Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibuláda s brusinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka? 

Jakmile připravíte svůj první cibulový džem, budete si říkat, proč jste to neudělali už dávno. Vaří se v podstatě sám. Nejvíc času zabere nakrájet spoustu cibule na co tenké proužky, jinak cibuládě stačí, když ji čas od času zkontrolujete a promícháte. 

Výsledkem je několik sklenic chuťově výrazné (a návykové) zavařeniny, kterou si můžete mazat jen tak na opečený toust s plátkem sýra, podávat ke steaku či promíchat s pečenou zeleninou. Použít ji můžete i k promyšlenějším variacím  - do frittaty, slaných koláčů nebo na pizzu.

Základní cibuláda

Více

Obyčejné suroviny, jednoduchý proces

Jak už jsme uvedli, na cibuládu stačí jen několik běžných surovin – cibule, olej, ocet, cukr a sůl.

  • Nejprve na oleji pozvolna restujte cibuli, až zezlátne a zkaramelizuje. To trvá přibližně 30 až 40 minut.
  • Poté přidejte cukr, ocet a sůl a ještě 15 minut společně duste, až cibuláda zhoustne, šťáva se změní v sirup a ocet ztratí svou štiplavost
  • Ještě horkou směs rozdělte do čistých skleniček, zavíčkujte, otočte dnem nahoru a nechte vychladnout.

V tmavé spíži vydrží neotevřená cibuláda měsíc. V lednici i déle. Cibuládu můžete také naporcovat do misek a zamrazit.

Zavařenina z červené cibule s tymiánem a citronem

Více

2 důležité kroky při vaření cibulády

Krok 1: Pravidelné krájení

Cibuli nakrájejte na co nejtenčí, stejnoměrná kolečka. Díky tomu bude rovnoměrně karamelizovat. Pravidelně ji důkladně ode dna promíchávejte.

Krok 2: Nízká teplota a pomalé opékání

Cibuli karamelizujte v hrnci s co nejširším dnem při nízké teplotě a velmi dlouho. Tak se nespálí, a naopak získá dostatek času pro postupnou přeměnu ze štiplavé syrové přes sklovitou ke karamelově zlaté. A přesně téhle poslední fáze potřebujete docílit pro dokonalý výsledek. 

Zavařenina z jarní cibulky a třešňových rajčátek

Více

5 kombinací cibule a koření

Základní cibuláda obsahuje pouze cibuli, olej, cukr, ocet, pepř a sůl. S dochucením a dalšími přísadami si ale můžete pohrát podle vlastní chuti. Někomu vyhovuje kyselejší, přidává více octa, jiný upřednostní cibuládu jemnější, pak dosladí cukrem. Výsledná chuť by však vždy měla být výrazně sladkokyselá, rozhodně ne mdle nasládlá nebo naopak ostře kyselá. 

Cibuláda s brusinkami, jablky a šalvějí

Více

Cibule ovšem skvěle snese i další přísady. Čím cibulovou zavařeninu obohatit, abyste pokaždé dostali trochu jiný výsledek? 

  • cibule, čerstvě mletý pepř (základní a univerzální pro začátek)
  • červená cibule, tymián, citronová kůra
  • žlutá cibule, jablka, brusinky, šalvěj
  • třešňová rajčátka, oregano, chilli
  • cibule, fenykl, hořčičné semínko

Cibuláda s hořčicí a fenyklem

Více

10 jídel, která ladí s cibuládou

  1. Zapečený sendvič 
  2. Steak z grilu
  3. Pečené maso
  4. Burger
  5. Dip (cibulovou zavařeninu smíchejte s čerstvým krémovým sýrem) 
  6. Frittata (skvělá je kombinace vejce, brambory a cibuláda)
  7. Kanapky (jednohubky ze slaných sušenek či pečiva s cibuládou a kouskem sýra)
  8. Sýrové prkénko (hodí se především ke kozím sýrům a vyzrálému čedaru, sýrům s modrou plísní a camembertu)
  9. Klobása s kaší a cibuláda
  10. Slaný koláč nebo pizza
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit