Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gothaj, saský salám, který čeští studenti povýšili řízek. Zlatou éru prožil v 70. letech, pak jeho kvalita upadala

Holandský řízek
ZDROJ: KW
sdílet:

Gothaj, tučný retro salám s výraznou chutí, který mnozí považují za ikonickou pochoutku. Jiní mu naopak nemohou přijít na jméno coby přežitku socialismu a možná jste ho i vy naposledy ochutnali někdy v době vysokoškolských studií.

Gothaji se někdy přezdívá česká mortadela a v dobách dávno minulých často platil za levný salám nevalné kvality. Jak je na tom dnes a odkud vlastně pochází? 

  • Gothajský salám, stejně jako třeba šunkový či métský, patří mezi tzv. měkké salámy, které jsou u nás i dnes velmi oblíbené. 
  • Nejedná se přitom o českou specialitu. I ve světě můžete najít jeho ekvivalenty např. lionský salám s kapií či žampiony nebo boloňskou mortadellu s ochrannou regionální známkou.
  • Původ má gothaj dokonce mimo Českou Republiku, v Sasku, ve městě Gotha.

Jak gothajský salám vzniká?

Výrobu měkkých salámu odstartovala technologická revoluce na konci 19. stol., která dala vzniknout tzv. kuterům, ve kterých se z kusů syrového masa vytváří pojivá salámová směs.

  • Pravý gothaj by měl vždy vzniknout pouze z kvalitního hovězího masa v 80% podílu. Zbytek by pak mělo tvořit pouze koření a tučné vepřové maso či sádlo, které vytváří známou mozaiku gothaje.
  • Toto nařízení existovalo u nás i v 70. letech, kdy prožíval gothaj svou zlatou éru. Normy však málokdo dodržoval a tak postupem času jeho kvalita upadala a v 90. letech se zastavila na polovině čili salám musel obsahovat alespoň 40 % masa.

Co do gothaje patří a čemu by se výrobce měl vyhnout?

Chuť i barvu získává pravý gothaj díky mleté červené paprice, muškátovému oříšku, pepři a česneku

  • Mezi řezníky prý údajně kdysi platilo pravidlo, že gothajský salám určuje kvalitu řezníka
  • Pokud se totiž dodrží správná receptura, může vzniknout kvalitní a chutný salám, k němuž se i dnes některé provozovny rády vrací
  • Na menu ho například najdete v hned několika podnicích pražské sítě Ambiente, a to i v nejklasičtější verzi s cibulí, octem a pepřem.

Pochutina k pivu i levná studentská večeře

Jídla k pivu mají za úkol kromě povzbuzení chuťových buňek i neutralizovat alkohol tím, že tzv. ‚promastí žaludek‘, což zmíněný gothaj s cibulí dokáže splnit do puntíku. Účelné a přitom plnohodnotné jídlo z něj však udělali až vysokoškoláci:

  • Studentský řízek, tedy silné kolečko gothajského salámu osmažené na oleji v trojobalu nebo vaječném těstíčku, je opravdové retro, na které mnozí s láskou vzpomínají dodnes.
  • Gothaj stále patří i mezi základní ingredience bramborového salátu v mnoha český rodinách a opomenout nesmíme ani hospodský salát Rumcajs obsahující kromě gothajského salámu také kyselé okurky, kapii, cibuli, feferonky, majonézu a hořčici.
  • V neposlední řadě pak poslouží, stejně jako v dobách minulých, coby náhražka lančmítu, základ bramborového guláše nebo obdoba buřtů na černém pivu.

Zdroje: Ferty, Rozhlas, Česká televize.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín