Dokonalou zlatou barvu a křupavou kůrčičku zaručí sádlo (kachní, husí nebo vepřové). Brambory se upečou i v méně rozpálené troubě, ale vysoká teplota jim svědčí víc. Proto je radíme (do)péct, zatímco hotová krůta odpočívá před podáváním.
Postup
Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Brambory vložte do velkého hrnce s osolenou vodou a vařte je osm minut. Důkladně je slijte – pevně přidržte pokličku a na závěr celým hrncem ještě pořádně zatřeste. Díky tomu budou brambory na povrchu střapaté, a to zaručí křupavou kůrku.
Mezitím dejte sádlo nebo tuk do velkého a těžkého pekáče a nechte ho v troubě pořádně rozehřát. Opatrně do něj vkládejte brambory; ještě je poválejte, aby se dokonale omastily. Pečte 1 až 1 a 1⁄4 hodiny a jednou nebo dvakrát je otočte. 3. Až budou brambory pěkně křupavé a zevnitř měkké, vyjměte je. Před podáváním je důkladně posolte, případně opepřete.
Komentáře