Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak jíst v zimě ovoce

Jak jíst v zimě ovoce
sdílet:

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že budete jíst více ovoce? Poradíme vám, jak si vychutnat ovoce v jeho ideální podobě, aby vašemu tělu a zdraví prospívalo.

Je důležité si uvědomit, že ovoce by nemělo tvořit základ naší stravy. Dokáže zpestřit a osladit náš jídelníček, ale obsahuje také hodně cukru i živin. Velmi opatrně byste s ním měli zacházet, pokud chcete výrazně zhubnout.

  • Ovoce obsahuje velké množství glukózy a fruktózy. Ačkoliv jsou to cukry přírodní, přesto bychom k nim měli přistupovat s obezřetností.

Ovoce ve své ideální podobě

Nejlepší je jíst ovoce celé, pokud to jde, tak i neoloupané. Pro lepší stravitelnost ho nekombinujte s velkými, hlavními jídly. Spíš si ho dopřejte jako malou přesnídávku mezi většími chody, ideálně v kombinaci s kvalitní bílkovinou, pro lepší zasycení a kontrolu hladiny cukru v krvi.

  • Chutnat vám bude například jablko a hrst předem namočených ořechů nebo živý jogurt s borůvkami.
  • Naopak nemůžeme doporučit čisté lisované ovocné šťávy, kterým chybí vláknina. Výrazným způsobem zvyšují hladinu krevního cukru a narušují hormonální rovnováhu těla.
  • Pokud milujete ovoce v tekuté podobě, dejte si ho jako smoothie, které obsahuje i vlákninu, a kombinujte ho se zelenými listy špenátu a oříšky.

Které ovoce jíst v zimě

Nejlepší kvalita a sezonní plody z mého regionu – tak můžeme ve zkratce shrnout, čím se řídit při výběru ovoce. Nejširší výběr ovoce máme k dispozici v létě. Čerstvé plody dodávají tělu vodu a v horkých měsících roku ho zchlazují. V zimě je výběr podstatně omezenější.

  • Dopřát si můžeme buď české ovoce, které je snadno uskladnitelné, jako jsou jablka a hrušky, nebo plody sušené. Ty jsou skvělé krátce povařené s kořením jako kompot nebo sladká omáčka. Doplnit s nimi můžete třeba horkou kaši nebo živý jogurt.
  • Dobrou variantou ovocného zpestření v zimě jsou nejrůznější zamražené bobule. Jahody, rybíz, maliny, ostružiny, angrešt, borůvky či jejich exotický sourozenec acai nejsou tolik sladké, proto nezvyšují hladinu krevního cukru tak výrazně jako jiné ovoce. Mnohé z nich obsahují vysoce účinné antioxidanty a další zdraví prospěšné látky. Pomáhají také při spalování tuků a čistí tělo. 

  • Bobulovité ovoce nutriční specialisté doporučují zvlášť v kombinaci s obilnou kaší, nejlépe k večeři. Taková večeře povzbudí produkci spánkového hormonu melatoninu. Pomůže vám snáz usnout a kvalitněji si odpočinout.

Citrusy jen s kořením

A co mandarinky a pomeranče? Protože v tropech mají citrusy sezonu právě teď, v zimních měsících, máme chuť jich kupovat ve velkém (a doplnit si i preventivně vitamin C). Přesto doporučujeme jim raději odolat nebo si je dát ohřáté. Pro náš organismus nejsou přirozené, a navíc tělo výrazně ochlazují.

Ivana Stenzlová k tomu ve své knize Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví uvádí: „Doporučuji si pomeranče a mandarinky prohřívat ve vodě se sušeným ovocem, hřebíčkem a skořicí. Takový rychlý kompot si můžeme vychutnat s ranní kaší a krásně nás prohřeje. I zchlazujícímu ovoci můžeme tímto způsobem dodat energetický náboj s prohřívacím účinkem.“

Související recepty

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?
  • Zajímavosti

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?

Jemné maso, delikátní chuť a nekonečné možnosti úpravy – pstruh patří mezi nejoblíbenější ryby v české kuchyni. A není divu: na másle s křupavou kůrčičkou, v krémových těstovinách nebo v asijském stylu? Možností je nespočet! Připravili jsme...