte. Podélně udělejte uprostřed dlouhým tenkým nožem otvor. Ten naplňte sušeným ovocem – nám se osvědčilo vzít vždy jednu švestku a jednu meruňku a zastrčit je najednou co nejdál.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Naplněné panenky zabalte do slaniny a převažte kuchyňským provázkem. Pak je opečte ze všech stran na oleji dočervena (pánev s výpekem uchovejte na přípravu šťávy). Vložte do pekáčku a pečte asi 15–20 minut.

3 Panenku po upečení vyndejte z trouby, osolte a opepřete a přidejte tymiánové lístky. Nechte 10 minut odpočinout, odstraňte provázek a maso nakrájejte na plátky.

4 Na omáčku do pánve použité na opékání panenek přidejte výpek z pekáčku, koňak, tymián a zvolna zahřívejte 1 minutu – při tom z pánve odstraňte připečeniny. Dosolte a vypněte. Před podáváním do teplé šťávy zašlehejte kostičky studeného másla. Podávejte k masu, třeba s bramborovou kaší či šťouchanými bramborami.

NĚCO NAVÍC

  • Plátky vs. motýlek. Plátky vždy krájejte pokud možno přes vlákno, 2 cm silné. Konec, kde se panenka zužuje, můžete odkrojit a nechat v celku. Lze také ukrojit plátek silný 4 cm, uprostřed ho nakrojit do 2/3, ale nedokrojit a rozevřít jako knihu. Spoj pak trochu sklepnout, vznikne tak větší medailonek – motýlek.
  • Nádivky. Ideu s nádivkou z našeho receptu můžete rozpracovat podle vlastní fantazie. Umelte třeba kuřecí prsa se sušenou slaninou, okořeňte je a směsí panenku naplňte. Výborné jsou i podušené žampiony. Máte-li lanýžový olej, přikápněte ho také. Báječná je i kombinace kozího sýra a pažitky nebo petrželky.

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit