0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibuláda s brusinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka? Pojďte s námi objevit svůj recept na cibuládu!

Jakmile připravíte svůj první cibulový džem, budete si říkat, proč jste to neudělali už dávno. Vaří se v podstatě sám. Nejvíc času zabere nakrájet spoustu cibule na co tenké proužky, jinak cibuládě stačí, když ji čas od času zkontrolujete a promícháte. 

Výsledkem je několik sklenic chuťově výrazné (a návykové) zavařeniny, kterou si můžete mazat jen tak na opečený toust s plátkem sýra, podávat ke steaku či promíchat s pečenou zeleninou. Použít ji můžete i k promyšlenějším variacím  - do frittaty, slaných koláčů nebo na pizzu.

Obyčejné suroviny, jednoduchý proces

Jak už jsme uvedli, na cibuládu stačí jen několik běžných surovin – cibule, olej, ocet, cukr a sůl.

  • Nejprve na oleji pozvolna restujte cibuli, až zezlátne a zkaramelizuje. To trvá přibližně 30 až 40 minut.
  • Poté přidejte cukr, ocet a sůl a ještě 15 minut společně duste, až cibuláda zhoustne, šťáva se změní v sirup a ocet ztratí svou štiplavost
  • Ještě horkou směs rozdělte do čistých skleniček, zavíčkujte, otočte dnem nahoru a nechte vychladnout.

V tmavé spíži vydrží neotevřená cibuláda měsíc. V lednici i déle. Cibuládu můžete také naporcovat do misek a zamrazit.

2 důležité kroky při vaření cibulády

Krok 1: Pravidelné krájení

Cibuli nakrájejte na co nejtenčí, stejnoměrná kolečka. Díky tomu bude rovnoměrně karamelizovat. Pravidelně ji důkladně ode dna promíchávejte.

Krok 2: Nízká teplota a pomalé opékání

Cibuli karamelizujte v hrnci s co nejširším dnem při nízké teplotě a velmi dlouho. Tak se nespálí, a naopak získá dostatek času pro postupnou přeměnu ze štiplavé syrové přes sklovitou ke karamelově zlaté. A přesně téhle poslední fáze potřebujete docílit pro dokonalý výsledek. 

5 kombinací cibule a koření

Základní cibuláda obsahuje pouze cibuli, olej, cukr, ocet, pepř a sůl. S dochucením a dalšími přísadami si ale můžete pohrát podle vlastní chuti. Někomu vyhovuje kyselejší, přidává více octa, jiný upřednostní cibuládu jemnější, pak dosladí cukrem. Výsledná chuť by však vždy měla být výrazně sladkokyselá, rozhodně ne mdle nasládlá nebo naopak ostře kyselá. 

Cibule ovšem skvěle snese i další přísady. Čím cibulovou zavařeninu obohatit, abyste pokaždé dostali trochu jiný výsledek? 

  • cibule, čerstvě mletý pepř (základní a univerzální pro začátek)
  • červená cibule, tymián, citronová kůra
  • žlutá cibule, jablka, brusinky, šalvěj
  • třešňová rajčátka, oregano, chilli
  • cibule, fenykl, hořčičné semínko

10 jídel, která ladí s cibuládou

  1. Zapečený sendvič 
  2. Steak z grilu
  3. Pečené maso
  4. Burger
  5. Dip (cibulovou zavařeninu smíchejte s čerstvým krémovým sýrem) 
  6. Frittata (skvělá je kombinace vejce, brambory a cibuláda)
  7. Kanapky (jednohubky ze slaných sušenek či pečiva s cibuládou a kouskem sýra)
  8. Sýrové prkénko (hodí se především ke kozím sýrům a vyzrálému čedaru, sýrům s modrou plísní a camembertu)
  9. Klobása s kaší a cibuláda
  10. Slaný koláč nebo pizza

Související články

Vše, co potřebujete vědět o zavařování a nakládání
  • ARCHIV / nepridavat nove

Vše, co potřebujete vědět o zavařování a nakládání

Na úvod se sluší říci, že zelenina se nakládá, ovoce zavařuje. Produkty z ovoce, jako například šťávy se louhují, rozvařují a pasírují, následně ředí s vodu a sterilují v tekuté konzistenci. Proto, aby vydržely déle, je nezbytným pomocníkem...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit