Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak jíst v zimě ovoce

Jak jíst v zimě ovoce
sdílet:

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že budete jíst více ovoce? Poradíme vám, jak si vychutnat ovoce v jeho ideální podobě, aby vašemu tělu a zdraví prospívalo.

Je důležité si uvědomit, že ovoce by nemělo tvořit základ naší stravy. Dokáže zpestřit a osladit náš jídelníček, ale obsahuje také hodně cukru i živin. Velmi opatrně byste s ním měli zacházet, pokud chcete výrazně zhubnout.

  • Ovoce obsahuje velké množství glukózy a fruktózy. Ačkoliv jsou to cukry přírodní, přesto bychom k nim měli přistupovat s obezřetností.

Ovoce ve své ideální podobě

Nejlepší je jíst ovoce celé, pokud to jde, tak i neoloupané. Pro lepší stravitelnost ho nekombinujte s velkými, hlavními jídly. Spíš si ho dopřejte jako malou přesnídávku mezi většími chody, ideálně v kombinaci s kvalitní bílkovinou, pro lepší zasycení a kontrolu hladiny cukru v krvi.

  • Chutnat vám bude například jablko a hrst předem namočených ořechů nebo živý jogurt s borůvkami.
  • Naopak nemůžeme doporučit čisté lisované ovocné šťávy, kterým chybí vláknina. Výrazným způsobem zvyšují hladinu krevního cukru a narušují hormonální rovnováhu těla.
  • Pokud milujete ovoce v tekuté podobě, dejte si ho jako smoothie, které obsahuje i vlákninu, a kombinujte ho se zelenými listy špenátu a oříšky.

Které ovoce jíst v zimě

Nejlepší kvalita a sezonní plody z mého regionu – tak můžeme ve zkratce shrnout, čím se řídit při výběru ovoce. Nejširší výběr ovoce máme k dispozici v létě. Čerstvé plody dodávají tělu vodu a v horkých měsících roku ho zchlazují. V zimě je výběr podstatně omezenější.

  • Dopřát si můžeme buď české ovoce, které je snadno uskladnitelné, jako jsou jablka a hrušky, nebo plody sušené. Ty jsou skvělé krátce povařené s kořením jako kompot nebo sladká omáčka. Doplnit s nimi můžete třeba horkou kaši nebo živý jogurt.
  • Dobrou variantou ovocného zpestření v zimě jsou nejrůznější zamražené bobule. Jahody, rybíz, maliny, ostružiny, angrešt, borůvky či jejich exotický sourozenec acai nejsou tolik sladké, proto nezvyšují hladinu krevního cukru tak výrazně jako jiné ovoce. Mnohé z nich obsahují vysoce účinné antioxidanty a další zdraví prospěšné látky. Pomáhají také při spalování tuků a čistí tělo. 

  • Bobulovité ovoce nutriční specialisté doporučují zvlášť v kombinaci s obilnou kaší, nejlépe k večeři. Taková večeře povzbudí produkci spánkového hormonu melatoninu. Pomůže vám snáz usnout a kvalitněji si odpočinout.

Citrusy jen s kořením

A co mandarinky a pomeranče? Protože v tropech mají citrusy sezonu právě teď, v zimních měsících, máme chuť jich kupovat ve velkém (a doplnit si i preventivně vitamin C). Přesto doporučujeme jim raději odolat nebo si je dát ohřáté. Pro náš organismus nejsou přirozené, a navíc tělo výrazně ochlazují.

Ivana Stenzlová k tomu ve své knize Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví uvádí: „Doporučuji si pomeranče a mandarinky prohřívat ve vodě se sušeným ovocem, hřebíčkem a skořicí. Takový rychlý kompot si můžeme vychutnat s ranní kaší a krásně nás prohřeje. I zchlazujícímu ovoci můžeme tímto způsobem dodat energetický náboj s prohřívacím účinkem.“

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč