Domácí slané tyčinky podávejte jen tak k televizi, jako pohoštění pro návštěvu nebo třeba jako přílohu k polévce. Tyčinky z kynutého těsta jsou křupavé a připomínají hospodské preclíky. Recept obsahuje jen základní suroviny, které má většina z nás doma, proto můžete slané tyčky vyzkoušet třeba hned.
Suroviny
Postup
V míse smíchejte 200 ml vlažné vody, cukr a droždí. Pak přidejte 2 hrstky mouky a nechte 10 minut stát, aby droždí vzešlo. Vmíchejte ještě 100 ml vody a olej.
V jiné míse smíchejte zbývající mouku se solí. Mouku postupně vešlehávejte do tekuté směsi. Až to dál nepůjde, nasypte zbývající mouku na vál a na ni vyklopte těsto. Těsto zpracovávejte rukama, dokud mouku nepojme (můžete také použít hnětač), asi 8 minut.
Těsto dejte do olejem vymazané mísy a zakryjte. Nechte asi půl hodiny kynout. Mezitím zahřejte troubu na 190 °C.
Na pomoučněné ploše těsto nakrájejte na zhruba 40 stejně velkých kousků a rozválejte na tyčky silné jako tužka a dlouhé jako kratší strana plechu.
Tyčky naskládejte kousek od sebe na plechy vyložené pečicím papírem, potřete bílkem a posypte mákem a solí. Pečte v předehřáté troubě dozlatova, asi 20–25 minut.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Oktoberfest ve vašem obýváku: Jaké pochoutky k pivu si připravit na domácí oslavu?(43 receptů )
- Oktoberfest ve vašem obýváku: Jaké pochoutky k pivu si připravit na domácí oslavu?(43 receptů )
- Nejlepší občerstvení pro koledníky. Skvělá pomazánka na chlebíčky, sušenky i nádivka a další čtyřicítka receptů(48 receptů )
- Upečte si slané Vánoce: Škvarkové pagáčky, krekry a tyčinky vás během svátků zachrání od hory cukroví.(42 receptů )