50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

sůl himalájská
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou černou, růžovou, mořskou či uzenou sůl.

Sůl se kdysi těšila takové vážnosti, že se používala dokonce jako platidlo. Dnes ji běžně koupíte za pár korun, ale můžete si vybrat i z delikates, jejichž cena za kilogram vyšplhá i přes tisícovku.

  • Speciální soli jsou sice drahé, na dochucení pokrmu jich však potřebujete doslova jen špetku, a tak vám vydrží prakticky věčnost.

Jedlá kamenná sůl

Univerzální, oblíbená a velmi levná sůl, která je běžně k sehnání v různé kvalitě a provedení, od nejjemnějšího ‚písku‘ až po hrubé krystaly do mlýnků nebo na sypání pečiva.

  • Kupujete-li sůl na nakládání potravin, doporučujeme číst pečlivě složení.
  • Kamenná sůl je v podstatě čistý chlorid sodný bez dalších příměsí, někdy však může obsahovat uměle přidaný jód a různé protispékavé či protihrudkující látky.
  • Tato aditiva sice drží kamennou sůl sypkou, ale u nakládaných potravin mohou způsobit změnu barvy či konzistence.
  • Do nálevů se víc hodí čistá horská kamenná nebo mořská sůl.

Kam s ní:

Velmi běžná sůl s univerzálním využitím. Uvaříte s ní skvělou českou klasiku, větší krystaly báječně křupou na slaném pečivu.

Česká kuchyně – maso a spol.

Česká kuchyně – maso a spol.

Více

Mořská sůl

Spolu s kamennou solí patří k nejběžnější výbavě každé kuchyně. Stejně jako ona se prodává v různé formě krystalů (jemná či hrubá) i kvalitě (rafinovaná i přírodní). Mnozí šéfkuchaři přísahají, že jídlo s mořskou solí chutná lépe, my tento názor necháme na vašem zvážení.

Kam s ní:

Univerzální sůl vhodná do jakéhokoliv jídla. Zkuste špetku soli vždy přidat do sladkých jídel a dezertů – krásně vyváží sladkost.

Slaný vanilkový pudink a ananasovým salátem

Slaný vanilkový pudink a ananasovým salátem

Více

Mořská sůl vločková  a různě tvarovaná

Speciální druhy mořské soli vynikají výjimečnou chutí, strukturou a koneckonců i výrazně vyšší cenou než sůl ‚obyčejná‘. V prodejnách delikates koupíte například vločkovou mořskou sůl z různých evropských oblastí (francouzskou z Camargue, britskou z Maldonu či italskou z Trapani).

  • Zcela zvláštní postavení mezi nimi zaujímá fleur de sel.
  • Solný květ, jak zní doslovný překlad z francouzštiny, se sbírá rukama z krusty na hladině odpařující se mořské vody.
  • Velmi tenké a drobné plátky působí na pokrmech opravdu luxusně.

Kuře se sečuánským pepřem a solí

Kuře se sečuánským pepřem a solí

Více

Zajímavá je také černá sůl z Kypru, která vzniká specifickým způsobem odpařování mořské vody, při které sůl krystalizuje do tvaru pyramidek. Černou barvu získají přidáním rostlinného uhlí. V chuti to nepoznáte, na talíři však svým vzhledem černé krystalky opravdu zapůsobí.

Kam s nimi:

Tyto výrazné druhy soli krásně vypadají, křupou a příjemně se rozplývají na jazyku. Nejvíc vyniknou při dokončování jídla, solit jimi polévku by bylo, i vzhledem k vyšší ceně, zbytečné plýtvání.

  • Při vaření na to myslete a přizpůsobte solení pokrmů, aby jídlo nebylo ve finále přesolené. Steaky, ale i zmrzlina a další dezerty jsou pro párování s vločkovovou mořskou soli jako stvořené.

Steak z roštěnky a lišková omáčka

Steak z roštěnky a lišková omáčka

Více

Uzená sůl

Koupíte ji ve variantě mořské i horské soli. Ta nejkvalitnější se pozvolna udí v kouři z bukového dřeva. Tento proces, který prý pochází od Vikingů, předá krystalům jemně hnědou barvu a výrazně kouřovou vůni.

Kam s ní:

Používá se hlavně zastudena. Podpořte s ní na závěr chuť grilovaného masa, ryb či zeleniny nebo ji přidejte všude tam, kde chcete docílit kouřového efektu, například do BBQ omáček, čatní apod.

Krevety s uzenou solí

Krevety s uzenou solí

Více

Himalájská sůl růžová

Pochází z vysokohorských nalezišť. Přirozeně obshauje rozmanité minerály, nepřidávají se do ní však žádné umělé přísady. Hezky křupe a díky výrazné oranžovorůžové barvě jí to sluší v průhledných mlýncích i ve směsích koupelových solí.

Kam s ní:

V kuchyni má široké uplatnění. Jemně ochutí zeleninu pečenou v troubě, grilovaná masa i pomazánky. Protože neobsahuje žádné příměsi jako jód, výborně se hodí také k nakládání zeleniny. U hodně světlých jídel může ve větším množství lehce měnit odstín výsledného pokrmu.

Salát z pečené kořenové zeleniny

Salát z pečené kořenové zeleniny

Více

Himálajská sůl černá

Těží se v sopečných oblastech. Po umletí získají černé krystaly šedorůžovou barvu. Neobvyklá sůl vyniká obsahem síry, která jí dává specifickou vajíčkovou chuť a vůni. Toho využívají recepty na veganská míchaná ‚vajíčka‘ a ‚vajíčkové‘ pomazánky.

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Více

Kam s ní:

Černá himalájská sůl se používá hlavně zastudena, bez tepelné úpravy. Hodí se do již zmiňovaných pomazánek a všech jídel, která chcete obohatit o vajíčkovou chuť i bez vajíček.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit