0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Benefity i nástrahy manioku a co má společného s tapiokou?

maniok jedlý
ZDROJ: Daniel Dan/Pexels
sdílet:

Cassava, yuka, tapioka –⁠ to jsou názvy pro maniok jedlý, kořenovou hlízu s ořechovou chutí. Pochází z Jižní Ameriky, ale postupně se rozšířil i do Asie, Afriky a Oceánie. Vedle banánů a brambor tvoří pro místní obyvatele nepostradatelnou součást jídelníčku. Proto se mu někdy přezdívá „chléb tropů“. Společně s rýží, pšenicí, kukuřicí a bramborami se řadí mezi nejpěstovanější plodiny na světě.

  • Maniok je bohatý na komplexní sacharidy, obsahuje minimum tuku a velké množství vitamínů C. Je lehce stravitelný.
  • Tapioka je prakticky čistý sacharid se zanedbatelným obsahem dalších živin.
  • Jde o bezlepkovou surovinu, proto se hodí pro osoby s celiakií.

Jak připravit maniok

Maniok může být zdraví nebezpečný, pokud se konzumuje v syrové nebo nevhodné úpravě. Na vině jsou obsažené kyanogenní glykosidy, které po požití mohou do těla uvolnit kyanovodík. Stejně jako třeba semena a listy hořkých mandlí nebo semena meruněk. Kousek špatně připraveného manioku vás nezabije, ale z dlouhodobého hlediska byste si konzumací zadělávali na problém.

  1. Oloupat – slupka totiž obsahuje nejvíce kyanogenních glykosidů, takže se vždy loupe.
  2. Namočit – pokud oloupaný maniok namočíte na 48–60 hodin, snížíte přítomnost škodlivých sloučenin ještě víc.
  3. Uvařit – maniok vařte podobně jako brambory do změknutí ve vroucí vodě.

  • Dále se může smažit nebo opékat, vždy jej ale potřeba ho předtím uvařit.
  • Jedná se o chutnou přílohu, kterou můžete nahradit u nás běžně připravované brambory.
  • Další podobou manioku je manioková mouka, tedy sušený a namletý maniok, který se dá využít stejně jako klasická pšeničná mouka. Ovšem s jedním bonusem! Maniok je přirozeně bezlepkový, takže si na něm pochutnají i osoby s alergií na lepek.
  • V Brazílii se z nastrouhaného, vařeného a usušeného manioku připravuje sypká, kořeněná směs farofa, do které se přidává uzená paprika, sůl, chilli. Jí se třeba s fazolkami a salámem.
  • Stejně jako z brambor se i z manioku vyrábějí různé destiláty.

Tapioka vs manioková mouka

Oba produkty se vyrábějí z hlízy manioku. Manioková mouka je rozemletá celá hlíza, zatímco tapioka nebo tapioková mouka je škrob, který se usadil z vylisované maniokové šťávy.

  • Ve většině receptů lze maniokovou mouku nahradit tapiokou. Mouka však obsahuje víc vlákniny a má tak o něco větší zahušťovací schopnost.

Mouka z manioku: Více vlákniny, ořechová chuť

Při výrobě mouky z manioku (v angličtině: cassava flour) se používá celá část hlízy juky, která se suší a mele, čímž vzniká mouka jemné konzistence, jež je vynikající náhradou pšeničné mouky. 

  • Skvěle zahustí polévky nebo omáčky, vhodná je i na pečení. Kromě toho dodává pokrmům jemnou a lahodnou oříškovou chuť.
  • Protože mouka z manioku pochází z celého kořene, obsahuje více vlákniny, a je tedy lepší pro náš trávicí systém než mouka z tapioky.

Mouka z tapioky: Škrob, bez chuti

Při výrobě tapiokové mouky se kořen nastrouhá. Během tohoto procesu se z hlízy uvolní šťáva, ve které sedimentuje škrob. Ten se následně vysuší, vznikne jemný prášek.

  • Na rozdíl od maniokové mouky nemá žádnou chuť, takže ji můžete zvolit, pokud chcete zachovat původní chuť svých receptů, neboť je podobná kukuřičnému škrobu a podobným výrobkům.
  • Výborně slouží jako zahušťovadlo bezlepkových omáček a polévek.
  • Má skvělé vlastnosti při pečení, hodí se všude, kde byste využili pšeničnou nebo jinou mouku.

Tapiokové perly

Tapiokový škrob má více názvů i „tváří“. Říká se mu zkráceně tapioka, ale také saboodana nebo sago.

  • Nejběžnější formou tapioky jsou perly, které se vyrábí slisováním škrobu do kuliček o průměru 1-8 mm. Během přípravy zdvojnásobí svou velikost a používají se při vaření pudinků, jsou součástí populárního bublinkového čaje, používá na zvláčnění těst a jako pojivo místo vejce.

Související články

Málo známý čirok si zaslouží místo ve vaší kuchyni
  • Suroviny

Málo známý čirok si zaslouží místo ve vaší kuchyni

Víte, co je čirok? Přesto, že je jednu z nejstarších obilovin, v české kuchyni si stále své místo hledá. Převážná většina jeho produkce slouží míří k hospodářským zvířatům jako krmivo. To je ale  velká škoda. Drobné kuličky čiroku...
Rychlé bezlepkové kaše ke snídani
  • Tipy a triky

Rychlé bezlepkové kaše ke snídani

Blížící se pošmourná podzimní rána můžete letos rozehřát vlažnou kaší ke snídani. Skvěle nastartuje organismus a dodá vám dostatek energie pro příjemný zbytek dne. Navíc se dá ozdobit i dochutit prakticky čímkoli máte rádi. Ráno není času...
Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit