0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cibulové kroužky - sladká a křupavá chuť Ameriky

cibulové kroužky
ZDROJ: FabricioMacedoPhotos/pixabay.com
sdílet:

Sladká chuť cibule obalená v křupavém smaženém těstíčku ponořená do lahodného dipu je něco, čemu se jen těžko odolá. Cibulové kroužky jsou skvělou chuťovkou k pivu i jako občerstvení de luxe ke sledování filmu. Recept na jejich přípravu je snadný, navíc si vystačíte i se skromným obsahem vaší ledničky. 

Americká příloha se sice v českých restauracích příliš nezabydlela, občas na ni však narazíte v nabídkách chuťovek v pivu. Častěji se s cibulovými kroužky můžeme setkat v řetězcích rychlého občerstvení a fastfoodech. Jejich cena je obvykle neúměrná k počtu kroužků v sáčku. Sehnat je můžete předsmažené v mrazicích boxech supermarketů. Přitom na jejich domácí přípravu nepotřebujete nákladné suroviny a zvládnou ji i naprostí začátečníci.

Jak na cibulové kroužky

V principu se jedná o kolečka cibule namočená v těstíčku a zprudka osmažené. Na jejich přípravu budete potřebovat cibuli, těstíčko a vrstvu rozpáleného oleje.

1. Vyberte velkou a pevnou cibuli. Bude se vám s ní lépe pracovat. 

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte asi na centimetrové plátky.
  • Oddělte od sebe jednotlivé kroužky.
  • Ponořte cibulová kolečka na hodinu do ledové vody. Tím se rozpustí sirné sloučeniny, které cibule obsahuje, a kroužky získají sladkou chuť.

2. Základ těstíčka na obalování tvoří tekutina, vejce, mouka a koření.

  • Jako tekutinu použijte mléko či podmáslí, skvěle se ale hodí i pivo, díky němuž bude těstíčko křupavější.
  • Pokud se rozhodnete pro chmelový mok, dejte přednost vícestupňovému nebo černému. Mají výraznější chuť a dodají kroužkům patřičný „šmrnc“.
  • Kromě klasické pšeničné hladké mouky můžete použít polohrubou, špaldovou, kukuřičnou, luštěninovou nebo rýžovou, která kroužkům dodá křupavost.
  • Koření a bylinky. Cibule se výborně doplňuje s mletou paprikou, chilli, sušeným česnekem či římským kmínem.
  • Z bylinek použijte oregano, bazalku, tymián nebo listy koriandru.
  • Vylepšíte také strouhaným parmazánem nebo sezamem.
  • Těstíčko by mělo mít o trochu hustší konzistenci než palačinkové.
  • Nezapomeňte na sůl a pepř.

3. Smažit je nejlepší v dostatečně hluboké rozpálené vrstvě oleje nebo ve fritéze.

  • Použijte vhodný tuk na fritování, který vydrží vysoké teploty (přepuštěné máslo ghí, sádlo, palmový tuk, řepkový olej nebo jejich kombinace)
  • Vrstva tuku musí být dostatečně vysoká, aby v ní cibulové kroužky plavaly.
  • Než začnete smažit, ujistěte se, že je tuk pořádně rozpálený. Jen tak zabráníte tomu, aby ho kroužky nasákly.

Jak postupovat:

  1. Připravte si těstíčko, které nechte během doby, co budete připravovat cibuli, odležet.
  2. Nakrájenou cibuli rozdělte na jednotlivé kroužky.
  3. Abyste docílili výrazné cibulové chuti i po osmažení, namočte je přibližně do studené vody a poté osušte. 
  4. Každý kroužek zvlášť pečlivě obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepejte. Tuto činnost si usnadníte tím, že kroužky uzavřete s moukou do plastové krabičky s víkema a obsah zlehka protřepete.
  5. Pomoučené kroužky namáčejte do těstíčka a ihned vkládejte do rozpáleného oleje.Občas kroužky v oleji promíchejte a kroužky otočte.
  6. Zlatavé kroužky vyndejte a nechejte odkapat na mřížce, můžete je také proložit papírovými utěrkami.

Obalit nebo neobalit

Některé recepty doporučují kroužky namočené v těstíčku ještě obalit. Vyzkoušejte to a nemusíte zůstávat pouze u strouhanky.

  • Použijte rozdrobené cornflakes nebo kukuřičnou mouku.

Kroužky pečené v troubě

Pokud se vám zdají smažené kroužky příliš mastné a kalorické, nabízíme méně tučnou variantu. Upečte si křupavý snack v troubě.

  • Namočená kolečka v těstíčku položte vedle sebe na plech s pečícím papírem, postříkejte olejem (ideálně ve spreji) a dejte péct do předem vyhřáté trouby.
  • Nebo můžete vyzkoušet naše cibulové kroužky ve slanině.

Dipy a omáčky

Cibulové kroužky jsou lahoda sama o sobě, ale co teprve, když je namočíte do chutného dipu nebo omáčky?

  • Můžete být věrni klasickému kečupu a majonéze
  • Vyzkoušet můžete dip s pečeným česnekem a bazalkou.
  • Jestli máte chuť zažít opravdovou Ameriku, připravte si některých z domácích dipů a omáček podle našich receptů.

Související články

Jak si složit neodolatelný dvojitý burger?
  • Tipy a triky

Jak si složit neodolatelný dvojitý burger?

Hamburger: Námořnická bašta, která dobyla svět?Kdy spatřil burger světlo světa? Dnes už asi nezjistíme, kdo jako první přišel s geniálním nápadem šoupnout maso mezi rozpůlené pečivo. Podle jedné teorie patří kulinářský objev bratrům...
Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit