0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tropický tapiokový pudink
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1265 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 170 g
Tuky 38 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koho z nás občas nepřepadne neodolatelná touha po něčem sladkém? Máme však dobrou zprávu – i mlsat se dá tak, aby se svědomí ozývalo co nejméně.

Suroviny

mango 1 ks
zralé
limetová kůra
strouhaná (nemusí být)
kokosová voda
či mléko, na zředění
kokos plátky
a/nebo bylinky na ozdobení (nemusí být)
Na pudink
tapiokové perly 50 g
drobné
kokosové mléko 620 ml
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutá, a nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
sůl 0.25 ČL
či o špetku víc mořské
žloutek 1 ks
nemusí být
sladidlo 2 ČL
viz Něco navíc
mučenka 2 ks
dužina se semínky

Postup

1

Na pudink smíchejte v rendlíku tapiokové perly, kokosové mléko, vanilku (lusk i dřeň), sůl a žloutek (nejste-li vegani) i zvolené sladidlo. Na mírném ohni přiveďte k mírnému varu a vařte tak, že směs sotva bublá, za častého míchání, až tapioka zprůsvitní a změkne; trvá to asi 20 minut. Nechte trochu zchladnout.

2

Mezitím rozmixujte oloupané a vypeckované mango, popřípadě i s troškou (do 1/2 lžičky) strouhané limetové kůry. Můžete naředit trochou kokosové vody či kokosového mléka (ale nepřežeňte to, směs by neměla být vodovitá).

3

Tapiokový pudink smíchejte s mučenkovou dužinou a dejte ho do skleniček. Navrch rozdělte mangové pyré a dejte do chladničky na 4 hodiny nebo přes noc, aby ztuhl. Před podáváním můžete ozdobit kokosovými hoblinami a/nebo bylinkami, jako je máta, meduňka či bazalka.

NĚCO NAVÍC
Pudink není třeba sladit, ale když už se bez sladké chuti neobejdete, sáhněte po medu, agávovém či datlovém sirupu, kokosovém cukru nebo stévii.

Související články

Benefity i nástrahy manioku a co má společného s tapiokou?
  • Suroviny

Benefity i nástrahy manioku a co má společného s tapiokou?

Cassava, yuka, tapioka –⁠ to jsou názvy pro maniok jedlý, kořenovou hlízu s ořechovou chutí. Pochází z Jižní Ameriky, ale postupně se rozšířil i do Asie, Afriky a Oceánie. Vedle banánů a brambor tvoří pro místní obyvatele...
Chia pudink: Lahodná pochoutka za pár minut
  • Tipy a triky

Chia pudink: Lahodná pochoutka za pár minut

Chia semínka, mléko a ovoce. Tři komponenty, ze kterých vytvoříte jednoduchý, a přitom chutný dezert nebo snídani. V ideálním případě si chia pudink připravte už večer a ráno ho pouze vyndejte z lednice a servírujte.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit