0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zlaté brambůrky
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4691 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 428 g
Tuky 297 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalou zlatou barvu a křupavou kůrčičku zaručí sádlo (kachní, husí nebo vepřové). Brambory se upečou i v méně rozpálené troubě, ale vysoká teplota jim svědčí víc. Proto je radíme (do)péct, zatímco hotová krůta odpočívá před podáváním.

Suroviny

brambory 2.25 kg
oloupané, nakrájené na stejnoměrné kousky (cca o 6cm hraně)
sádlo 300 g
nebo rostlinný olej
sůl mořská
hrubá
pepř
lze vynechat

1 Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Brambory vložte do velkého hrnce s osolenou vodou a vařte je osm minut. Důkladně je slijte – pevně přidržte pokličku a na závěr celým hrncem ještě pořádně zatřeste. Díky tomu budou brambory na povrchu střapaté, a to zaručí křupavou kůrku.

2 Mezitím dejte sádlo nebo tuk do velkého a těžkého pekáče a nechte ho v troubě pořádně rozehřát. Opatrně do něj vkládejte brambory; ještě je poválejte, aby se dokonale omastily. Pečte 1 až 1 a 1⁄4 hodiny a jednou nebo dvakrát je otočte. 3. Až budou brambory pěkně křupavé a zevnitř měkké, vyjměte je. Před podáváním je důkladně posolte, případně opepřete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

Obchod Apetit