Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Připravte si skvělou cibuládu, hodí se ke klobáse s kaší i do toustu

Cibuláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cibulové zavařeniny neboli cibulády se skvěle hodí ke grilovanému nebo pečenému masu. Vydrží několik týdnů a v pěkných skleničkách je můžete rozdávat jako jedlé dárky.

 

Naučte se spolu s námi připravit jednoduchou zavařeninu z cibule. Můžete si ji uvařit podle základního receptu a také ji vylepšit o další přísady a chutě. Prozradíme vám všechny osvědčené triky, jak dosáhnout dokonalého výsledku.

Pod pokličkou

Nejlepší cibulovou zavařeninu uvaříte díky jednoduchému triku.

  • Při vaření cibulády začíná cibule karamelizovat ve chvíli, kdy se u dna hrnce utváří lepivá, tmavě zlatá vrstvička. Pod pevně přiléhající poklicí se bude cibule vařit a při tom změkne. Její štiplavá chuť se zároveň změní ve vyzrálou a nasládlou. Budoucí zavařeninu je kromě toho třeba čas od času promíchat, aby byla probíhající karamelizace rovnoměrná, což je jedna z podmínek zdařilého výsledku.
  • Anebo naopak: cibuli do zavařenin můžete místo dušení pod pokličkou rozpékat s olejem na hlubším plechu nebo v pekáčku v troubě při teplotě cca 175 °C. Stejně jako v hrnci ji občas promíchejte. Až bude zkaramelizovaná, přesuňte ji do hrnce a přidejte ostatní přísady.

2 důležité kroky při vaření cibulády

Krok 1: Pravidelné kousky

Cibuli nakrájejte na co nejtenčí, stejnoměrná kolečka. Díky tomu bude rovnoměrně karamelizovat. Pravidelně ji důkladně ode dna promíchávejte.

Krok 2: Nízká teplota a pomalé opékání

Cibuli karamelizujte v hrnci s co nejširším dnem při nízké teplotě a velmi dlouho. Tak se nespálí, a naopak získá dostatek času pro postupnou přeměnu ze štiplavé syrové přes sklovitou ke karamelově zlaté. A přesně téhle poslední fáze potřebujete docílit pro dokonalý výsledek. 

Vzhůru nohama

Uvařenou cibuládu jednoduše nalijte do sklenic a nechte teplo, aby pracovalo za vás. Sklenice na cibulovou zavařeninu i víčka umyjte v co nejteplejší vodě se saponátem, důkladně opláchněte a osušte nebo je prožeňte myčkou na nádobí. Pak do nich přemístěte ještě horkou cibuládu. Zašroubujte víčka, sklenice otočte dnem vzhůru, postavte je na chňapku nebo poskládanou utěrku a nechte vychladnout. Teplo zavařeniny se postará o sterilizaci.

  • Cibuláda vydrží v tmavé spíži neotevřená měsíc. Po otevření vydrží v ledničce zhruba tři týdny.

Další nápady

Navinule sladkokyselá chuť cibulád výborně ladí s klasickými grilovanými steaky i klobásami s kaší. Skvěle doplní i fritaty, pizzy nebo sendviče.

  • Cibulové zavařeniny se hodí také k sýrům, obzvlášť k vyzrálému čedaru, sýrům s modrou plísní nebo ke camembertu.
  • Cibulády se také dají použít jako náplň do slaných koláčů.
  • Zkuste i kanapky: na slané sušenky naaranžujte cibuládu a kousky sýra, báječný je i kozí.
  • Než se dáte do jídla, vyndejte cibulovou zavařeninu z chladničky a nechte ji dojít do pokojové teploty. Pokud ji budete podávat ke steaku, kuřeti nebo klobásám či párkům, prohřejte ji v rendlíku na plotně či v troubě nebo ve vhodné misce v mikrovlnce.

Varianty cibulády

Čím cibulovou zavařeninu obohatit, abyste pokaždé dostali trochu jiný výsledek? 

  • cibule, čerstvě mletý pepř (základní a univerzální pro začátek)
  • červená cibule, tymián, citronová kůra
  • žlutá cibule, jablka, brusinky, šalvěj
  • třešňová rajčátka, oregano, chilli
  • cibule, fenykl, hořčičné semínko

10 jídel, která ladí s cibuládou

  • Zapečený sendvič 
  • Steak z grilu
  • Pečené maso
  • Burger
  • Dip (cibulovou zavařeninu smíchejte s čerstvým krémovým sýrem) 
  • Frittata (skvělá je kombinace vejce, brambory a cibuláda)
  • Kanapky (jednohubky ze slaných sušenek či pečiva s cibuládou a kouskem sýra)
  • Sýrové prkénko (hodí se především ke kozím sýrům a vyzrálému čedaru, sýrům s modrou plísní a camembertu)
  • Klobása s kaší a cibuláda
  • Slaný koláč nebo pizza

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml. a Jana Kopřivová

Apetit magazín