Jak jíst v zimě ovoce

Jak jíst v zimě ovoce
sdílet:

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že budete jíst více ovoce? Poradíme vám, jak si vychutnat ovoce v jeho ideální podobě, aby vašemu tělu a zdraví prospívalo.

Je důležité si uvědomit, že ovoce by nemělo tvořit základ naší stravy. Dokáže zpestřit a osladit náš jídelníček, ale obsahuje také hodně cukru i živin. Velmi opatrně byste s ním měli zacházet, pokud chcete výrazně zhubnout.

  • Ovoce obsahuje velké množství glukózy a fruktózy. Ačkoliv jsou to cukry přírodní, přesto bychom k nim měli přistupovat s obezřetností.

Ovoce ve své ideální podobě

Nejlepší je jíst ovoce celé, pokud to jde, tak i neoloupané. Pro lepší stravitelnost ho nekombinujte s velkými, hlavními jídly. Spíš si ho dopřejte jako malou přesnídávku mezi většími chody, ideálně v kombinaci s kvalitní bílkovinou, pro lepší zasycení a kontrolu hladiny cukru v krvi.

  • Chutnat vám bude například jablko a hrst předem namočených ořechů nebo živý jogurt s borůvkami.
  • Naopak nemůžeme doporučit čisté lisované ovocné šťávy, kterým chybí vláknina. Výrazným způsobem zvyšují hladinu krevního cukru a narušují hormonální rovnováhu těla.
  • Pokud milujete ovoce v tekuté podobě, dejte si ho jako smoothie, které obsahuje i vlákninu, a kombinujte ho se zelenými listy špenátu a oříšky.

Které ovoce jíst v zimě

Nejlepší kvalita a sezonní plody z mého regionu – tak můžeme ve zkratce shrnout, čím se řídit při výběru ovoce. Nejširší výběr ovoce máme k dispozici v létě. Čerstvé plody dodávají tělu vodu a v horkých měsících roku ho zchlazují. V zimě je výběr podstatně omezenější.

  • Dopřát si můžeme buď české ovoce, které je snadno uskladnitelné, jako jsou jablka a hrušky, nebo plody sušené. Ty jsou skvělé krátce povařené s kořením jako kompot nebo sladká omáčka. Doplnit s nimi můžete třeba horkou kaši nebo živý jogurt.
  • Dobrou variantou ovocného zpestření v zimě jsou nejrůznější zamražené bobule. Jahody, rybíz, maliny, ostružiny, angrešt, borůvky či jejich exotický sourozenec acai nejsou tolik sladké, proto nezvyšují hladinu krevního cukru tak výrazně jako jiné ovoce. Mnohé z nich obsahují vysoce účinné antioxidanty a další zdraví prospěšné látky. Pomáhají také při spalování tuků a čistí tělo. 

  • Bobulovité ovoce nutriční specialisté doporučují zvlášť v kombinaci s obilnou kaší, nejlépe k večeři. Taková večeře povzbudí produkci spánkového hormonu melatoninu. Pomůže vám snáz usnout a kvalitněji si odpočinout.

Citrusy jen s kořením

A co mandarinky a pomeranče? Protože v tropech mají citrusy sezonu právě teď, v zimních měsících, máme chuť jich kupovat ve velkém (a doplnit si i preventivně vitamin C). Přesto doporučujeme jim raději odolat nebo si je dát ohřáté. Pro náš organismus nejsou přirozené, a navíc tělo výrazně ochlazují.

Ivana Stenzlová k tomu ve své knize Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví uvádí: „Doporučuji si pomeranče a mandarinky prohřívat ve vodě se sušeným ovocem, hřebíčkem a skořicí. Takový rychlý kompot si můžeme vychutnat s ranní kaší a krásně nás prohřeje. I zchlazujícímu ovoci můžeme tímto způsobem dodat energetický náboj s prohřívacím účinkem.“

Související články

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zajímavosti

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Kurkuma Zářivě žlutý prášek ukrývá silný antioxidant kurkumin, který má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Detoxikuje játra, chrání kůži a podporuje prokrvení organismu. I proto patří kurkuma k nejzdravějším kořením.  ...
Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví
  • Zajímavosti

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

V zimě se chceme prohřívat. Dobře zahřáté tělo snáz čelí výzvám chladného počasí a jen tak něco ho neskolí. Proto je vhodné v tomto období pozměnit jídelníček a vyřadit z něj některé potraviny, které organismus ochlazují a tím i oslabují....
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit