Domácí slané tyčky

Domácí slané tyčky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do hodiny Velmi snadné na 40 tyček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1880 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 282 g
Tuky 51 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podávejte je jen tak k televizi, jako pohoštění pro návštěvu nebo třeba jako přílohu k polévce.

Suroviny

krupicový cukr 1 ČL
droždí 0.5 kostky
20 g, nadrobený
mouka pšeničná hladká 200 g
+ na podsypání
mouka pšeničná celozrnná hladká 200 g
olej 3 PL
+ na vymazání mísy
sůl 1 ČL
bílek 1 ks
na potření
100 g
modrý mák
hrubší sůl na posypání

1 V míse smíchejte 200 ml vlažné vody, cukr a droždí. Pak přidejte 2 hrstky mouky a nechte 10 minut stát, aby droždí vzešlo. Vmíchejte ještě 100 ml vody a olej.

2 V jiné míse smíchejte zbývající mouku se solí. Mouku postupně vešlehávejte do tekuté směsi. Až to dál nepůjde, nasypte zbývající mouku na vál a na ni vyklopte těsto. Těsto zpracovávejte rukama, dokud mouku nepojme (můžete také použít hnětač), asi 8 minut. Těsto dejte do olejem vymazané mísy a zakryjte. Nechte asi půl hodiny kynout. Mezitím zahřejte troubu na 190 °C.

3 Na pomoučněné ploše těsto nakrájejte na zhruba 40 stejně velkých kousků a rozválejte na tyčky silné jako tužka a dlouhé jako kratší strana plechu.

4 Tyčky naskládejte kousek od sebe na plechy vyložené pečicím papírem, potřete bílkem a posypte mákem a solí. Pečte v předehřáté troubě dozlatova, asi 20–25 minut.

 

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit