0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Benefity i nástrahy manioku a co má společného s tapiokou?

maniok jedlý
ZDROJ: Daniel Dan/Pexels
sdílet:

Cassava, yuka, tapioka –⁠ to jsou názvy pro maniok jedlý, kořenovou hlízu s ořechovou chutí. Pochází z Jižní Ameriky, ale postupně se rozšířil i do Asie, Afriky a Oceánie. Vedle banánů a brambor tvoří pro místní obyvatele nepostradatelnou součást jídelníčku. Proto se mu někdy přezdívá „chléb tropů“. Společně s rýží, pšenicí, kukuřicí a bramborami se řadí mezi nejpěstovanější plodiny na světě.

  • Maniok je bohatý na komplexní sacharidy, obsahuje minimum tuku a velké množství vitamínů C. Je lehce stravitelný.
  • Tapioka je prakticky čistý sacharid se zanedbatelným obsahem dalších živin.
  • Jde o bezlepkovou surovinu, proto se hodí pro osoby s celiakií.

Jak připravit maniok

Maniok může být zdraví nebezpečný, pokud se konzumuje v syrové nebo nevhodné úpravě. Na vině jsou obsažené kyanogenní glykosidy, které po požití mohou do těla uvolnit kyanovodík. Stejně jako třeba semena a listy hořkých mandlí nebo semena meruněk. Kousek špatně připraveného manioku vás nezabije, ale z dlouhodobého hlediska byste si konzumací zadělávali na problém.

  1. Oloupat – slupka totiž obsahuje nejvíce kyanogenních glykosidů, takže se vždy loupe.
  2. Namočit – pokud oloupaný maniok namočíte na 48–60 hodin, snížíte přítomnost škodlivých sloučenin ještě víc.
  3. Uvařit – maniok vařte podobně jako brambory do změknutí ve vroucí vodě.

  • Dále se může smažit nebo opékat, vždy jej ale potřeba ho předtím uvařit.
  • Jedná se o chutnou přílohu, kterou můžete nahradit u nás běžně připravované brambory.
  • Další podobou manioku je manioková mouka, tedy sušený a namletý maniok, který se dá využít stejně jako klasická pšeničná mouka. Ovšem s jedním bonusem! Maniok je přirozeně bezlepkový, takže si na něm pochutnají i osoby s alergií na lepek.
  • V Brazílii se z nastrouhaného, vařeného a usušeného manioku připravuje sypká, kořeněná směs farofa, do které se přidává uzená paprika, sůl, chilli. Jí se třeba s fazolkami a salámem.
  • Stejně jako z brambor se i z manioku vyrábějí různé destiláty.

Tapioka vs manioková mouka

Oba produkty se vyrábějí z hlízy manioku. Manioková mouka je rozemletá celá hlíza, zatímco tapioka nebo tapioková mouka je škrob, který se usadil z vylisované maniokové šťávy.

  • Ve většině receptů lze maniokovou mouku nahradit tapiokou. Mouka však obsahuje víc vlákniny a má tak o něco větší zahušťovací schopnost.

Mouka z manioku: Více vlákniny, ořechová chuť

Při výrobě mouky z manioku (v angličtině: cassava flour) se používá celá část hlízy juky, která se suší a mele, čímž vzniká mouka jemné konzistence, jež je vynikající náhradou pšeničné mouky. 

  • Skvěle zahustí polévky nebo omáčky, vhodná je i na pečení. Kromě toho dodává pokrmům jemnou a lahodnou oříškovou chuť.
  • Protože mouka z manioku pochází z celého kořene, obsahuje více vlákniny, a je tedy lepší pro náš trávicí systém než mouka z tapioky.

Mouka z tapioky: Škrob, bez chuti

Při výrobě tapiokové mouky se kořen nastrouhá. Během tohoto procesu se z hlízy uvolní šťáva, ve které sedimentuje škrob. Ten se následně vysuší, vznikne jemný prášek.

  • Na rozdíl od maniokové mouky nemá žádnou chuť, takže ji můžete zvolit, pokud chcete zachovat původní chuť svých receptů, neboť je podobná kukuřičnému škrobu a podobným výrobkům.
  • Výborně slouží jako zahušťovadlo bezlepkových omáček a polévek.
  • Má skvělé vlastnosti při pečení, hodí se všude, kde byste využili pšeničnou nebo jinou mouku.

Tapiokové perly

Tapiokový škrob má více názvů i „tváří“. Říká se mu zkráceně tapioka, ale také saboodana nebo sago.

  • Nejběžnější formou tapioky jsou perly, které se vyrábí slisováním škrobu do kuliček o průměru 1-8 mm. Během přípravy zdvojnásobí svou velikost a používají se při vaření pudinků, jsou součástí populárního bublinkového čaje, používá na zvláčnění těst a jako pojivo místo vejce.

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Škola vaření: Jak grilovat kuře – díl 1.
  • Zajímavosti

Škola vaření: Jak grilovat kuře – díl 1.

Pokud se nechcete spokojit s grilováním klobásek a hotových směsí ze supermarketu, máme pro vás rady, jak připravit doma skvělé grilované maso, od naporcování, přes marinování a grilování až po závěrečné doladění domácím dipem či omáčkou....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč