Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejslavnější chřest na planetě. Manet nechtěl být dlužníkem, a tak se s kupcem obrazu vyrovnal po svém

Svazek chřestu Manet
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Jaký chřest je nejznámější? Kupodivu nejde o žádný farmářský kousek, ale o obraz chřestu, který namaloval slavný francouzský impresionista Édouard Manet. K jeho dílu se váže roztomilá historka, která vysvětluje, proč Manet namaloval záhy ještě jeden obraz s chřestem. 

V roce 1880 si sběratel umění Charles Ephrussi objednal u Maneta obraz s názvem Svazek chřestu, který měl stát 800 franků. Když obraz obdržel, líbil se mu natolik, že dal malíři rovných tísíc franků.

Manet se tak pravděpodobně cítil být přeplacený, a tak se rozhodl namalovat druhé, menší dílo, dnes známé jako Výhonek chřestu. Toto dílo poslal Ephrussiovi se vzkazem: Ve vašem svazku jeden výhonek chybí! 

Už tehdy bylo 1 000 franků poměrně velkou sumou, dnes však mají obě jeho olejomalby téměř nevyčíslitelnou hodnotu. Svazek i Výhonek chřestu jsou vystaveny v pařížském muzeu Musée d'Orsay

Skryt pre seznam

Dokonalá hra barev 

Podle historika umění Mikaela Wivela Manet prezentoval chřest stejným způsobem, jakým by své zboží vystavoval zelinář. Jedním z nejzajímavějších aspektů obrazu je zachycení špiček chřestu, které mají v kompozici nelehký úkol kontrastně se oddělit od pozadí.

  • Při prvním pohledu špičky chřestu vypadají, jako by byly namalované žlutou a fialovou barvu, ale při bližším zkoumání zjistíme, že je Manet vystihl velkým množstvím barevných tónů.  

[[nid:41375]]

Proč zrovna bílý chřest?  

Bílý chřest se začal pěstovat v 19. století, kdy bylo v módě pěstování zeleniny v bílé barvě vlivem nedostatku světla. Zahradníci tento způsob pěstování nazývají blanšírování neboli bělení rostlin. Během růstu se rostliny zakrývají před světlem. Bílá varianta chřestu se stala ve Francii tak populární, že zelený chřest, tehdy téměř z francouzkých stolů zmizel.

Zdroje: The New York Times, The Rambling Epicture, The history of Art

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín