Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená panenka plněná sušeným ovocem

Pečená panenka plněná sušeným ovocem

3.7/5 Počet hodnocení: 29
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8710 kcal
Bílkoviny 299 g
Sacharidy 1432 g
Tuky 165 g
Vláknina 200 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na obracení masa vcelku si pořiďte kuchyňské kleště. Díky nim z něj nevyteče žádná šťáva.

Suroviny

sušené švestky 10 ks
propláchnuté
sušené meruňky 10 ks
propláchnuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 2 snítky
dlouhé plátky
olivový olej 2 PL
na opečení
Na omáčku
koňak 50 ml
tymián 1 snítka

Postup

1

Panenky očistěte. Podélně udělejte uprostřed dlouhým tenkým nožem otvor. Ten naplňte sušeným ovocem – nám se osvědčilo vzít vždy jednu švestku a jednu meruňku a zastrčit je najednou co nejdál.

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Naplněné panenky zabalte do slaniny a převažte kuchyňským provázkem. Pak je opečte ze všech stran na oleji dočervena (pánev s výpekem uchovejte na přípravu šťávy). Vložte do pekáčku a pečte asi 15–20 minut.

3

Panenku po upečení vyndejte z trouby, osolte a opepřete a přidejte tymiánové lístky. Nechte 10 minut odpočinout, odstraňte provázek a maso nakrájejte na plátky.

4

Na omáčku do pánve použité na opékání panenek přidejte výpek z pekáčku, koňak, tymián a zvolna zahřívejte 1 minutu – při tom z pánve odstraňte připečeniny. Dosolte a vypněte. Před podáváním do teplé šťávy zašlehejte kostičky studeného másla. Podávejte k masu, třeba s bramborovou kaší či šťouchanými bramborami.

NĚCO NAVÍC Plátky vs. motýlek. Plátky vždy krájejte pokud možno přes vlákno, 2 cm silné. Konec, kde se panenka zužuje, můžete odkrojit a nechat v celku. Lze také ukrojit plátek silný 4 cm, uprostřed ho nakrojit do 2/3, ale nedokrojit a rozevřít jako knihu. Spoj pak trochu sklepnout, vznikne tak větší medailonek – motýlek. Nádivky. Ideu s nádivkou z našeho receptu můžete rozpracovat podle vlastní fantazie. Umelte třeba kuřecí prsa se sušenou slaninou, okořeňte je a směsí panenku naplňte. Výborné jsou i podušené žampiony. Máte-li lanýžový olej, přikápněte ho také. Báječná je i kombinace kozího sýra a pažitky nebo petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...